1 Nisan 2021

Tatlı ve Kahve Önerisi: İran Hurması ve Dibek Kahvesi

Tatlı ve Kahve Önerisi: İran Hurması ve Dibek Kahvesi

Kahve ve yanında tatlı olarak birlikte tüketebileceğiniz İran Hurması ve Dibek Kahvesinden bu makalemde sizlere bilgi vermeye çalışacağım. Hurma meyvesinden biraz bilgi vererek yazıma başlayacak olursam, hurma tatlı bir meyve olup Palmiyegiller (Arecaceae) ailesine aittir. Genelde sıcak ve çöl iklimi olan Arabistan, Orta doğu civarlarında ağaçta yetişen bir meyve türüdür. Türkiye'de ise Akdeniz ikliminin oluğu bölgelerde yetişmektedir. Yörelere göre İran hurması, Irak hurması, Medine hurması, Suudi Arabistan hurması, Filistin ve İsrail hurması, Acve hurması gibi birçok çeşidi vardır. İran Hurması olarak bilinen meyve yumuşak ve iri cinste bir hurmadır. Diğer hurmalara göre daha etlidir diyebilirim. Oldukça tatlı bir yapıda olup kahve ile birlikte çokça tüketilen bir meyve türüdür.

İran hurması İran bölgesinde yetişmekte olup İri veya Mazafati hurması olarak da bilinmektedir. İran hurmasının boyutu yaklaşık 2 ile 5 CM arası olup dolgun bir meyvedir. İnternet üzerinden 5'li paket şeklinde İran Hurmasını 58 TL'ye satın almıştım. Tek paketin ağırlığı ortalama 500-600 Gram olup kilosu ortalama 21 TL'ye denk gelmektedir. İran Hurması ile birlikte yanında hediye olarak Dibek kahvesi de gelmişti. Özellikle Dibek kahvesi ile birlikte hurma meyvesi cidden iyi bir ikili oluşturmaktadır. Hurma kelimesinin İngilizce anlamı Date Palm olup İran Hurmasını ise Iranian Date Fruit veya Mazafati (Kimia) olarak araştırabilirsiniz.

Tatlı ve Kahve Önerisi: İran Hurması ve Dibek Kahvesi

Hurmaya benzer bir başka meyve olan Demirhindi (Tamarind) meyvesini daha önce deneme fırsatım olmuştu. Açıkçası Türkiye'de Demirhindi benzeri veya asıl tercih edeceğiniz meyve olarak hurmayı tüketebilirsiniz. Hem fiyat olarak daha uygun hem de Türk damak tadına daha yakın bir meyvedir.

İkinci önerim olan Dibek Kahvesinden devam edecek olursam. Dibek Kahvesi, Osmanlı zamanından günümüze kadar gelmiş Türk kahvesinin öğütülerek özenle seçilen birçok bitkinin havanda yani diğer adıyla dibekte el emeğiyle dövülerek karıştırılması sayesinde elde edilmektedir. Dibek kahvesinin içerisinde; Türk Kahvesi, Menengiç (Terebinth), Karakule (Cardamom), Zahter, Harnup Tozu (Keçiboynuzu), Salep, Kakao, Kahve Kreması bulunmaktadır.

Dibek kahvesinin yapılışı ise bir tatlı kaşığı (15 Gram) dibek kahvesini cezveye koyarak suyla yavaşça karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Normal Türk kahvesine göre ölçeği biraz daha fazla konmaktadır. Örneğin iki kişi için hazırlayacağınız Dibek kahvesi için üç ölçek cezveye eklemeniz yeterli olacaktır. Standart ölçekler kahve paketinin içerisinde çıkmaktadır. Dibek kahvesinin Türk kahvesinden farkı hem öğütülme süreci hem de içerisinde birden fazla çeşitli bitki barındırmasıdır. Türk kahvesine göre daha iri tanelidir ve tadı çok güzeldir.

Tatlı ve Kahve Önerisi: İran Hurması ve Dibek Kahvesi

Piyasada paket olarak satılan ve önerebileceğim bazı Dibek kahvesi markaları;

* Tarihi Adıyaman Kahvecisi 7 Karışımlı Osmanlı Dibek Saray Kahvesi: Tavsiye edeceğim bir dibek kahvesidir ve 250 Gramlık paketlerde satılmaktadır. Birçok kahve satan yerde rahatlıkla bulabilirsiniz ve hazır olarak alabileceğiniz en iyi Dibek kahve markalarından biridir.

* Harput Dibek Kahvesi: 500 Gramlık tenekede satılan ve fiyatı 33 TL olan dibek kahvesi markasıdır.

* Mahmood Special Dibek Kahvesi: 400 Gramlık tenekede satılan ve ortalama fiyatı 25-30 TL olan dibek kahvesi markasıdır. Kaliteli bir dibek kahvesi olup bir fincan için bir dibek ölçeği kahve eklemeniz yeterli olacaktır. Dibek kahvesi hazırlarken mutlaka şekersiz yapınız ve içine asla toz veya kesme şeker koymayınız çünkü tadı bozuluyor. Kahveyi içerken yanında tatlı olarak çikolata veya hurma tüketebilirsiniz.

Dibek Kahvesi

Dibek kahvesi olarak hem internet üzerinde hem de kahvecilerde satılan ve fiyatları diğer kaliteli Dibek kahvelerine göre çokça ucuz olan, önermediğim markalar aşağıdaki gibi olup fiyatı uygun olduğu için tercih etmenizi tavsiye etmem.
* Şekeroğlu Dibek Kahvesi
* Osso Osmanlı Türk Kahvesi
* Kocatepe Kakule Aromalı Dibek Kahvesi
* Cafelux Dibek Kahvesi
* Hacıbaba Dibek Kahvesi
* Kervansaray Dibek Kahvesi
* Kırkyıl Dibek Kahvesi

Tatlı ve Kahve Önerisi: İran Hurması ve Dibek Kahvesi

Ayrıca hem Türk kahvesi hem de Dibek kahvesi yanında kaliteli çikolata ürünlerinden de tüketebilirsiniz. Dibek kahvesi yanında Hurma tatlısı önerilse bile alternatif olarak çikolata çeşitlerini deneyebilirsiniz. Aşağıda kahve ile önerebileceğim bazı çikolata marka ve çeşitlerini paylaşacak olursam;

* Godiva Krokan Çikolatalar Fındıklı, Bitter veya Hindistan Cevizli (Migros)
* Ülker Napoliten
* Nestle Damak Antep Fıstıklı Sütlü Baton Çikolata
* Ferrero Rocher T24 Çikolata
* Gofrik Mini Çikolata (%23 Antep Fıstıklı) Kahve Dünyası

Burak AVCI - Update: 14.05.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.