11 Mayıs 2021

Yeni Tekel Puroları: Punta Cana, Rocks St Beige ve Cafe Creme İncelemesi & CHE Robusto ve Toscanello Rosso Caffe Deneyimleri

Toscanello Rosso Caffe

Uzun zamandır puro ve sigarillo tütün mamülleri hakkında yazı paylaşmıyordum. Bunun sebebi Türkiye'de üretilen puro markalarının piyasada olmamasıdır. Yeni uyarılı paket ve vergi düzenlemesi ile birlikte bir süredir tekel bayilerde, Tobacco dükkanlarında veya benzin istasyonlarında puro bulamadığım için pek deneme fırsatım olmamıştı. Bu makalede birden fazla aldığım farklı farklı puro markalarını tek yazıda toplayıp sizle deneyimlerimi paylaşacağım. Makaleye başlamadan önce şunu söylemeliyim, şu an yasal olarak tekelde satılan puro ve sigarillo markaları iki adet üretici ve distribütör tarafından sağlanmaktadır. Türkiye’de şu an tekellerde yasal olarak bandrollü satış yapabilen iki firma; TEKA (TEKA Puro Üretim ve Ticaret A.Ş.) ve FUMAR (Fumar Tütün Mamulleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.) firmaları olup TEKA’nın sattığı puro markaları; Cafe Creme, Captain Black, Crashh, Marmara, Punta Cana, Rocks olup FUMAR’ın sattığı puro markası ise Che, Havanitos ve Frida markalarıdır. Üretim yerleri ise Türkiye'dir.

1) Punta Cana Brown ve CHE NO 40 Robusto Habano İncelemesi
Bildiğiniz gibi CHE'nin Robusto puroları uzun ve kalın purolar olup içim süresi uzun süren purolardır. Daha önce satın aldığım Robusto puronun ikincisini içmeye karar verdim. Açıkçası hiç puro içmeyenler için Robusto purolar biraz baş döndürebilir ve mide bulandırabilir bu yüzden alışkın değilseniz uzun soluklu puro deneyimi yaşamayınız. Robusto purolar uzun olduğu için tekrardan içerim hissiyatı ile Cutter ile ortasından kesmeyiniz çünkü jelatinden çıkarıp yaktığınız an artık bitirmeniz gereken fabrikasyon purolardandır. Ortalama içim süresi 45 dakika sürmektedir.

CHE NO 40 Robusto Habano

CHE NO 40 Robusto Habano

Tekrardan büyük puro olan Robusto serisinden alır mıyım bilemiyorum çünkü çok kaliteli purolar olmayıp fabrikasyon purolar olduğu için bu tip boyutlardaki purolarda daha çok seçkin yani Premium puro markalarını tercih etmenizi tavsiye ederim. Resimde de gördüğünüz gibi paketinden iki adet çıkan CHE NO 40 Robusto Habano puromu içtikten sonra bir süre Robusto serisine ara vermeye karar verdim. Tat ve içim deneyimi olarak Toscanello'dan bana daha kötü geldi.

Punta Cana Brown purosunu ise Robusto ile aynı başlıkta yazma sebebim; boyutunun Robusto'ya göre daha minimal olmasıdır. En ve boy olarak Punta Cana purolar Robusto'ta dan daha küçük olup Toscanello purolardan ise 2-3 CM daha büyüktür. Kısacası Robusto puro içmek yerine Punta Cana'nın tekli satılan purolarından tercih edebilirsiniz. Punta Cana purolar aslında tekli satılmayıp 20'li kutu şeklinde satılmaktadır fakat fiyatı çok pahalı olduğu için satış yerlerinde tekli olarak satışı vardır. Ben Punta Cana Brown puronun tek adetini 14 TL'ye satın almıştım. Aşağıdaki gibi diğer puro serilerini de deneyip sizlerle deneyimlerimi paylaşacağım.

Punta Cana Brown

* Punta Cana Beige (Puro ve 20'li Kutu)
* Punta Cana Brown (Puro ve 20'li Kutu)
* Punta Cana Yellow (Puro ve 20'li Kutu)

Punta Cana Brown'un tadı ise çok hafif çikolatayı andırır gibi olsa da bana biraz kuru ve bayat gibi geldi. Biraz daha yaş olsaydı daha güzel olabilirdi. İçim sırasında Robusto purolarda olduğu gibi baş dönmesi veya mide bulantısı yapmaz ve ortalama 30 dakikalık bir içim fırsatı size sunmaktadır. Cutter ile ekstradan puroyu kesmenize gerek yoktur zaten hazır kesilidir filtre kısmı. Biraz uzun soluklu ve sizi yormayacak puro arıyorsanız Punta Cana'nın serisi şimdilik idare eder diyebiliriz.

2) Toscanello Rosso Caffe
Toscanello marka purolar İtalyan üretimi tütün mamülleri olup Türkiye'de şu an bandrollü satışı yoktur. Umarım ilerleyen dönemde tekrardan yeni uyarılı siyah paketlerde satışı çıkar. Açıkçası eski paketlerinden bazen bulunca alıyorum fakat eski paketinde kötü tarafı bir sefer açınca hepsinin hava alması ve kısa süre sonra kurumasıdır. Keşke Toscanello markası her puro için ayrı şeffaf jelatin yapsaydı daha iyi olurdu. Eski paketler Türkiye'deki tekel bayilerinde bekledikçe kalitesi düşmektedir. Ben Duty Free dışında Toscanello marka puroları tekellerden almanızı pek tavsiye etmiyorum.

Toscanello Rosso Caffe (Kahveli)

Ürün: Toscanello Rosso Caffe (Kahveli)
Açıklama: Kahve Aromalıdır. Fiyat 60 TL'dir.
Üretim: Manifatture Sigaro Toscano İtalya Roma.
Barkod: 8059145101273

3) Rocks St Beige (Vanilya)
Rocks'ın yeni çıkardığı ve Captain Black markasına benzeyen St serisidir. Beige demek Vanilyalı demektir. Sigarillo (Cigarillo) kategorisinde bir tütün mamülüdür. 5’li paket halinde satılır ve Captain Black’de olduğu gibi plastik beyaz ağızlığı bulunmaktadır. Kokusu gerçekten güzel olup kahve içerken tüketebilirsiniz. Özellikle sigara gibi bir içim istiyor ve puro türevi bir ürün tüketmek canınız çekiyorsa kesinlikle tercih edebilirsiniz. Rocks St Sigarillolarda en sevdiğim özellik ise içindeki beş puronun da ayrı ayrı jelatinli olmasıdır. Bu sayede paketi açtığınızda hiçbirinin kuruması ve bayatlaması gerçekleşmez. Rocks markasının “St” olanları ağızlıklı özelliği olan Sigarillo demektir. Normalde tahta veya plastik ağızlıklı puro ve sigarillo ürünlerini pek önermezdim fakat yeni başlayanlara kesinlikle tavsiye ederim. Diğer St serilerini de deneyeceğim.

* Rocks St Beige (5'li Karton Kutu)
* Rocks St Blue (5'li Karton Kutu)
* Rocks St Brown (5'li Karton Kutu)
* Rocks St Red (5'li Karton Kutu)

Rocks St Beige (Vanilya)

Ürün: Rocks St Beige (Vanilya)
Fiyat: 16 TL
Barkod: 8697940243820
Paket: 5 Adet Vardır ve Beyaz Ağızlıklıdır.
Üretici: TEKA (TEKA Puro Üretim ve Ticaret A.Ş.)

Rocks St Brown (Çikolatalı)

Rocks St Red (Çilek)

Ürün: Rocks St Red (Çilek)
Fiyat: 16 TL
Barkod: 8697940244056
Paket: 5 Adet Vardır ve Beyaz Ağızlıklıdır.
Üretici: TEKA (TEKA Puro Üretim ve Ticaret A.Ş.)
Açıklama: Tavsiye Etmem Red (Çilek) Aroması Kötüdür.

Ürün: Rocks St Brown (Çikolatalı)
Fiyat: 16 TL
Barkod: 8697940243837
Paket: 5 Adet Vardır ve Beyaz Ağızlıklıdır.
Üretici: TEKA (TEKA Puro Üretim ve Ticaret A.Ş.)
Açıklama: Çikolata Aromalı Purodur.

Ürün: Rocks St Blue
Fiyat: 16 TL
Barkod: 8697940243813
Paket: 5 Adet Vardır ve Beyaz Ağızlıklıdır.
Üretici: TEKA (TEKA Puro Üretim ve Ticaret A.Ş.)
Açıklama: Tavsiye Ederim Aroması Güzeldir.

4) Cafe Creme Yellow
Cafe Creme markası ise yine TEKA'ya ait Sigarillo (Cigarillo) kategorisinde bir tütün mamülüdür. Karton kutu içinde 10 adet sigarillo vardır. Ağızlıklı değildir ve hepsi sigara boyutundadır. Yellow aroma sade olup tadı saman gibidir ve hiç beğenmedim. Cafe Creme'in şu an üretimdeki puro modellerinin hepsi sigara boyutundaki Sigarillo tarzında olup 10'lu veya 50'li Kutularda satılmaktadır. Cafe Creme markasını ise tekrardan satın almayı düşünmüyorum.

Cafe Creme Yellow

Ürün: Cafe Creme Yellow (10 ve 50'li Karton Kutu Sigarillo)
Fiyat: 30 TL
Barkod: 8697940247002
Paket: Karton Kutuda 10 Adet Sigarillo Vardır.
Üretici: TEKA (TEKA Puro Üretim ve Ticaret A.Ş.)

Tavsiye Etmediğim TEKA Puro ve Sigarillo Mamülleri
* Cafe Creme Blue (10 ve 50'li Karton Kutu Sigarillo)
* Cafe Creme Beige (Vanilya) (10 ve 50'li Karton Kutu Sigarillo)
* Cafe Creme Brown (10 ve 50'li Karton Kutu Sigarillo)
* Cafe Creme Yellow (10 ve 50'li Karton Kutu Sigarillo)
* Crashh Black 20'li Karton Kutu Sigarillo
* Marmara Black 20'li Karton Kutu Puro

Son olarak şunu söylemem gerekir; bandrollü olarak satılan ve iki üretici, distribütör tarafından piyasaya sağlanmaya çalışılan puro ürünlerinin çoğu vasat veya vasatın biraz üstüdür. Açıkçası aralarında iyi olanları, kahve içerken yanında tüketebileceğiniz veya sigara dışında farkı bir deneyim edinmek isteyenler için hangi serinin daha iyi olduğunu paylaşmaya çalışıyorum. Fakat şunu söyleyebilirim ki eğer büyük ve uzun puro olarak bilinen Robusto, Petit Corona türündeki gerçek puroları tekel bayileri veya benzin istasyonlarında hangisi kalitelidir diye aramayınız çünkü yoktur. Gurkha, Cohiba, Montecristo, Comandante, Davidoff, Alec Bradley, Partagas gibi puro markalarını Duty Free veya seçkin puro temin eden yerlerden satın alabilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 24.09.2021

23 yorum:

  1. Burak Bey Che 40 ve 41 aldım 1 tane denedim, sorum şu elimdeki 3 robusto için nemlendirici gerekli mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fabrikasyon purolardır ve jelatinde olduğu için gerekeceğini düşünmüyorum.

      Sil
  2. Burak Bey che 41 brown bana che 40 göre daha iyi geldi hafif çikolata aramosı var eğer denerseniz yorumlarınızı rica ederiz, Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Burak Bey merhaba,
    Kıymetli yorumlarınız için teşekkür ederim. 20'li Cigarillo sınıflarında cohiba, partagas, romeo y julieta ve montecristo markaları hakkında birbirlerine kıyasla yorumlarınızı rica edebilirmiyim ? Bu ürünleri bazı tobacco sopalarla kıyı köşede bulaboliyorum orjinal olup olmadıklarını nasıl anlayabiliriz veya nerden temin edebiliriz noktasında kıymetli yorumlarınızı rica ederim.

    YanıtlaSil
  4. Burak bey rock st beige her tekelde varmi dir ? İçimi nasıl ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rocks St Beige (Vanilya) genelde vardır fakat ilk olarak Blue veya Brown öneririm.

      Sil
    2. Blue ve brown in aromalari nedir birde bu ruzgar çakmagi dedigimiz cakmaklarla yakabilir miyiz puromuzu

      Sil
  5. Rocks m yellow tek geçiyorum

    YanıtlaSil
  6. Burak Bey "Gurkha, Cohiba, Montecristo, Comandante, Davidoff, Alec Bradley, Partagas" türü puroların fiyatları çok yüksek. Punta Cana'dan daha kaliteli ama uygun fiyatlı Robusto puro olarak ne önerebilirsiniz?

    YanıtlaSil
  7. 5 rokss meyveli 16 tl yazıyor yeni fiyatı nedir nerden alabilirim normal sigara satan yerlerde pahalı cook

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekel bayi lerde vardır alırsan söyle bizde bilelim fiyatları

      Sil
  8. Burak bey selamlar . Rocks St Purple nasıl onuda ekleyebilirmisiniz veyahut aroması nedir ? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. 5 li kutu puro 40 tl aldım fiatinormal mi

    YanıtlaSil
  10. Burak bey rocks wd beige karton kutu 5li şu anki fiati ne kadar beni bilgilendirirmisiniz

    YanıtlaSil
  11. Burak bey rocks wd brown serisi ile rocks st brown arasında nasıl bir aroma farkı var

    YanıtlaSil
  12. burak bey ben puro içmek istiyorum yeni başlayacam lakin bu puroların çoğunda tütün yapraklarını viski rom gibi alkollerde bekleterek kurutuluyor diye okudum cohiba nın sayfasındada aynı makaleyi okudum. alkol tüketmeyen biriyim bu sebepten alkolde beklememiş puro markalarından bildiğiniz önerebileceğiniz var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'de satılan yerel üretim puroları tüketebilirsiniz. TAPDK bandrollü olanlar.

      Sil
    2. burak bey dediğiniz purolara nasıl ulaşabilirim. internet üzerinden temil edebileceğim bir platform var mı yada tapdk bandrolü içeren puro markaları isimleri verir misiniz

      Sil
    3. Yeni bir yazı ekleyeceğim takip edebilirsiniz. CHE alabilirsiniz, Benzin İstasyonları satmaktadır.

      Sil
  13. Hocam merhaba. bu urunlerin hangileri nemli hangileri kuru iciliyor?

    YanıtlaSil
  14. toscanello purolar islak(nemli) mi yoksa kuru mu iciliyor

    YanıtlaSil

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.