28 Haziran 2022

Jameson Black Barrel Triple Distilled Irish Whiskey Değerlendirmeleri - İrlanda Viskisi

Jameson Black Barrel Viski


Jameson Black Barrel viskisi bir İrlanda yapımı viski olup Jameson ailesinin önemli ekspresyonların dan biridir. Klasik Jameson viskisine göre fiyatı daha pahalı olan viskinin kendine has aroması ve tatları mevcuttur. Jameson Whiskey hakkında daha önce tarihçesinden ve üretiminden biraz bahsetmiştim. İrlanda yapımı olan markanın 1780 yıllarına dayanan bir tarihçesi vardır. Merak edenler bir önceki makalemi okuyabilirler. Jameson Black Barrel viskisini önce kutusundan tanıtarak başlamak istiyorum; siyah ve Premium bir kutusu bulunup kutu üzerinde Triple Distilled yani üç kez damıtılmıştır anlamına gelen klasik Jameson ibaresi vardır. Markanın ilk çıkış tarihi olan 1780 yılı ve yanında yelkenli gemi tasviri olan bir logo mevcuttur. İtalik yazı ile John Jameson & Son yani viskiyi ilk yapan John Jameson ve sonradan oğullarına ithafen imzası vardır. Kutu üzerinde Yenilenmiş Bourbon fıçılarında olgunlaştırılarak pürüzsüz bir viski üretilmiştir ibaresi yer almaktır. Aynı zamanda yoğun vanilya tatlılığı, meşe ve ceviz notaları ile eşsiz zenginlikte bir tat size sunmaktadır. Tüm dünyada İrlanda'nın Dublin kendinden şerefe yani Slainte diyerek viski tanıtılmaktadır. Alkol oranı %40 olup 70 CL'lik şişe versiyonunu kutusu ile birlikte satın aldım. Bahsettiğim gibi kutusu oldukça şık olup viski koleksiyonerlere kutusu ile alıp saklamasını öneririm. Koleksiyona yakışır bir Ekspresyon olmuştur diyebilirim.

Jameson Black Barrel viskisi İrlanda'da bulunan Midleton Distillery yani Midleton damıtımevinde üretilmektedir. Harman bir viski olup Single yani Tek Malt bir viski çeşidi değildir. Harmanlanmış İrlanda viskisidir. Şişesi denize atılan ve içerisine mektup konulan tıpalı şişelere aynı benzemektedir. Kapak yapısı tıpalı olup maliyetten kaçmamak için kaliteli bir tercih olmuştur. Viskinin marka ve malzeme kalitesi sadece içerisindeki viskinin özelliği değil şişe ve kapak tasarımı gibi diğer nüanslarda önemlidir. Bildiğiniz gibi tıpalı kapak kullanılan viskilerin keskinliğinin azalması ve buharlaşma oranı daha düşük ve yavaş seviyededir. Tıpa çevresinde kaliteli koruyucu ve logolu jelatin mevcuttur. Şişe üzerinde kabartmalı şekilde Since 1780 ve John Jameson & Son ibareleri vardır. Bourbon fıçılarda üretilen viskiyi tanımlamak için "Bringing the wood back to life" yani ahşabı yeniden hayata döndüren viski tanımlaması kullanılmıştır. Genel olarak Jameson Black Barrel viskisinden tasarımsal olarak bahsettim ve hem şişe hem de kutu tasarımını beğendiğimi söyleyebilirim. Kendi tadım görüşlerimi ve bu viski hakkında düşüncelerimi sizlerle paylaşacak olursam.

Jameson Black Barrel Viski

Jameson Black Barrel Viski

Jameson Black Barrel Viski

Jameson Black Barrel viskisi öncelikle klasik Jameson viskisine göre biraz daha baharatlı ve içim hissiyatı çok yumuşak olmayan sert bir viskidir. Şişe tasarımı ve viski kalitesi gerçekten iyi olup orta düzey Single Malt viskilerle rahatlıkla yarışabilir kaliteli bir harman viskisidir diyebilirim. Harman viski olduğu için yaşı belli değildir ama üç yıldan fazladır diye tahmin ediyorum. Klasik Jameson viskisindeki o yumuşak ve ipeksi içim hissiyatını Black Barrel versiyonunda bulamayabilirsiniz. Açıkçası Black Barrel Ekspresyonu biraz daha Premium kitleye hitaben üretilmiş ve viski kültürü olan belli bir viski olgunluğu edinmiş kişilerin genelde tüketeceği bir viski türüdür. Eğer viskiye ilk kez başlıyorsanız veya bir iki marka dışında henüz viski dünyasında yeni iseniz Black Barrel sonraki tercihleriniz arasında olmalıdır. Bu arada viskinin Türkçe anlamı Black Barrel yani siyah fıçı demektir. Viskinin üretildiği Bourbon fıçılar siyah mıdır o konuda çok bilgim yok. Viski üretim sırasında kömür filtreleme denilen bir işlem yapılıyorsa ve kömürleşmiş fıçılara verilen ithafen bu isim viskiye verilmiş olabilir. Viskiyi ilk kokladığınızda burunda yoğun vanilya, biraz is ve hafif kuru meyve kokularını alabilirsiniz. Sert bir kokuda alırsınız buradan viskinin tadının da sert olduğu sinyalini bize verir. Damakta ise acı çikolata ve baharat karışımı bir tat alırken onun dışında vanilya, karamel, çok az kuru meyve ve hafif is tadı alabilirsiniz. Sert bir viski olduğu için kısa ve orta bir bitiş bizi karşılar. Sonuç olarak bana biraz sert, baharatlı fakat dengeli bir sertlikte viski hissiyatı vermiştir.

Jameson Black Barrel Viski

Jameson Black Barrel Viski

Viski: Jameson Black Barrel Triple Distilled Irish Whiskey
Tür ve Menşei: Harmanlanmış İrlanda (Irish) Viskisi
Üretici: İrlanda & Midleton Distillery
Alkol Oranı (ABV): %40
Fiyat: 70 CL Şişesi 420 TL (Mayıs 2022 & Macrocenter)
Barkod: 5011007024000 (70 CL)
Türkiye Distribütörü: Pernod Ricard İstanbul

Sonuç olarak Jameson Black Barrel viskisini ben beğendim ve başarılı buldum. Jameson viski ailesine ait tüm Ekspresyonları bu yazıma eklemedim. Merak edenler bir önceki yazım olan klasik versiyon Jameson Original makalemi okuyabilir. Aşağıya tadım ettiğim viski listesinin son halini paylaşacağım. Ayrıca bu ay içerisinden Single Malt bir viski türü olan İskoç yapımı Glenfiddich Select Cask Single Malt Scotch Whisky deneme şansım oldu. Bu viskide içimi yumuşak ve rahat olup çok hafif acımsı keskinliği vardır.

Glenfiddich Select Cask Single Malt Scotch Whisky

Jameson Viskiler

1) Single (Tek) Malt Viskiler
* Glenfiddich Select Cask Single Malt Scotch Whisky (Single Malt Scotch Whisky)
* The Singleton of Dufftown Luscious Nectar 12 Years Old (Single Malt Scotch Whisky)
* Bushmills Single Malt Irish Whiskey
* Glenmorangie The Original Highland Single Malt Scotch Whisky
* The Glenlivet Founder's Reserve 1824 Single Malt Scotch Whisky
* The Glenlivet 12 Years of Age Single Malt Scotch Whisky
* Glenfiddich 15 Years Our Solera Fifteen Single Malt Scotch Whisky

2) Blended (Harmanlanmış Malt) Viskiler
* Jameson Black Barrel Triple Distilled Irish Whiskey (İrlanda & 1780)
* The Famous Grouse Blended Whiskey (İskoçya 1896)
* Bell's Blended Scotch Whisky Original (1825)
* Dimple Golden Selection Blended Scotch Whisky (1890)
* Jameson Triple Distilled Irish Whiskey (İrlanda & 1780)
* Ballantine's 12 Years Blended Scotch Whisky
* Johnnie Walker Black Label Blended Scotch Whisky
* Johnnie Walker Gold Label Reserve Blended Scotch Whisky
* Johnnie Walker Red Label Blended Scotch Whisky
* Chivas Regal Extra Blended Scotch 13 Year Old
* Jack Daniel's Tennessee Honey (Bal Aromalı Viski Likörü)

3) Bourbon Viskiler (Tahıl Viskisi)
* Jim Beam Original: Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.