14 Mayıs 2021

Harput Dibek Kahvesi Nasıl Yapılır ve Türk Kahvesi ile Karşılaştırması

Harput Dibek Kahvesi Nasıl Yapılır ve Türk Kahvesi ile Karşılaştırması

Dibek kahvesi, Osmanlı zamanından beri tüketilen ve başta İran olmak üzere birçok ülkede satışı yapılan bir kahve türüdür. Daha önceki yazılarımda dibek kahvesinden ve birkaç dibek kahve markası önerisinde bulunmuştum. Yakın zamanda yeni bir dibek kahve çeşidi olan Elazığ yöresine ait Harput dibek kahvesini içme fırsatım oldu. Geleneksel dibek kahvesi dediğimiz zaman markalaşan birkaç isim duymaktayız. Adıyaman, Harput ve Mardin dibek kahveleri bunların başında gelmektedir. Harput kahvesini özel yapan ise yöresine ait kavurma ve öğütülme biçimidir. Harput kahvesinin içerisinde kahve kreması, ince dereceli, orta kavrulmuş ve öğütülmüş Arabica kahvesi, kakao, kakule bitkisi tokumu bulunmaktadır. Rengi çok aşırı kahverengiye kaçmayıp biraz daha açık kahverengi tonuna sahip bir kahvedir.

Harput Dibek Kahvesinin nasıl yapıldığını kısacası anlatacak olursam; aldığınız her kahvenin içerisinde dibek kahvesi için tek içimlik için bir ölçek çıkmaktadır. Öncelikle kahveyi içeceğiniz fincanın içerisine su koyup cezveye boşaltınız sonra kahvenin kendi ölçeğinden bir silme kaşık kadar ekleyiniz. Kısık ateşte pişirmeden önce biraz karıştırınız ve ateşe koyduktan sonra yavaşça karıştırarak Türk kahvesi hazırlar gibi dibek kahvesini de pişirerek servis edebilirsiniz. Dibek kahvesinin en güzel yanı acı olmayışı ve içtikçe insanın tekrar içme isteği gelmesidir. Tür kahvesi ile karşılaştırmam gerekirse Türk kahvesi kendine has tat ve kültürü barındırıp biraz ağır ve acı kahvedir. Genelde bir fincan Türk kahvesi içtikten sonra tekrar içmek istemezsiniz çünkü sizi yeterince keser ve doyuma ulaştırır. Türk kahvesi markalarından en meşhuru Kurukahveci Mehmet Efendi olup gün içerisinde tek bir içim yeterli olacaktır. Açıkçası seveni çoktur fakat bana biraz acı geldiği için içemiyorum. Kahveye de şeker atmayı sevmiyorum çünkü şeker atınca asıl kahvenin tadı bozuluyor ve şekerli hazır kahve içiyormuş hissiyatı oluşuyor.

Dibek kahvesi içindeki hammaddelerden dolayı tatlı ve yumuşak bir için sunduğu için şeker atma ihtiyacı duymuyorsunuz ve bir fincanı rahatlıkla içip ikincisini canınız çekebiliyor. Bunu Türk kahvesinde yaşayamadığım için ve içimi zor olan bir kahve olduğu için ben dibek kahvesini daha çok tercih ediyorum. Özellikle öğlen ve akşam yemeğinden sonra günde iki defa vaktim olursa dibek kahvesi tüketmeye çalışıyorum. Kahvede acı tonu sevmeyenlere dibek kahvesini kesinlikle öneririm. Bir de biraz araştırdım ve dibek kahvesi gibi Menengiç Kahvesinin de yaygın olduğunu gördüm. Fırsatım olursa menengiç kahvesini de deneyip sizlerle paylaşacağım.

Almayı düşündüğüm bazı dibek ve menengiç kahvesi markalarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Dibek kahvesi alırken 500 Gram olanlarından almaya çalışınız çünkü ölçeği büyük olduğu için hemen bitebiliyor. Örneğin tarihi Adıyaman dibek kahvesini severim ve 250 Gramlık paketlerde satıldığı için genelde iki tane alırım çünkü bir paketi birkaç gün içerisinde bitebiliyor, hele ki evde tek içmiyorsanız. Aşağıda bazı markalar ve ürünlerini paylaşacağım ama ondan önce de Tatlı ve Dibek Kahve Önerisi isimli makalemi inceleyebilirsiniz.

* The Mill Mardin Dibek Kahvesi (6 Karışımlı)

* Saltukhan Mardin Dibek Kahvesi

* Saltukhan Meşhur Mardin Dövülmüş Menengiç Kahvesi

* Tahmis Kakuleli Dibek Kahvesi

* Kırkyıl Dibek Kahvesi: Bana aşırı tatlı geldi ve tekrar almayı düşünmediğim bir dibek kahvesidir. Çok kaliteli değildir tavsiye etmiyorum.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.