4 Kasım 2022

İthal & Yerel Tavsiye Etmediğim Sigara Markaları ve Çeşitleri

İthal & Yerel Tavsiye Etmediğim Sigara Markaları ve Çeşitleri

Tütün mamulleri ile ilgili birçok yazı geçmişte yazdım ve ara ara yeni denediğim sigara, puro ve benzeri tütün mamulü ürünler olduğunda deneyimlerimi sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Tekel bandrollü yerel ve ithal Duty Free sigaralar olmak üzere iki platformdan da denediğim ürünleri Tobacco etiketi altında toparlamaya çalıştım. Öncelikle şunu söylemeliyim ki Tekel bandrollü olarak satılan sigaralar ithal sigaralara göre her zaman daha tazedir. Çünkü birkaç ay içerisinde ülke içinde seri bir biçimde bu tütün mamulleri tükendiği için yenisi hep gelmektedir. Oysaki ithal sigaraların raf bekleme ömrü daha fazla olup içi sertleşmiş tütünle karşılaşma oranınız daha fazladır. Birkaç lira daha ucuz alacağım diye ithal sigaralara çok yönelmemenizi tavsiye ederim. Genelde mentol aromalı sigaralar dışında zaten klasik sigara ihtiyacını Tekel sigaraları fazlasıyla karşılamaktadır. Döviz kuruda yüksek olduğundan kaliteli ithal sigara markaları zaten normal Tekel sigaralarından daha pahalıya gelmektedir. Onun yerine piyasada daha ucuz fakat kalitesi düşük İran, Kore üretimi sigaralar vardır ve bunları pek almamanızı tavsiye ediyorum. Hiçbir şekilde tütün mamulü kullanmanızı zaten önermem ve bırakmayı düşünüyorsanız da bu yolda kararlı şekilde devam edip bırakınız. Sadece zevk amaçlı içinize çekmeden içiyorsanız ve istediğiniz zaman canınız sigara çekmiyorsa bu içim tarzı ile belki devam edebilirsiniz fakat bu tarz tütün mamulü kullananların sayısı genelde azdır.

Bu yazımda sizlere daha önce denediği ve pek beğenmediğim hem yerel yani Tekel bandrollü sigaraları hem de ithal yabancı menşeli sigaraları paylaşacağım. Tavsiye etmediğim sigara markaları ve çeşitleri hakkında bilgi verirken açıklama kısmına da birkaç not düşmeye çalışacağım. Her ne kadar piyasada elektronik sigara, sarmalık kıyılmış tütün mamulleri gibi çeşitler bulunsa da hiçbir zaman fabrikasyon sarım sigaranın içim hazzını vermemektedir. Bu yüzden sigarayı bırakmak isteyenler boşuna elektronik sigaraya geçmeye çalışmasın çünkü ara ara yine paket almaya başlayacaksınız. Onun yerine her konuda yapabileceğiniz gibi iradenizi ortaya koyup sağlam kararlar vererek sigarayı bırakın ve beyninize hükmedin. İradeniz zayıfsa sadece sigara konusunda değil her konuda kaybetmeye hazır olduğunuzu unutmayın. Özellikle günümüz gençleri sigara dışında parayı başka zevk veya zevk verdiğini sandığı tamamen dopamin oyunları olan konulara bu yüzden yönelmektedir. Bu hazları az alıp kararında bırakmak irade ister eğer bu irade sizde yoksa baştan kesinlikle bu tip aksiyonlara yönelmeyiniz. Yaptığım bu uyarılardan sonra listemizi aşağıdaki gibi güncel tutmaya çalışacağım.

Instark Slims Dark Blue

1) Instark Slims Dark Blue (İthal)
Filtre: Slim Beyaz Filtre.
Tütün İçeriği: Katran (Tar): 4 MG ve Nikotin 0,3 MG ve Karbonmonoksit 3 MG.
Üretim: Royal Tobacco (Türkiye)
Paket: Slim Sigara Paketi.
Paket İçeriği: 20 Adet Slim Sigara Vardır.
Fiyat: 22 TL
Barkod: 8681672340520 (EAN 13)
Açıklama: Siyah ve bronz renkte şık bir Slim sigara paketi olup içindeki değerlere kıyasla fazla ağır ve boğazı yakabilen bir sigara olduğu için pek tavsiye etmiyorum.

2) Camel White (Yerel & Tekel)
Filtre: Sarı Filtre.
Üretim: JTI (Japan Tobacco International) Türkiye.
Paket: Standart Sigara Paketi.
Paket İçeriği: 20 Adet Sigara Vardır.
Fiyat: 30 TL
Barkod: 86933001 (TR)
Açıklama: Kötü sigaradır ve kalitesiz sarı filtre vardır. Orta ağır içim hissiyatı vardır ve White versiyon olduğuna bakmayın hafif değildir.

3) Camel Deep Blue ve Camel Deep Blue Long (Yerel & Tekel)
Filtre: Beyaz Filtre.
Üretim: JTI (Japan Tobacco International) Türkiye
Paket: Standart ve Long (Uzun) Sigara Paketleri.
Paket İçeriği: 20 Adet Sigara Vardır.
Fiyat: 30 TL
Barkod: 86933261 (TR)
Açıklama: Pek beğenmedim kalitesi bir tütün kullanmışlar gibi. Zaten Camel sigara markasında ben Camel Slendar Gray Line çeşidini her zaman öneririm ve tavsiye ederim. Hem kaliteli sarım olup hem de hafif güzel bir tütün karması içinde barındırmaktadır.

4) West Grey (Yerel & Tekel)
Filtre: Sarı Filtre. (Eski Tip)
Üretim: Imperial Tobacco Türkiye (Manisa)
Paket: Standart Sigara Paketi (KS RC BOX)
Paket İçeriği: 20 Adet Sigara Vardır.
Fiyat: 30 TL (10.01.2023)
Barkod: 4030600021453 (TR)
Açıklama: West marka sigara eski bir sigara markası olup Imperial Tobacco Türkiye tarafından Manisa’da üretilmektedir. Tekel sigara markalarından biri olup fiyatı ucuzdur fakat kalitesi çok kötüdür. Özellikle tütün sarımı ve Makaron kalitesi çok kötü olup sanki Adıyaman tütünü sarmışlar gibi bir hissiyat var. İçim kalitesi ise iç hafif ve içimi kolay bir tütün olmayıp Grey versiyon olduğu halde leş ve ağır bir tütündür bu yüzden almanızı asla tavsiye etmem. Aynı markanın West Navy sigarası olup belki bunu denerim ama fiyatı ucuz diye asla West Grey sigarası almayınız. Tütün kalitesi, sarımı, içim hissiyatı ve kıro gibi sarı filtresi ile berbat bir sigara.

5) President White Line (Yerel & Tekel)
Filtre: Beyaz Slender Filtre
Üretim: European Tobacco Türkiye (Mersin)
Paket: Slender Sigara Paketi (KS RC BOX)
Paket İçeriği: 20 Adet Slender Sigara Vardır.
Fiyat: 29 TL (14.01.2023)
Barkod: 8698562493693 (TR)
Açıklama: President White Line sigarası ucuz fiyatlı bir sigara olup kötünün iyisidir diyebiliriz. White versiyonu hafif değildir tam tersi orta içimlidir ve tütüncülerde satılan sarma sigaralara benzemektedir. European Tobacco Türkiye tarafından Mersin fabrikasında üretilen sigara en düşük fiyatlı Tekel sigaralarından biri olup almanızı pek tavsiye etmiyorum.

Mond Orange Mint Super Slims Sigara

Mond Orange Mint Super Slims Sigara

6) Mond Orange Mint Super Slims (İthal)
Filtre: Turuncu Aromalı Slim Filtre (Portakal)
Üretim: İran (Duty Free) Gulbahar Tobacco International (GTI)
Paket: Uzun (Long) Super Slims Sigara Paketi.
Paket İçeriği: 20 Adet Uzun Süper Slim Sigara Vardır.
Fiyat: 25 TL (30.01.2023)
Barkod: 815082008192 (ABD / Kanada UPC A)
Açıklama: Mond marka sigaralar İran’da Duty Free marketlerinde satılan ve Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Gulbahar Tobacco International (GTI) firması tarafından üretilen bir tütün mamulüdür. Filtre kısmında Selofan bulunduğu için kalitesiz bir sigaradır. Benim denediğim Mond Orange Mint Super Slims sigarası ise portakal aromalı olup filtre kısmında tam bir portakal aroması yoktur. Biraz ekşi tadı vardır ve boğazda yanma yapar tortu bırakabilir bu yüzden asla içmenizi önermiyorum. Uzun (Long) pakette satılan sigaranın üzerinde portakal simgesi vardır ve filtresi turuncu renkte olup markanın adı yazmaktadır. Patlatmalı yani içerisinde Ice Ball patlatma topu yoktur. Genelde bu sigaraların filtre kısmında meyve aroması olup Mond markası bunu becerememiştir. Katran (Tar) oranı 5 MG olup Nikotin oranı ise 0,4 MG değerlerindedir. Orta içim hissiyatı sunmaya çalışsa da dediğim gibi boğazda ekşilik ve yanma yapabilir. Aynı zamanda kalitesiz üretime sahip, aroma değerleri çok kötü olan markanın elma, üzüm, çilek, kiraz, yabanmersini gibi çeşitlerini de pek almayı düşünmüyorum.

Dubao Red Classic Sigara

7) Dubao Red Classic (İthal)
Filtre: Standart Kömürlü Beyaz Filtre.
Tütün İçeriği: Katran (Tar): 9 MG ve Nikotin 0,6 MG ve Karbonmonoksit 10 MG.
Üretim: China Tobacco International Europe Company S.R.L. (Romanya)
Paket: Standart Sigara Paketi.
Paket İçeriği: 20 Adet Standart Sigara Vardır.
Fiyat: 25 TL (11.02.2023)
Barkod: 5942420000756 (Romanya EAN 13)
Açıklama: Eski bordo renk pakette satılan Davidoff Burgundy sigarasının çakması olan Romanya üretimi kötü ve içimi ağır bir sigaradır.

Oscar Silver Super Slims Sigara

8) Oscar Silver Super Slims (İthal)
Filtre: Super Slims İnce Beyaz Filtre.
Tütün İçeriği: Katran (Tar): 2 MG ve Nikotin 0,1 MG.
Üretim: İran
Paket: Super Slims Sigara Paketi.
Paket İçeriği: 20 Adet Super Slims İnce Sigara Vardır.
Fiyat: 25-30 TL (15.03.2023)
Barkod: 6268167900265 (İran EAN 13)
Açıklama: Oscar Silver Super Slims sigarası ince sigaralardan biri olup İran menşelidir. Birleşik Arap Emirlikleri üretimi olanda vardır fakat üzerinde Islamic Republic of Iran yani İran için üretilen olanları almanızı pek tavsiye etmem çünkü bir yıl gibi bekletilmiş oluyor ve tütün kalitesi aşırı kötü oluyor. Makaron üzerinde sarı lekeler mevcut olabiliyor. Özetle ben pek beğenmedim, bu sigara yerine Tekel bandrollü Winston Slim sigara almanız daha iyi olur.

Vigor Cool STR Sigara

9) Vigor Cool STR (İthal)
Filtre: Super Slims İnce Beyaz Filtre.
Tütün İçeriği: Katran (Tar): 5 MG ve Nikotin (Nicotine) 0,5 MG ve Karbonmonoksit 6 MG.
Üretim: Inter Continental Tobacco Company FZC (Ajman, Birleşik Arap Emirlikleri)
Paket: Super Slims Sigara Paketi.
Paket İçeriği: 20 Adet Super Slims İnce Sigara Vardır.
Fiyat: 25-30 TL (17.03.2023)
Barkod: 6416445070302 (Finlandiya, EAN 13)
Açıklama: Vigor Cool STR sigarası Süper Slim ince bir sigara olup eski bekletilmiş ve üzerine yalancı barkod basılmış kaçak sigara markalarının başını çekmektedir. Taze bulmanız zordur ve genelde Makaron üzerinde Vigor yazısı vardır. Üretim yeri Birleşik Arap Emirlikleri olup üzerindeki barkod Finlandiya ülkesine aittir. Tam bir kaçak sigara markası olan Vigor sigarasının hiçbir versiyonunu önermiyorum. Özetle Vigor marka sigarasına zaten iyi demeyeceğim üstüne birde bekletilmiş ise tamamen çöp sigaradır hiçbir versiyonunu almanızı tavsiye etmiyorum.

Ashima Luxury Super Slims Sigara

10) Ashima Luxury Super Slims (İthal)
Filtre: Super Slims İnce Beyaz Filtre.
Tütün İçeriği: Katran (Tar): 5 MG ve Nikotin (Nicotine) 0,5 MG.
Üretim: Hongta Tobacco (Group) Co. Ltd. (Hong Kong)
Paket: Super Slims Sigara Paketi.
Paket İçeriği: 20 Adet Super Slims İnce Sigara Vardır.
Fiyat: 25 TL (28.03.2023)
Barkod: 4897028983219 (Hong Kong, EAN 13)
Açıklama: 1956 yılından itibaren üretimi yapılan Uzakdoğu sigara markasıdır. Çin’de tüketilen bir sigara olup bildiğiniz gibi Hong Kong özerk bir şehir yapısı olduğu için buradan dışarıya ürün ithalat ve ihracatı daha kolay oluyor. Hong Kong merkezli Hongta Tobacco (Group) Co. Ltd. firması tarafından üretilen bir sigara markasıdır. Açıkçası Türkiye’de tercih edilir mi derseniz pek tercih edilmez çünkü bizim kendi Tekel tütünümüz ve sigaralarımız daha kalitelidir diyebilirim. Sigara paketi ve dizaynından biraz bahsedecek olursak; Slim bir paket üzerinde mavi elmas ve tütün yaprağı bulunan logolar mevcuttur. Ashima yazısı ve Çin’i temsil eden hologram baskılı ejderha ve kule güzel dizayn edilmiş fakat tütün içeriği ve tadı bence kötüdür. Paketi ve Makaron yapısını incelediğimde çok bekletilmiş bir sigara gibi durmadığı için ona rağmen bana içim hissiyatı ağır ve boğazı yoran cinsten geldi. Bu yüzden tekrar almayı düşünmüyorum. Ayrıca üzerindeki elmas logosuna sakın kanmayın mentollü bir sigara falan değildir bildiğiniz düz ve kalitesiz Super Slim ince sigaralardan biridir.

Yukarıdaki listeyi zaman zaman güncel tutmaya çalışacağım. Sadece ithal değil yerel yani Tekel TAPDK bandrollü tavsiye etmediğim ev beğenmediğim sigara markaları ve çeşitlerini de paylaşacağım. Bu makalemi ara ara takip etmenizi ve ilk iki paragrafta yazdırdığım önerileri dikkate almanızı öneririm.

Burak Avcıoğlu - 28.03.2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.