13 Kasım 2022

Afanasy Marochnoe Siyah (Stout) Premium Rus Birası Değerlendirmesi

Afanasy Marochnoe Siyah (Stout) Premium Rus Birası

Uzun zamandır arpa maltından yapılmış ve kavrulmuş siyah bira içmemiştim. Bildiğiniz gibi Stout yani siyah biralar kavrulmuş arpa maltından yapılan biralara denmektedir. Siyah bira kültürü herkes tarafından pek sevilmeyebilir çünkü genelde acı biralardır ve içimi nahoştur. Piyasada satılan ve raflarda görmeye alışkın olduğumuz en bilinen siyah bira markası Guinness olup tadı acı ve bakırımsımdır. Eğer ilk kez Stout Bira deneyecekseniz Guinness veya Bomonti gibi markaları denemeyin çünkü siyah biraya karşı önyargınız oluşabilir. En başta bu önyargı bendede vardı ve Türkiye pazarına yeni giren Afanasy Marochnoe siyah birasına bir şans vermek istedim. Bildiğiniz gibi geçen yaz sezonundan itibaren artık Rus yapımı biralar ülkemizde satışa başladı ve Metro, Migros gibi marketlerin raflarında bunları görebiliyoruz. Marochnoe birasının şişe tasarımı ve menşei hakkında biraz bilgi vermek gerekirse; Afanasy Private Brewery firması tarafından üretilen Rus menşeli bir biradır. Benim tanıtacağım bira aslında hafif versiyon olup resmi sitesinde Marochnoe Light olarak adı geçmektedir. Aynı fabrikanın Old Monastery Ale, Marochnoe Dark, Porter adında başka üretimlerde olup umarım yakın zamanda bunlarda ülkemizde satılmaya başlanır. Biranın adı bu arada Marochnoe olup resmi üretici sitesinde Marochnoye olarak yazılmıştır. Büyük olasılıkla Rus yani Kiril alfabesinden Latin alfabesine çevirirken yapılan bir yazım türüdür. Gerçi şişe üzerinde başlıkta yazdığım gibi Marochnoe yazmaktadır.

Marochnoe birası acı şerbetçi lezzetiyle klasik bir kombinasyon olup şişe üzerinde tarihsel ve nostaljik bir resim bulunmaktadır. Biz yıllardır bira üretiyoruz mesajı vermektedir. Bira fıçısı önünde sıralanmış kişiler büyük olasılıkla markanın ilk üreticileri ve çalışanları olup ilk tesisin resmidir ve biraya burada tarihsel bir  geçmişi olduğu vurgulanmak istenmiştir. Biranın üzerinde alkol oranı hacmen %4.5 yazmaktadır ve çok alkol oranına sahip bir bira değildir. Klasik kahverengi şişe üzerindeki kahve tonlardaki etiket ve yazılar bence güzel tasarlanmıştır. Bira üzerinde aynı zamanda Bira Demens'teki Alman enstitüsünde uzman bira üreticisi tarafından klasik teknolojide sadece malt, şerbetçiotu ve su kullanarak özenle demlenir yazmaktadır. Aynı zamanda sorumlu bira üreticisinin şişe üzerinde imzası bulunmaktadır. Bira üzerinde bulunan QR kod ise direkt sizi Türkçe açıklamalı resmi sitesine götürmektedir ve bu detay güzel düşünülmüştür. Kapak kısmı ise Grolsch birasında gördüğüm katlanıp kapaklı veya açılır mantar kapak olarak da bilinen bira kapağıdır. Bu bira kapağını açarken şampanya açıyormuş hissiyatı verir ve birden bir patlama sesi çıkar ve içerisinde sıkışmış gaz açığa çıkmaktadır. Kapak kısmı maliyetli ve özenerek hazırlanan bir etiket tasarımı olduğu için ben şişe, kapak ve önyüz etiket kısmını markanın başarılı bulduğumu söyletebilirim. Bu arada Marochnoe birası Türkiye iç pazarında Markalı adı altında satışa başlanmıştır.

Afanasy Marochnoe Siyah (Stout) Premium Rus Birası

Afanasy Marochnoe Siyah (Stout) Premium Rus Birası

Marochnoe birasının tadından ve dokusundan biraz bahsedecek olursak; Rusya'nın en popüler ve çok satılan birası olup kalıcı ve yoğun bir köpüğü vardır. Köpük oranı, tadı ve kalıcılığı Alman Premium biralarda olduğu gibi oldukça başarılıdır. Alkol oranı az olduğu için aşırı acı bir bira değildir ve içimi yumuşaktır. Siyah biralar acı olur algısın bu biranın kırdığını söyleyebiliriz. Biranın yoğunluk (Density) oranı %11 olup gövdeli bir yapısı vardır ve her yudumda aynı hafif ve boğazda doyumluluk hissiyatı veren hazzı alabilirsiniz. Biranın içindekiler su, açık renkli arpa maltı, yanmış arpa maltı, karbondioksit ve şerbetçiotu bulunmaktadır. Tadı ise pişmiş tahıl ve meyve gibi olup ne çok acımsı nede tatsız bir biradır. Rengi ise klasik Stout biralarda olduğu gibi siyahtır. Açıkçası ben Marochnoe birasını beğendiğimi söyleyebilirim. Hızlandırılmış fermantasyon teknolojisi kullanmadan bira en az mayalandıktan 30 gün sonra bekletilmektedir. Biranın acılık oranı ise %14-17 arası belirtilmiş olup yazımda da bahsettiğim gibi aşırı acı bir bira değildir. Aynı zamanda 33 CL değil 50 CL'lik şişede satıldığı için fiyat ve performans olarak da bu birayı ayrıca da önerebilirim. Biranın arkasındaki etikette üretim ve son kullanma tarihi yazılı olup bira alırken mutlaka bu tarihine bakarak almanız tavsiye ederim. Marochnoe birasının fiyatı ve diğer üretim ve satış bilgilerini aşağıda detaylı şekilde ekliyorum.

Bira: Afanasy Marochnoe Siyah (Stout) Premium Rus Birası (Siyah Bira)
Şişe: 50 CL'lik Kahverengi Şişe
Alkol: Alkol Oranı Hacmen %4.5
Fiyat: 49,90 TL (Kasım 2022 & Metro AVM)
Üretim: Afanasy Private Brewery, Rusya
Distribütör: Afanasy Holding Rus Tadı Biracılık ve Malt Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Barkod: 4607053739664

Afanasy Marochnoe Siyah (Stout) Premium Rus Birası

Rusya'nın amiral bira markalarından biri olan Afanasy Marochnoe birasını Premium biralar listesine ekledim. Umarım Türkiye'deki seçkin restoran ve Pub'lar bu birayı servis etmeye başlarlar. Siyah biraya karşı önyargınız kırılacak ve değişecektir.

A) Premium (Seçkin) Biralar (Tavsiye Ederim)
* Afanasy Marochnoe Siyah (Stout) Premium Rus Birası (Rusya)
* Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen - Brauerei Heller Bamberg 1405 (Almanya)
* Aecht Schlenkerla Rauchbier Marzen - Brauerei Heller Bamberg 1405 (Almanya)
* Schneider Weisse Aventinus Tap 6 Mein Aventinus (Koyu Renkli Buğday Birası, Almanya)
* Leffe Radieuse (Amber Renkli Koyu Bira)
* Leffe Blonde/Blond (Açık Renkli Bira)
* Weihenstephaner Vitus (Weizenbock)
* Paulaner München Weissbier (Koyu Renkli İpek Sarısı Bira)
* Leffe Brune/Bruin/Brown (Koyu Renkli Bira)
* Kronenbourg 1664 Blanc (Açık Renkli Bira)
* Frederik India Pale Ale (Koyu Renkli Bira)
* Duvel Belgian Golden Ale - Biere Blonde Belge (Açık Renkli ve Yüksek Alkollü Bira)

B) Orta Seviye Premium (Seçkin) Biralar
* Weihenstephaner Hefe Weissbier (Açık Renkli Bira, Almanya)
* Paulaner Münchner Hell (Açık Renkli Bira, Almanya)
* Türk Tuborg Frederik Marzen Lager (Türkiye, Koyu Renkli Bira)
* Hoegaarden (Açık Renkli Bira)
* Grimbergen Double Ambree (Koyu Renkli Bira)
* Knidos Route 333 Pale Ale & İstanbul Craft Beer (Türkiye, Koyu Renkli Bira)

Burak AVCI - Update: 26.11.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.