3 Nisan 2021

Potasyum Kaynağı olan Yer Elması Meyvesi Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Potasyum Kaynağı olan Yer Elması Meyvesi Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Yer elması veya diğer bilinen yabancı terimdeki adları ile Helianthus Tuberosus, Jerusalem Artichoke, Papatyagiller ailesine ait, yerde yetişen ve kökleri olan yumru durumunda bir bitki türüdür. Yer elması hem pişirilerek yemeği yapılabilmektedir hem de dış kahverengi kabuğunu veya çeperi soyularak yenilenilebilen bir meyve türüdür. Sert bir meyvedir ve yapısı turpa benzemektedir. Dışı kahverengi ve içi beyazdır. Turp yer gibi beyaz kısmını kesip yiyebilirsiniz. Tat olarak ne ekşi ne de tatlı bir yapısı vardır daha çok tatsız, sert ve içi hafif sulu bir yapıya sahiptir diyebilirim. Tatsız tam diyemesek bile kendine has bir aroması vardır. Yerelmasının içeriğinde Potasyum minerali çok fazla olduğu için tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Potasyum minerali temelde vücuttaki sıvı miktarının kontrolünde önemli rol oynamaktadır. Yer elması, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. İçerdiği demir miktarı sayesinde kansızlığa iyi gelen bir meyvedir. Vitamin olarak B ve C vitaminlerini bolca barındırır. Kan şekerini düzenlediği için şeker hastalarına tavsiye edilen bir meyve türüdür. Yerelmasının pişirilerek yemeği de yapılmaktadır. Ben meyve tüketir gibi tüketmeyi tercih ediyorum. Açıkçası diğer bilinen meyveler olan portakal, mandalina, elma gibi günlük tüketilen ve aranan bir meyve değildir. Potasyum minerali ise yer elması dışında muz ve avokado meyvelerinde de bulunmaktadır. Potasyum içerikli meyvelerin ayda bir defa tüketilmesi yararlı olacaktır.

Potasyum Kaynağı olan Yer Elması Meyvesi Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Yerelmasının hasadı sonbaharda yapılmaktadır ve kış meyvesi olarak bilinmektedir. Ocak, Şubat ve Mart aylarında bu meyveyi tüketebilir ve manavların raflarında görebilirsiniz. Toprağın altında yetişen yerelmasının ana vatanı Kuzey Amerika olup Türkiye'de de Elazığ bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yer elmasını yemeden önce iyice suyla yıkamanız gerekmektedir ve dış kahverengi kabuğunu patates soyar gibi soymalısınız. Çıkıntılı yapısından dolayı yerelmasını bu kısımlardan keserek kabuğunu soymanız işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Sonrasında beyaz kısmını kesip turp gibi katır kutur yiyebilirsiniz.

Potasyum Kaynağı olan Yer Elması Meyvesi Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Yerelmasını açık bir şekilde olduğu gibi buzdolabında bekletmeyiniz çünkü 3-4 gün içerisinde bozulur ve etrafında beyaz tüyler oluşmaya başlar yani mantarlaşır. Onun yerine komple streç ile sararak meyveyi saklayabilirsiniz veya yer elması meyvesinin kabuklarını temizlendikten sonra beş dakika limonlu suda haşlayabilir ve soğumaya bırakabilirsiniz. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyarak buzlukta altı ay kadar saklayabilirsiniz. Benim önerim aldıktan sonra iki gün içerisinde meyve olarak tüketmeniz olacaktır. Mevsiminde kilosu 10 TL civarlarındadır. Tek seferlik tüketim için bir kilo almanız yeterli olacaktır. Tekrar tüketir miyim bilmiyorum fakat yılda bir defa en fazla deneyip tüketeceğim bir meyve gibi duruyor. Belki yemeğini de tatmayı denersem sizlerle onu da paylaşırım. Potasyum minerali açısından düşünürsek muz meyvesini de alternatif olarak yer elması yerine tüketebilirsiniz.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.