13 Haziran 2020

CHE-Toscanello Puro Markaları, Güncel Puro Tavsiyeleri ve Yorumları

CHE-Toscanello Puro Markaları ve Puro Tavsiyeleri

Puro veya diğer adı ile Cigar, silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir tütün mamülüdür. Özellikle Küba tarafında üretilmektedir ve Cuban Cigar olarak da bilinir. Puronun genel yapısından söz edecek olursak; gövde kısmı denilen yerde tütün parçacıkları bulunduran bir tutucu yaprak, bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunmaktadır. Puronun en pahalı kısmını oluşturan sarıcı yaprak; sağlam, esnek ve ipeksi yapıda olmalıdır, güzel bir aromaya ve düzenli yanmayı sağlayacak yanıcı özelliğe sahip olmalıdır.

Genelde içim sırasında kafa kısmını bir Cutter ile keser daha sonra nemlendirilerek içilir. Puroyu yakarken de çakmak veya benzeri gazlı materyal kullanmayınız, uzmanlar her zaman kibrit ile yakmanızı önerir. Eşit miktarda ucunu hafif kibritle gezdirerek puronuzu yakabilir ve içine hazır hale getirebilirsiniz. Bu makalemde genelde Türkiye'deki Tobacco Shop'lar da satılan markaları inceleyerek başlayacağım. Bu markalar alt ve orta düzey Puro markaları olup günlük hayatta çoğu kişinin bulabileceği markalardır.

Puro alacağınız zaman asla plastik veya tahta ağızlığı olan markaları tercih etmeyiniz. Her zaman uç yani Cap(Şapka) tarafı yapraklı olsun çünkü ağızlıkla içmenin çok bir esprisi yoktur ve aromayı tam alamazsınız. Bir de İnce Sigarillo olarak satılan puro modellerini asla almayın ve tercih etmeyiniz. Bu türler çok kalitesiz oluyor ve sigaradan farksız ürünlerdir.

1) Toscanello Puro
Günlük hayatta birçok Tobacco Shop'da bulabileceğiniz orta-üst kalitede olan bir purodur. Toscana firması tarafından üretilen kaliteli İtalyan purosudur. Sarımı kalitelidir ve içim kısmı yapraklıdır. Ayrıca baş kısmını Cutter ile kesmenize gerek yoktur ve paket içinde 5 adet puro vardır. Günlük hayatta en çok tercih edilen markadır ve ben de tavsiye ederim.

CHE-Toscanello Puro Markaları ve Puro Tavsiyeleri

Firmanın tam adı Manifatture Sigaro Toscano SpA olup www.manifatturesigarotoscano.it adresinden detaylı inceleyebilirsiniz. 1818 yılından beri üretilmektedir. Çeşitlerinden bahsedecek olursak;

CHE-Toscanello Puro Markaları ve Puro Tavsiyeleri

* Toscanello Bianco Grappa (Üzümlü)
* Toscanello Rosso Caffe (Kahveli) - Denenmiştir.
* Toscanello Verde Limoncello (Limonlu) - Denenmiştir.
* Toscanello Nero Cioccolato(Çikolatalı) - Denenmiştir.
* Toscanello Vaniglia (Vanilyalı)
* Toscanello Barrique
* Toscanello Aroma Anice

Fiyat olarak ise diğer markalardan biraz daha pahalıdır. 2019 yılında paketi 40 TL'den satılırken bugün 2020 için 70-85 TL civarlarındadır.

2) CHE Puro
İkinci tavsiye edeceğim orta düzeydeki puro markasıdır. Fiyatı Toscanello markasına göre biraz daha uygundur ve günü kurtarır. CHE markasına ait birkaç puro varyasyonu satılmaktadır. Bunlar hakkında bilgi ve tavsiye vereceğim.

CHE-Toscanello Puro Markaları, Güncel Puro Tavsiyeleri ve Yorumları

Ek olarak (Önemli), Burası önemlidir çünkü çok soru ve alakasız yorumlar geliyor. Toscanello Türkiye Distribütörlüğünü yürüten Galera Puro A.Ş şu an Türkiye'deki faaliyetlerini halen aktif sürdürmektedir. Fakat Toscanello purosunun şu an piyasada az bulunmasının sebebi 26 Mart 2020'deki ÖTV artışından sonra ÖTV oranının %40’tan %80’e çıkışı sebebiyle puro ithalatı ve satışı yapılamaz hale gelmiş durumdadır.

Türkiye'de puro ithalatı ve satışını devam ettirebilmek için bu oran üzerinde düzenleme yapılması için başvuruda bulunulmuştur. Yakın zamanda, ÖTV ile ilgili düzenleme yapılır yapılmaz tekrar Türkiye'deki seçkin satış noktaları ve Tobacco Shoplar da Toscanello ürünlerini ve kaliteli Purolarını bulabileceksiniz.

Şu an piyasada eski renkli karton kutulardan bulabilirsiniz. Bunlar elde kalanlardır. Devletin yeni düzenlediği siyah ve uyarı resimleri içeren kutular piyasaya geldiğinde daha taze ve kaliteli Toscanello purosu mutlaka tüketeceğiz.

Puro dediğimiz zamanda plastik veya tahta başlıksız olanları tercih etmelisiniz zaten diğerleri Puro değil Sigarillo'dur ve hiç almayınız bunları. CHE markasında ise birden fazla varyasyon olduğu için genelde Petit Panetela olanları tercih ediniz fakat burada da çok beklemiş olanları değil.

Çünkü CHE içip beğenmedim yazan olmuş fakat beklemiş ve günü geçmiş Toscanello Classic içseniz de aynı durum olacaktır. CHE şu an piyasa koşullarına baktığımızda aşağıdaki birçok marka içinden kötünün iyisidir. Pipetli ve sarımı kötü olan puro markalarını zaten aşağıda belirttim, bunları tavsiye eden biri varsa zaten Purodan hiç anlamıyor demektir. Bundan dolayı bilinçsiz yorumlara kapalıdır.

CHE-Toscanello Puro Markaları ve Puro Tavsiyeleri

CHE-Toscanello Puro Markaları ve Puro Tavsiyeleri

İlk olarak Beşli paket halinde satılan CHE PURO markasından başlayacağım. Toscanello purosuna göre daha uzun ve kalındır. Hatta gövde kısmı iki katı diyebilirim. Sarımı oldukça kalitelidir ve Cutter ile baş kısmını kendiniz kesmeniz gerekir. Biraz büyük ve fiyatı uygun puro istiyorsanız kesinlikle öneririm. Çeşitleri ise No: 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 olarak adlandırılır. Ben aşağıdaki üç paketi denedim ve No 24 ile 25'i tavsiye edebilirim.

FRUIT FLAVOURED (Mor Paket No:24)
HONEY FLAVOURED (Sarı Paket No:25)
CHOCOLATE FLAVOURED (Kahverengi Paket No:22)

CHE-Toscanello Puro Markaları ve Puro Tavsiyeleri

İkinci olarak CHE Sigarillo olarak satılan Yedili pakettir. Metal kap içerisinde 7 adet olup yapraklıdır. Bir nevi Toscanello'nun muadili ve fiyatı biraz daha ucuz olanı diyebiliriz. Baş kısmı yapraklıdır ve Cutter ile kesmenize gerek yoktur. Petit Panetela: Boyutu küçük ve hacim olarak orta kalın olan pura demektir. Kabın üzerinde bu şekilde bir ibare vardır ve kabın arkasında kaç adet puro olduğuna bakarak görebilirsiniz.

Fruit Flavoured No:8 tarafımca denenmiştir ve tavsiye edebilirim.

Son olarak CHE markası için iki ürünü önermeyeceğim. Bunlar CHE MİNİ ve Tek Halde Şeffaf Jelatinde Satılan CHE Puro'dur. CHE MİNİ genelde ince bir Sigarillo olup Rocks ince purolara benzemektedir. CHE Puro alırken metal kabın arkasındaki sayıya bakınız. Eğer 10 veya 20 Sigarillo ibaresi varsa bunları almayınız. Aynı zaman da ön tarafta da Sigarillo ifadesi varsa yine almayınız.

CHE-Toscanello Puro Markaları ve Puro Tavsiyeleri

Diğeri ise Tek Halde Şeffaf Jelatinde Satılan CHE Puro; tanesi 20 TL olup tadı ve tazeliği oldukça kötüdür. Kabın içerisinde ikili satılanlardan bahsetmiyorum onu başka bir yazıda inceleyeceğim. Benim bahsettiğim yukarıdaki resimdeki gibi tek halde satılan kapsız olan varyasyonudur.

CHE-Toscanello Puro Markaları ve Puro Tavsiyeleri

3) Tavsiye Etmediğim Markalar
Son kısımda ise Türkiye'deki Tobacco Shop'lar da çokça satılan ve almanızı tavsiye etmediğim markaları sizlerle paylaşacağım.

* FRIDA (Frida): Plastik ağızlığı olan ve ince Sigarillo olarak 10'lu veya 20'li paketler halinde satılan bir üründür, kesinlikle tavsiye etmiyorum.

* HAVANİTOS: Plastik ağızlığı olan ve ince Sigarillo olarak 10'lu veya 20'li paketler halinde satılan bir üründür, kesinlikle tavsiye etmiyorum.

* ROCKS Puro Markası: Türkiye'de en çok bilinen fakat tüm varyasyonları kalitesiz olan bir markadır. Rocks ürün grubunu ben tavsiye etmiyorum fakat fiyatının ucuz olmasından dolayı tüketen çok insan vardır. Genelde tahta, plastik ağızlılık veya Sigarillo olarak 10-20'li paketlerde satılır. Rocks Short Tip Lemon, Vanilla, Cherry, Apple, Chocolate gibi 20'li paketlerde satılan ürünleri mevcuttur.

Rocks Mini olarak bilinen ve metal kapta satılan 10'lu Sigarillo modeli vardır. Chocolate Flavoured, Vanilla Flavoured, Yellow Flavoured, Clove Flavoured ve Cherry Flavoured olarak modeli vardır. Asla tavsiye etmiyorum. Bunlar dışında 20'li Sigarillo paketi olan Rocks Crashh Black ve diğer Rocks Toro, Rocks Corona modellerini de tavsiye etmiyorum.

* PUNTACANA: Genelde 5 adet yapraklı şekilde satılan ve sarımı, tadımı çok kötü olan puro markasıdır. Almanızı asla tavsiye etmem. Yakarken puronun yarısı elinizde dağılıyor ve verdiğiniz para resmen çöpe gidiyor. Samsun marka sigara alıp içseniz daha iyi diyebilirim. Backwoods markası ile aynı akıbete sahiptir.

* MARMARA PURO: Tavsiye etmediğim bir başka markadır.

* Crashh Black: 20'li Sigarillo paketi olarak satılır ve kalitesiz bir markadır.

* BACKWOODS: Paket benzerliği olarak Puntacana markasına benzeyen ve sarımı, tadımı kalitesiz olan bir markadır. Almanızı ve tüketmenizi tavsiye etmem. Güncelleme olarak şunu yazmalıyım, Backwoods önermem asla çünkü daha paketi alır almaz içini açın içinden beş adet puromsu bir ürün çıkıyor ve birini seçip içmek isteseniz Puroyu daha yakmadan elinizde yaprakları dağılıyor ve daha yakamadan çöpe atıyorsunuz. Bizzat yaşadığım olaydır. CHE çok iyi bir marka değildir orta düzey bir markadır ama en azından elinizde dağılmıyor Backwoods gibi.

* Rarewoods: Rarewoods Cigars, paket benzerliği olarak Puntacana ve Backwoods markalarına benzeyen ve sarımı, tadımı kalitesiz olan bir markadır. Almanızı ve tüketmenizi tavsiye etmem. Yurtdışın da çokça satılan alt kalite bir purodur.

Cafe Creme: İnce Sigarillo olarak 10'lu veya 20'li paketler halinde satılan bir üründür. 10'lu Sigarillo paketleri Türkiye'de çokça satılmaktadır ve bazı modellerinde plastik ağızlık vardır. Sigara içiminden pek farkı yoktur, puroyu ilk kez deneyenler genelde beğenir fakat puro değildir. Ben bu markayı ve ürünleri pek tercih etmiyorum. Fakat illaki ince sigara tipi olan Sigarillo denemek isterseniz Cafe Creme markasının Blue, Original, Red, Beige, Filter gibi versiyonlarına Türkiye'de çok rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Captain Black: Plastik ağızlığı olan ve ince Sigarillo olarak 10'lu veya 20'li paketler halinde satılan bir üründür, kesinlikle tavsiye etmiyorum. Sigara ve puro karışımı bir ürün olduğu için alt kalite bir üründür. Plastik ağızlık varsa zaten baştan elenmiştir. Türkiye'de çikolata aromalısı daha çok satılmaktadır.

DJARUM Puro: DJARUM markasının puro varyasyonunu tavsiye etmiyorum. Fakat DJARUM Black olarak bilinen ve puro olmayan siyah renkli aromalı sigara bu kategoriden farklı olup tüketeni çoktur.

Sonuç olarak Türkiye'de satılan ve günlük hayatta orta segment tüketici sınıfı için rahatça bulabileceğiniz puro markalarından bahsettim. Puro severler eminim daha üst segment markalar olan Cohiba, JR Alternative, Montecristo, Arturo Fuente, Palma Dutch Master gibi puro markalarını deneyecektir.

Burak AVCI - Update: 04.10.2020

28 yorum:

  1. Che No.40 lar hakkinda herhangi bir tavsiyeniz var midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şuan Toscanello Distribütörlüğü çekildiği için Türkiye'den kaliteli Puro bulmak zor. Yeni gelen CHE'ler varsa onları tercih ediniz beklemiş olanları almayınız bayat olabiliyor.

      Sil
    2. Burak bey ben hiç içmedim ilk defa alacagim. Internet üzerinden nereden alabilirim

      Sil
    3. Ben bu işle alakalı uzamnlığım yok ama internette ya yok yada çakma kalitesiz var yani mahalledeki tütüncüden pahalı olan varsa al yt sende bak

      Sil
  2. Burak bey toscanello satan bir yer buldum ancka ne kadar beklemiş olduklarını yani taze olup olmadıklarını bilmiyorum sizce taze ve içilebilir olması için maksimum ne kadar beklemiş olabilir? Bayat alıp tadım kaçsın istemem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nerde buldunuz 2 aydır bulup alamadık banada yardımcı olurmusunuz

      Sil
  3. Burka bey toscanello marka purolar ne kadar sürece kurur-bayatlar? Bir yer buldum alabileceğim ancak taze mi taze değilse kaç aydır kutusunda buna göre alacağım en fazla ne kadar beklemiş olmalı içmeye değmesi için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ambalajlı olduğu için hava alması ve bayatlaması pek kolay olmuyor. Ambalaj kısmına dikkat ediniz eğer zarar görmediyse alabilirsiniz.

      Sil
    2. Nerden buldunuz acaba ben hiç bir yerde bulamadim

      Sil
  4. Sayın Burak bey CHE puro nün içinde kağıt var üstünede ince tütün yaprağı gibi birşey var No 24 mor paketten aldım berbat birseydi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekli satılanlardanmı aldınız yoksa kutu içinde ikili olan mı?

      Sil
  5. Cohiba Robustos, Avo Domaine, Gurkha Puro.

    YanıtlaSil
  6. Burak bey havanitosu niçin tavsiye etmiyorsunuz sebeplerini de söyleyebilir misiniz? Çünkü bulunduğum konum itibariyle erişebileceğim nadir ürünlerden. Diğer ürünlere nisbetle aşırı zararlara sahipse hiç içmemeyi tercih ederim. Bu mevzuda aydınlatırsanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'de satılan modelleri Puro değil Sigarillo'dur. Bu yüzden pek tavsiye etmiyorum.

      Sil
  7. arkadaşlar 3 gr üzerinde olanlara puro altında olanlara ise corona,sumatra,demitase ve sigarello denir. gercek puro icicileri sade tercih ederler, aroma yeni başlıyanlar için bir geçiş aşamasıdır .. puro bir bağımlılık değil bir kültürdür ..lütfen içe çekmeyin ,puro içe çekilmez ��

    YanıtlaSil
  8. Burak bey toscanello bayilik için kiminle görüşmem gerekiyor acaba...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Galera Puro A.Ş Türkiye'deki Distribütörleri.

      Sil
  9. Hepsine katılıyorumda backwoodsu eleştirmen 9doğrunun içindeki 1 yanlışın bir çuval inciri berbat etmesi gibi.Backwoods kullanan biriyim ve cohiba Romeo Juliet Gurkha... Çok farklı lezzetler deneyen biri olarak Backwoodsun üstüne ne puro ne sigarillo görmedim. Sarım olarak che markası gerçekten iyi ama çok acı ve bütün boğazı yakıyor,tahtakalenin oradaki sahte purolar gibi.Che nin sadece vanilyalısı yoklukta gider.Puntacanın hiçbir tadı yoktur ama el alışkanlığı olanlar için yoklukta gider.Rocks markasınında tüpte satılan ikili paketi var 60-80tl arası sadece Cohibanın bir çeşidi vardı ona benziyor hatırlayamadım şimdi
    Son olarak Backwoods> Toscanello dur.Elde durması toscanelloda daha hoştur ama zevk için içiliyor sonuçta.Toscanello dediysemde sadece limoncellodan bahsediyorum diğerlerinin pek aroması yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Backwoods hakkındaki diğer yazılarımı okumamışsın, inceleyebilirsin.Toscanello ile Backwoods severleri ayrı tutup ikisini pek karşılaştırmamak gerek.

      Sil
  10. merhabalar burak bey che markasının ikili purolarını başka bir yazıda inceleyeceğinizi yazmışsınız. denediniz mi? tavsiye eder misiniz ? saygılarımı sunuyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnceledim. Yukarıdaki Tobacco menüsünden ilgili yazılarımı inceleyebilirsiniz.

      Sil
    2. kusura bakmayın yoğunluk. emeğinize sağlık

      Sil
  11. toscanello için.. ıraktan gelen ve freeshoptan gelenler diye ayrım var sanırım fark oluyo mu ? ..ıraktan gelenler özellikle ?

    YanıtlaSil
  12. hocam son durum nedir üretim hala yok mu ?

    YanıtlaSil
  13. Is it at all possible to find original quality cigars in Turkey? If not, is it legal to order from abroad?

    YanıtlaSil
  14. Uygun puro nerden bulabilirim acaba tekel shoplarda çok pahalı

    YanıtlaSil
  15. Burak bey merhaba

    Davidoff Aniversario Short Perfecto 25'li

    Arturo Fuente Between The Lines 25'li

    Bunları bulma şansımız var mı?

    YanıtlaSil
  16. Al capone sigarello nerden temin edebilirim

    YanıtlaSil

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.