26 Eylül 2019

Türk Telekom Fiber Modem ve GPON Cihazı

Türk Telekom Fiber Modem ve GPON Cihazı

Bir önce ki makalem olan Türk Telekom FTTN Fiber İnternet alt yapısının kurulumundan bahsetmiştim. Şimdi fiber bağlantının sağladığı modem ve cihazlardan bahsedeceğim. Fiber internet alt yapısında eve gelen kablo sarı cam veya GPON kablo olup iki cihaz ile internet bağlantısı eve kurulabiliyor.

Türk Telekom cihazları getiriyor ve size emanet ediyor. Satılamaz ibaresi olan cihazlarda size para ile satmıyor sadece kullanmanız için teslim ediyor. Hizmet alımına son verirseniz cihazı geri alıyor. GPON cihazı ile Modem arasındaki CAT-6 kablo kısa mesafelerde 10 Gbps kadar hızı desteklemektedir. Hız, Ping ve veri kaybı yaşanmaz.

1) Nokia G-010G-Q (GPON Cihazı)



İlk cihaz olan Nokia 7368 ISAM ONT G-010G-Q ufak bir cihaz olup Türk Telekom tarafından getiriliyor ve satılamaz ibaresi ile size veriliyor. Eğer Türk Telekom dan vazgeçer ve fiber internet hizmetini kapatırsanız cihazları teslim etmeniz gerekiyor bağlı olduğunuz müdürlüğe.

Temel de GPON (Gigabit Passive Optical Network) cihazı eve gelen sarı fiber cam kablodaki bağlantıyı alıp modeme Ethetnet kablosu üzerinden aktarması için vardır. Sarı cam kablo cihaza takıldığında PON ışığı yanacaktır. Power tuşu cihazın fişini taktığınızda yanar. LAN tuşu ise fiber modem ile GPON cihazı arasındaki bağlantıyı modemdeki WAN veya WAN/LAN girişi üzerinden Ethetnet kablosu ile yaptığınızda yanar. Alarm ise kırmızı yandığında problem var demektir, Türk Telekom çağrı merkezini arayınız bu durumda da.

2) ZTE ZXHN H298A (Fiber Modem)

Türk Telekom Fiber Modem ve GPON Cihazı

ZTE'nin Fiber modemi olup, GPON cihazdan gelen Ethernet kablosu WAN girişine takılıp, Power ve isternirse sabit telefon hattı da takılarak kullanılmaktadır. Sabit telefon hattını iptal etmenizi öneririm, çok gerekmiyor ve gereksiz kablo ve sinyal paraziti yapıyor.

Modemin üzerinde Power, WAN, İnternet, 2.4GHz, 5GHz, WPS, Phone 1, Phone 2 led lambaları vardır. Tüm bağlı kabloların led ışıkları yeşil olup internet bağlantısıda sabit ve yeşil ise fiber internet bağlantısı sağlıklı bir şekilde çalışıyor demektir.

2.4GHz ve 5GHz WiFi nedir ve farkları nedir diye merak edecek olursak; Wifi kullanan cihazların çoğunluğu 2.4GHz ve 5GHz radyo frekanslarını kullanır. 2.4GHz yaygın olarak kullanılan Wifi bandı iken 5GHz genellikle çift bantlı Wifi cihazları için kullanılır.

Yüksek frekansları kullanan ağlar, daha düşük frekanslı olanlardan daha hızlı şekilde verileri iletebilir. Bu nedenle, 5GHz frekans kullanan cihazlar, 2.4GHz kullananlardan daha hızlı dosya indirebilir ve yükleyebilir. Video akışı gibi yüksek bant genişliği gerektiren uygulamaları gerçekleştirirken, 5GHz kullananlar daha hızlı ve yüksek performansa sahiptir. Yüksek bant genişliği 2.4GHz'e kıyasla 5GHz, daha hızlı ve sorunsuz veri bağlantısı anlamına gelir.

Modem kurulumu bitince kablosuz ağlarda fiber modeminizi iki isimle göreceksiniz. 2.4GHz ve 5GHz olarak. Kullanım sıklığı ve veri ihtiyacına göre telefon, bilgisayar, Smart TV bunlara bağlayabilirsiniz. Ben Vestel Smart TV televizyonumu 2.4GHz olan hatta bağlarken bilgisayar ve telefonumu 5GHz kablosuz ağına bağladım.

3) Hem Fiber Modem Hemde GPON İkisi Beraber olan Cihazlar

Türk Telekom Fiber Modem ve GPON Cihazı

Türk Telekom Fiber Modem ve GPON Cihazı

Yeni fiber bağlantı alt yapısı ile GPON cihaz ve fiber modemin tek olduğu bir cihaz varmı araştırmak istedim. Türkiye'de bu cihazlar çok pahalı olup satışı olmamaktadır. Çünkü bu cihazlarda WAN girişi olmayıp direk PON'dan fiber internet alınıp kablosuz veya Ethernet kablosu ile dağıltılmaktadır.

Örnek olarak TP-Link TX-W6961N N300 Wireless GPON Router modelini buldum. Türkiye'de satışı yok olsa da pahalı olduğu için tercih edilmeyecektir. Fakat ilerleyen zamanlar da Türk Telekom bu tip modemleri emanet olarak yeni kullanıcılara verebilir.

Örnek GPON Modem Router Cihazlar (Kendinden GPON Girişli)
* TP-Link TX-VG1530 N300 Wireless VoIP GPON Router
* TP-Link TX-W6961N N300 Wireless GPON Router

Burak AVCI - Update: 24.10.2020

108 yorum:

  1. Merhabalar size bir soru sorabilir miyim?

    YanıtlaSil
  2. Burak Bey Merhaba,

    Bende fiber modem olarak Türk Telekom'un yıllar önce vermiş olduğu TILGIN modem var. Aboneliği yeni açtırmama rağmen bir sebepten ötürü bu modem verildi. Ben bunu iptal edip, GPON ONT'den gelen ethernet kablosunu başka bir modeme takarak kullanmak istiyorum. Öncelikle bu mümkün mü? (Bazı sitelerde bağlantının modem seri numarası ile sağlandığı yazılmış) Eğer mümkün ise hangi marka / model modem öneriyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telekom size Modem ve cihazları geçici sözleşme ile veriyor, onların cihazlarını kullanın veya cihaz değiştirme talebinde bulunun.

      Sil
    2. Evet mümkün. Bizzat deneyip gördüm. 4 yıl önce ttnet' ten aldığım tp-link modemi bağladım gayet iyi çalıştı. Hem de modemdeki abone kullanıcı adı ve şifre başka bir operatöre ait olduğu halde. Yani başka bir operatörün aboneliğini bile kullandım. FHHT alyapısında önemli olan fiber optik sinyalin ethernete dönüştürülmesidir.

      Sil
    3. Merhabalar bende g-010g-p turu ont cihazi var ve ftth türü fiber kullanicam bu ont isimi gorurmu

      Sil
    4. Kahkes kardeş bende de tilgin fiber modem var telekomun verdiği 3 yıldır kullanıyorum kendim fiber uyumlu bir modem alıp takmak istiyorum olmaz diyenler var siz nasil yaptınız ?

      Sil
    5. merhaba Burak Bey. ttnet in verdiği ve de ev içerisinde 5 adım öteye gidemeyen fiber modem yüzünden belki olur diye asus dsln-as55 aldım ve wlan girişinden bunu kullanmaya çalıştım ama sanırım ttnet kendi içerinde yazılım kilitli. konu hakkında bilgi alabilir miyim.
      çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  3. Bir konuda bilginizi rica edeceğim.Telekom Gpon altyapı da upload hızları nedir.Sabit hızlar mı..değişken hızlar mı...

    YanıtlaSil
  4. Burak bey bende ZTE ZXHN H298A telekomun verdiği modem var binadaki dağıtıcıdan evime rj 45 jakla geliyor dün rj 45 jakı kopardım :( rj 45 jak renk kodlaması var mı acaba standart renkler mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Renk kodlaması yok yeni bir rj 45 uçlu bir kablo alıp uçları birbirine bağlanarak devam edilebilir, yada kablo kısa kalmadı ise kablonun ucuna yeniden rj45 çakıla bilir

      Sil
  5. Merhaba fiber 100 mpbs int hız aboneliği var ancak 25 mpbs geçmiYor sebebi ne olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alt-yapı desteklemiyor

      Sil
    2. Wifi sorunu muhtemelen kablolu denetim ya da firmayı arayın

      Sil
  6. Merhaba, ttlekom 3yılın sonunda binaya gpon getirdi fakat hâlâ altyapımız yok gözüküyor nası bi durum bu

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Burak Bey,

    Bizim binaya da dairelere kadar fiber kablo çektiler sanırım GPON bağlayacaklar henüz cihazlar gelmedi yani binada sadece kablolar çekilmiş durumda. Türk Telekom haricinde farklı bir operatörden hizmet alabilir miyiz bu noktada bilginiz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde gpon çektiler ve Türk telekom dan gelen adam sadece Türk telekom kullanabileceğimizi söyledi ben inanmadım şuan evimde millenicom kullanıyorum tt ye göre çok daha iyi

      Sil
    2. Milenicom size kendi modemini almanız gerek diye bir dayatma yaptimi

      Sil
  8. Elimde G-010G-Q model gpon cihazı var. Cihazdan yeşil soketiyle fiberoptik kabloyu çıkarıp tekrar yerine taktım ama yapmamam mı gerekiyordu çünkü alarm ışığı kırmızıya döndü ve ne yaparsam yapayım yeşile döndüremiyorum. Hat borçtan dolayı kapalı arıza kaydı oluşturamıyorum. Kendi kendime yeniden kurulumunu yapamaz mıyım? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. selamlar 10 dairelik bir apartmanda yaşıyorum. yeni olamasına rağmenbakır kablo var modeme kadar fiber başvurusu için apartman olarak komple mi müracat etmek gerekir yoksa tek daire için de olabilirmi sokaktan fiber geçiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sokak'dan fiber geçiyorsa Apartmanca her bir Daire sahibi tek tek başvurmalıdır. Aynı Apartmandan birden fazla talep geleceği için süreci hızlandıracaklardır. Direk Türk Telekom İlçe Merkez binasına da gidip söyleyebilirsiniz.

      Sil
    2. Ben Bir şey Sormak İstiyorum Bu Modemi İstanbul'da Satıyor'musunuz Veya En Ucuza Nereden Nasıl Alabilirim

      Sil
  10. Selamlar hocam benim bulunduğum yerde fiber optik ana hat kapımın önünden geçiyor karşıdaki binalara Gpon hat çekildi karantina sebebiyle çekilmedi 5 katlı apartman sahibiyim. acaba ne yapabilirim çektirmek için tavsiye verebilir misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Apartmanca İlçe Telekom müdürlüğüne gidip talepte bulunmanız gerekmetedir. Telekomuda arayabilirsiniz. Apartmandaki birçok sakin bunu yapmalıdır tek biri değil.

      Sil
    2. Benimde oturduğum bina yeni 3 yıllık ama kimse başvuru yapmamış müteahit de yeni mevcut turk telekom vdsl kullanıyordum tasindigim binaya nakil yaptırdım alt yapı yok telekom tek başına başvuru yaptım 1ay 10 gün sonra dün kazi ekibi gelip kazdı boruları binaya kadar getirdi sadece fiber kablo çekimi kaldi karantina gününde telekom çalışıyor

      Sil
    3. 23 nısan 2020 turk telekom alt yapı boruları dosedı
      24 nısan 2020 fıber kablo cekıldı
      21 mayıs 2020 bina içine kutu takıldı

      Sil
    4. Biz 64 daireli siteye 20 m ötede 8 daireli apartmanda olmasına rağmen cektiremedik Ankara'nın ortasında. Torpil olmadan yapılamayacağını yoksa çok beklememiz gerektiğini ifade ettiler. Zor iş reklamla olmuyor TTNet

      Sil
  11. modem kurulumu yeni yapıldı pon ışığı yanıp sönüyor ne yapmam gerek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Modem içindeki ayarlar doğru yapıldımı Modem arayüzünden?

      Sil
  12. Gpon cihazi geceden beri kirmizi alarm tudu yaniyo ne yapmam lazim acaba internet geceden beri calismiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Power tuşunu kapatıp açınız düzelmezse Telekom'u arayabilirsiniz.

      Sil
  13. sa bir sorunum var bu gpon cihazında alarm yanıyor kırmızı sıkıntı nedir acaba

    YanıtlaSil
  14. Merhaba madende internet ışığı kırmızı yanıp dönüyor be yanındaki küçük kutuda los ışığında kırmızı yanıp dönüyor internet bağlantı kablosuna sorun varsa nasıl çözebilirim

    YanıtlaSil
  15. Burak bey meraba pon ışığı kapalı los ışığı kırmızı yanıp sönüyor internet kırmızı yanıyor sorun nedir acaba

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Burak bey ben ont cihazına wan bağlantısı olan ve fiber bağlantı özelliği mevcuttur yazan bir modem aldım ont cihazına bağladım ve cihazıma kullanıcı adı ve şifremi yazdım ve bağlantı kurulmuyor veya bunun başka bir bağlama türümü var??? Size zahmet teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ont cihazına Gpon kablo takımı doğrumudur. Kurulum standart modem kurulumu şeklinde olmalıdır.

      Sil
  17. Evet bağlantım doğru TTNET ont cihazımı ve ttnet modemimi akvaryuma düştü bozuldu ve bende Superonline ont cihaz ve süper online modem var onu kurdum ONT cihaz pon ışığı yeşil sabit yani bağlantı aktif ve modem wan bağlantı tamam kullanıcı adı ve şifresi giriyorum wan bağlantısına ama internet ışığı yanmıyor ve internet gelmiyor. Acaba Superonline modem TTNET hattına destek vermiyor mu yoksa farklı bir girdimi yapmam gerek modeme. Eğer farklı bir girdi yapmam gerekiyorsa nasıl bir girdi yapmalıyım? Çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arayüzleri farklı olabilir, bazen telekom şirketleri kendi domain adreslerini Default oraya girebiliyor ve değiştiremiyorsunuz. Böyle bir durum varsa TTNET'i arayıp durumu anlatınız.

      Sil
  18. Başka ont cihazı taksak çalışır mı ??

    YanıtlaSil
  19. taahhüt süresi dolduğunda başka operatöre geçtiğimizde türknet gibi alıyorlarmı cihazları

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turknet modem bizim mülkiyetimize geçer diyor oparator geçislerinde.....

      Sil
  20. Gpon ile kendi modemime wlan bağlantı yapsam arayüz bağlantı ayarlarını hâlâ vermiyor dimi ???? Illa ki kendi modemini kullandırıyor doğru mu????

    YanıtlaSil
  21. Modem de internet ışığı kırmızı yanıyor internet gelmiyor ne yapabilirim

    YanıtlaSil
  22. İyi akşam lar Fiber gpon modem den internet i kablo ki veya kablosuz eski modem e bağlamak ve eski modem i de router olarak veya normal internet i iletmek için kullanabilirmiyiz, eski modem aidsl ve Fiber destekli

    YanıtlaSil
  23. Heyirli akşamlar bende bı kaç dir İnternet çektim türk Telekom ama medem bozuldu bahiye gitsem sıfır verirler mi bana

    YanıtlaSil
  24. Merhaba burak bey,
    Istanbuldan işim gereği tekirdağa taşındım. Istanbulda ttnet fiber kullanıyordum. Tekirdagda tasindigim adreste fiber alt yapı yok. Doğal olarak bu yüzden kapatmak istedim. Benden cezai ücret iştendi. Alt yapınız yok bana hizmet veremiyorsunuz neden bu cezayı ödemek zorunda kalıyorum dediğimde yapacak bisey yok ödeyeceksiniz dediler. Ardından internetimi yeni adresime taşıdım 24 megabit akk sınırsız olarak tekrar aynı şekilde kullanacağımı söylediler. Hem fiber alt yapısı yok diyolar hemde fiber kullanırken kullanmış olduğum tarifenin aynısını kullanacağımı söylüyorlar bu nasıl oluyor anlamadım. Cevap verirseniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önümüzdeki 5 sene içerisinde artık tüm tarifeler Fiber tarife ile aynı olacak gibi. Alt yapı olmasa bile Hiper veya Fiber aynı para olacak. Şuan bu geçişi tam yapamadıkları için sistemlerde güncelleme yapamıyorlar. Bir sonra ki taahhüt bitince indirimli olana geçmenizi tavsiye ederim.

      Sil
  25. Birde bu durumdan dolayı müşteri hizmetlerini aradım bana fiber özellikli vdsl modem almamı söylediler. Vdsl modemler fiberi destekliyor mu? Vdsl modemler de aynı adsl modem gibi değil mi? Veya vdsl ile adsl modem arasında fark varsa nedir? Ayrıca bana fiber alt yapısı yok demelerine rağmen neden hala fiber destekli vdsl modem al diyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. VDSL model alsanız bile GPON cihazı olmadan bir anlamı yoktur. Sizin şuan ki modem ile internete girebiliyorsanız ve size sunulan 24-16 Mbps hıza erişiyorsanız bence bu şekilde kalması uygundur.

      Sil
  26. birşey sormak istiyorum bana servis gelip fibe4 modem ve gpon cihazini kurup gitti hiçbir sorun yoktu aksama kadar net baglantim geldi yine sikinti yoktu fakat gece 12 yi gectikten sonra GPON cihazindaki etherbet kablosunun ordaki isik sondu ve WAN baglantisi gitti GPON cihazina reset atinca isik geri geliyor sonra yine gidiyor bunun icin ne yapmam lazim lutfen yardimci olun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telekomu arayıp İnternet hattında problem varmı teyit etmeniz gerekir.

      Sil
  27. burak hocam yazı için teşekkürler ,sana söyle bir sorum olacak, bu modemin aynısı bende mevcut ancak adres değişikliği yaptığım için şu anki ikametdim dsl mevcut ve bu modemin dsl girişi yok gördüğüm kadarıyla nasıi bir işlem izlenmeli ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ADSL hatlar için Spliter'dan gelen telefon kablosunu Phone 1 kısmına, LAN 1 kısmından da Ethernet ile bilgisayara bağlama yapabilirsiniz. GPON Deaktif olacak onu kullanmayınız.

      Sil
  28. Merhaba Burak bey 1 ay önce d smart ve Türk Telekom anlaşmalı internet paketi yaptırdık gayet iyi çalışıyordu fajat 1 haftadır internet gidip geliyor dünden beride midemde internet ışığı kırmızı yanıyor ve gpon cihazında ki alarm ışığı kırmızı yanıyor ne yapmam gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sarı cam kablo hasar görmüş olabilir, Telekomu aramanız gerekir.

      Sil
    2. Tekrar meraba burak bey telekom geldi baktı gpon cihazına bi sıkıntı yok dediler binanın alt yapısına baktılar alt yapıda sorun var bildirdik gelirler dedi fakat aynı binada internet kullananlar var onlarda bi sıkıntı yok sebebi nedir hala pon ışığı yanıp sönüyor

      Sil
    3. Size gelen hatta bir problem olabilir veya çıkış yolunda. Telekom gelip incelemesi gerekir.

      Sil
  29. Diger 2 odalarda ethernwt girisi var ama sadece salondaki ethetnet calisiyor bina yeni fiber..2 odadaki ethetnetlri nasil aktif edebilrim ttnt ekipleri tek cikisli nokia g-010g dagitici taktilar tek cikisli

    YanıtlaSil
  30. Burak bey gpon cihazlar farklı odaya taşınmıyormuş? Oturduğum oda değişti ve hızım düştü yeni odama taşıyamıyor muyum? Müşt temsilcisi mümkün değil 1 yerde sabit kalır dedi

    YanıtlaSil
  31. Burak Bey merhaba.

    3 gün evvel yeni taşındığım evime 24mbps fiber bağlattım; görselini paylaştığınız GPON cihazı ve modemi bağladılar. Buraya kadar bir sorun yok; ilk etapta bağlantı hızı oldukça yeterli gözüküyordu.

    Ancak speedtest üzerinden yaptığım testlerde aldığım DL ve UL hızı oldukça yeterli olmasına rağmen, 150 civarında bir ping alıyorum. Özellikle TV'den dizi/film seyretmeye başlandığı vakit, PC'de inanılmaz bir ping artışı oluyor (Online oyunlar vb.). Daha önce ADSL hizmeti aldığım diğer evimde aynı anda 6-7 cihaz faal olmasına rağmen böyle bir ping yaşamamıştım.

    Müşteri hizmetleri maalesef yardımcı olmuyor ve benim hızlı bir paket almamdaki başlıca sebeb, bu yavaşlıklara tamamen son vermek idi.

    Bu durumda yapılacak bir işlem var mıdır? Bu modemlerin üyeliği bitenlerden alınıp, yeni üyelere teslim edildiğini söyledi kurulum yapan arkadaş. Acaba GPON cihazına farklı bir modem satın alıp bağlamak mümkün müdür? TP-Link vs. çok güzel modemler mevcut biliyorsunuz. Sistem buna müsaade ediyor mu?

    Geri dönüşlerinizi beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok spesifik bir durum. Apartman ve modem cihaz arası kabloları tekrar kontrol edin derim. Başka modem bir çözüm olabilir fakat üzerinize zimmetli cihaz olduğu için değiştirmenizi pek tavsiye etmem. Belki GPON cihazını telekomdan yenilemesini söyleyebilirsiniz.

      Sil
  32. Merhaba,

    Yaklaşık 20 gün önce ont + modem'den cihazdan gpon'a geçtim (Vodafone, FTTH, kullanıcı adı parolamı biliyorum). Nokia modemin internet ışığı sürekli yanıp sönüyor. Müşteri hizmetleri etiketleme sorunu dedi, bir başka kişi altyapı uygun olmayabilir yanlış modem takılmış olabilir dedi.

    20 gündür internetim yok. Bir çözüm de sunamadılar. 2. el türk telekomun ont cihazını alsam kendi modemimle çalışmasını sağlayabilir miyim. Yahut nasıl bir çözüm yolu bulabilirim.

    Cevaplarsanırız sevinirim. İyi günler.

    YanıtlaSil
  33. Merhaba bu gösterdiğiniz modemi nereden bulabilirim acaba direk fiber girişli olan

    YanıtlaSil
  34. Merhabalar, GPON cihazı abonelik sonunda teslim edemezsek tahmini ne kadar öderiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telekom ile konuşmanız gerek, üzerinize zimmetli olduğu için kabul etmeyebilirler. Bu cihazı dışardan da temin edebilirsiniz.

      Sil
  35. Selam Burak bey

    ZTE'nin Fiber modemimde sadece Power, WAN, İnternet, ışıkları yanıyor 2.4GHz, 5GHz ışıkları yanmıyor. Ağlar da bulunamıyor dolayısıyla arıza kaydı bıraktım ama malum uzun sürebiliyor benim yapabileceğim bir şey var mıdır? Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Modemin içine girip ayarları kontrol etmeniz gerekir, telekom bilgilerini doğru girip kurulum yapabildiniz mi?

      Sil
  36. Hocam merhaba,
    Turk telekom fiber jipon altyapili internet kullanicisiyim. Ont cihazindan cizirtili bir rahatsiz edici sinyal sesi geliyor. Turk telekom musteri hizmetlerini aramama ragmen teknik ekip yonlendirilmiyor(cihazi sistem uzerinden kontrol ediyorlarmis sinyalde bir sorun gornmedigi zaman gekmiyorlarmis) acaba ne yapmam gerekiyor. Bu cihazi disarsan satin alip degistirsem cozum olur mu acaba. Internetten baktim satin alabilecegim biryer bulamadim acikcasi.
    Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı cihazı alabilirsiniz ikinci el olarak belki bulabilirsiniz.

      Sil
    2. ne yaptınız değiştirdiniz mi soruna çözüm bulabildiniz mi?

      Sil
  37. MERHABA HOCAM BEN ORİS TELEKOM DAN FİBER İNTERNET ALDIM ANCAK BENDE ASUS DSL-AC68U 1900 MODEL FİBER ÖZELİKLİ VAR. TELEKOM DAN GELEN TEKNİK ELEMANLAR MODEMİNİZ OLMAZ TELEKOM UN MODEM OLUR DİYE BENİM MODEM DEN CALIŞMADI YÜRÜTMEDİLER. YANİ 8 TL KENDİ MODEMİNİ KİRALADILAR BANA ASUS CAGRI MERKEZİNİ ARADIM ASUS MODEMİNİ FİBER İNTERNET ÖZELİGİ OLDUGUNU SÖYLEDİLER. CALIŞIR DEDİLER ANLAMADIGIM İÇİN SÖYLÜYORUM BİLGİLENDİRİRSENİZ SEVİNİRİM. CÜNKÜ MODEM İM VAR BOŞ YERE 8 TL KİRALIK MODEM PARASI ALMIYORLAR AYLIK CÖZÜM BULMAM GEREKİYOR.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GPON cihazı ayrı verdikleri için ASUS tek başına bir işe yaramaz. Zaten telekom size zimmetliyor kendi modemini kira almaması gerekiyor.

      Sil
  38. merhaba ont cihazı ile modem arasındaki ethernet kablonun uzun olması veri kaybı yaratır mı

    YanıtlaSil
  39. Merhaba. Türknet internet paketi aldık ve yeni kuruldu. 2.4 ve 5ghz var. Ama modemde sadece 2.4ghz ışıgı yanıyor. 5 neden yanmıyor yani neye göre yanıcak?

    YanıtlaSil
  40. Merhaba GPON cihazından Tılgın modeme kaç metreye kadar ethernet kablou çekilebilir. Kaliteyi düşürürmü belli bir sınır varmıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İllaki bir kalite düşüklüğü olur fakat belli bir sınır yok diye biliyorum. Mümkün oldukça kısa tutmanda fayda vardır.

      Sil
  41. bölgemden aşırı bir talep olmadıgı için sadece benim yoğun isteğim için benim binama gpon fiber getirecek türk telekom.Şuan ADSL KULLANICISIYIM BİRKAÇ AY SONRA FİBER GELECEK DAİREME VE TAAHÜTÜM TELEKOMDAN BİTİNCE GPON FİBERİ FARKLI FİRMADA KULLANABİLİR MİYİM YOKSA TT ŞART MI
    BANA ÖZEL GETİRDİĞİ GPON FİBERİ GERİ ALABİLİR Mİ

    YanıtlaSil
  42. Merhaba Ben ADSL kullanıcısıyım. Oldugum yerde en fazla 8-10 arası hız alabiliyorum. Bu GPON Cihazı ile evde fiber dönüştürücü bir kaç videoya geldim boyle altyapı olmasada o dönüştürücü ile olumlu sonuç alabilir miyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben Superonline altyapisi ile Fiber kullanimi yapiyorum ve evime kadar cam kablo gelmekte. Mustakil bir evde oturuyoruz ve Superonline sitenin guvenlik kapisina buyukcene bir kutu birakti, sitemizde bulunan 24 eve de internet bu kutu uzerinden geliyor. TILGIN modem e direk bu cam kabloyu bagladilar.

      200 mbps lik bir paket gordum ama Superonline musteri hizmetleri altyapimimin desteklemiyecegini soyledi. Fiber olup pingimin 2-5ms oldugu bir altyapida bunun neden olabilecegini anlamadim. Iki tip fiber oldugunu, birincisi direk bu cam kablonun modeme girdigi (bizde oldugu gibi). Ikinciside sizin ki gibi ilk bir cihaza gelip oradan ethernet ile modeme giden oldugune belirttiler.

      Bana sacma geldi, iki kutu gerekirse de alsam olmayacak dendi. Teknik aciklamasini yapabilmeniz mumkun mu? Yoksa Superonline hatali mi?

      Sil
  43. Merhabalar, bizim modemde WAN kablosu bağlı olmasına rağmen GPON cihazında LAN ışığı yanmamaktadır. bu sebepten de modemde internet ışığı kırmızı yanmaktadır. çözüm olarak ne yapabiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Modem içine bağlanıp kurulum ayarlarını kontrol ediniz ve Türk Telekomu arayıp arıza kaydı oluşturunuz.

      Sil
  44. Merhaba Burak bey
    Türktelekomun verdiği hg8010h gpon ürününü kullanıyorum, telekomun verdiği 1 metrelik cat6 kablo yerine 10metrelik bir kabloyla modemi gpon dan uzak evin ortasına taşımak istedim fakat portlar up olmuyor kablo takilmamış gibi datasheette sinyal gücünden dolayi bir mesafe sınırı göremedim sorun ne olabilir
    Şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Modem ile Gpon arası o kadar mesafe olmaz, maksimum 1 metre olur. Başka yerlere internet ulaştırma işlemlerini PowerLine ile yapınız.

      Sil
    2. Burak Bey, merhaba son yorum benim konum ile ilgili fakat bende yaşadığım durumu sizinle paylaşmak istiyorum. Malum fiber kabloyu evde uygun gördükleri yere çekiyorlar, bende kapı girişinde korideorda. dolayısıula wifi sinyali evin uzak köşelerinde yok gibi. Bende gpon cikazı ve modem arasına (wan) kabloyu 7 metre uzattım ve burada bağlantı sağladım fakat sonra bu kabloyu doğalgaz borusuna aliminyum bant ile ortadan kaldırmak adına bantlayarak tutturdum. elektrikler gidene kadar bağlantıda sıkıntı yoktu. Elektrikler geldiğinde bir daha bağlanmadı. Ethernet switch ile denediğimde bağlanıyor. Parazitlenmeden dolayı böyle bi problem mi yaşıyorum.Kablo cat6 Blendajsız.

      Sil
    3. Hiçbir şekilde kablo uzatma yapmayınız. PowerLine alınız ve TP-Link yazım var onu okuyabilirsiniz. Direkt çözüm sağlıyor.

      Sil
  45. Bizim binaya fiber kablosu çektiler. Dairemize ise cat6 kablo var. Türktelekom binamıza Nokıa gpon G-2424OE-P dağıtım kutusu bıraktılar. Ben fiber internetten yaranabilirmiyim. Ya da dağıtım kutusuna fiber kablo çekmemize gerek var mı.

    YanıtlaSil
  46. vmg8623-t50b türknet modemi kullanıyorum dün ont cihazının güç adaptörü bozulmuş neyse farklı güç adaptörü taktım internetim geldi fakat telefon kablomu phone girişine takıyorum ev telefonunda meşgul sesi var dün çalışıyordu ama ?? birde ont cihazının üstünde LOS yazıyor onun ışığı yanmıyor

    YanıtlaSil
  47. Burak bey merhaba. Turknet fiber internet aboneliği başlattım ve bugün kurulum için türk telekom ekibi geldi. Bir tanıdık tavsiyesiyle asus dslac51 modem sipariş etmiştim fiber destekli diye ama gelen ekip desteklemeyeceğini kendi modemlerini kurmaları gerektiğini söyledi. Asusun sitesinde fiber destekli yazıyordu anlamadim neden böyle olduğunu. Asus modem uzaktan kontrollü diye onu kullanmak istemiştik ama türk telekomun verdiği modemi mi kullanmalıyız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telekomun verdiği modemi bağlamanız gerek, sonra dan gpon ile asus arasında bir bağlantı deneyebilirsiniz fakat uyumsuzluk oluşturabilir.

      Sil
  48. Merhaba türktelekom binaya sarı kablo çekti elektrikçi çağırın içeri alsın dedi. 1-)Bilgisayar da wifi yok ona yakın mı olması gerek yoksa ayrı bir kablo cekilebilir mi ?
    2-)Bir de tüm odalarda internet çekmesi için koridora mi çekmek doğru olur? Teşekkürler ��

    YanıtlaSil
  49. Benim oturduğum eve fiber optik Türk Telekom tarafından çekildi ve kullanıyorum, Modemi başka yere örneğin 2 kat yukarıya almak istiyorum. ONT cihazı ile modem arasındaki CAT5 kablosu en fazla kaç metre uzunluğunda olabilir. Bu CAT5 kablosu bizim kullandığımız 8 uçlu ethernet kablosu ile aynımıdır.

    YanıtlaSil
  50. Merhaba Burak hoca benimde sizin gibi altyapıya sahibim 1.sorum abicim modem ışığı sarı kırmızı yanıyor 2.sorum sarı kabloda hiç sinyal azalması olurumu yani enkestreye hangi Sinyal geliyorsa benim gponada aynımız geliyor fiber olduğu için zerre Zarar görse pon ışığı kırmızımı yanar teşekkürler

    YanıtlaSil
  51. Merhaba,
    ONT'den splitter'a oradan da evimdeki iki farklı noktadaki modeme ethernet kablosuyla sinyal alıp wireless olarak farklı network kurup kullanabilir miyim? Çok katlı ev olduğu için böyle bir ihtiyacım oluştu.repeater'lar da sorun yaşadım .
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  52. Burak Bey merhabalar,
    telekom un verdiği GPON cihazını başka bir modemde kullanmak sanırım mümkün değil. yazılanlardan bu çıkıyor. peki bunu cihaza repeater işlevi olan keenetic air modelini nasıl bağlayabilirim.repeater içine girdiğimde telekom modemi göremiyorum.

    YanıtlaSil
  53. turknet 100 mpbs fiber abonesiyim.daireye Cat6 kablo geliyor,modem turktelekom zte.elimde Asus dsl ac55u var ve ben bu kendi modemimi kullanmak istiyorum.4 ethernet,bir dsl ve bir de mavi renkte bir wan girişi var.acaba bu Asus modemi bu hatta kullanmak için bir yöntem var mı?

    YanıtlaSil
  54. Hocam selamlar, GPON cihazından sarı kabloyu çıkartmak nasıl bir sorun yaratır. Çıkartıp takmak herhangi bir bozulmaya sebep olur mu

    YanıtlaSil
  55. hocam selam fiberi laptoba direk nasıl bağlayabilirim? teşekkürler

    YanıtlaSil
  56. Merhabalar Benim binama türktelekom fiber altyapı döşedi binanın girişine fiber kabloyu bıraktı lakin sadece turuncu kablo var sarı gpon kablosu yok acaba bana fttb mi gelir ftth altyapımı gelir bilginiz varmı bu konuda acaba

    YanıtlaSil
  57. Selamlar hocam, villa tipi ayrı ayrı 24 konutta ayrı bir yerde dagıtıcı ttelekom kutusu var fakat fiberoptik değil, konutların kutuya en uzağı 100 m civarı ttelekomun kutusundan çıkıp evlere giden hattı fiberoptik yapmamız icin kutu ile fiber kablo arasına ne takmamız gerekir.

    YanıtlaSil
  58. Merhabalar resimde bahsedilen "ZTE ZXHN H298A" modemi işyerinde kullanıyoruz. Sorun 32-33 cihazdan sonrası modeme bağlanamıyor. IP aralığım geniş olmasına rağmen bu kısıtlamayı çözemedim. Bu sorun nasıl çözülebilir?

    YanıtlaSil
  59. Merhaba burak bey bende fiber çektirdim eve aklimda bir soru kaldi sadece. Turk telekomun verdiği bu modemde sararma vb. Bir sorun olduğunda bizden ücret alirlarmi geri iade ederken. Benim kendi modemim sararmişti modemin kendi ürettiği isidan dolayi. Şimdi bize verilen emanet modemdede sararmab falan olursa iade surecinde sıkıntı yaşarmıyız.

    YanıtlaSil
  60. Hocam en sağdaki kablonun ismi nedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gpon kablosu, Fiber internetin geldiği kablodur.

      Sil

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.