1 Kasım 2022

Carlsberg Luna Lager Bira Değerlendirmesi - Dry Hopping Üretim Tekniği

Carlsberg Luna Lager Bira

Tuborg firmasının yeni üretimi olan Carlsberg Luna birası Lager tipte bir bira olup kendine has turunçgil aromalı uzman yani Connoisseur bir biradır. Biranın üretim tekniği Dry Hopping yöntemi olup şişe üzerinde bu ibare ve şerbetçi otu amblemleri mevcuttur. Dry Hopping üretim tekniğinde biranın fermantasyon sürecini takiben kullanılan bir şerbetçi otu ekleme tekniğidir. Bu yöntemde kaynatma sırasında şerbetçi otu biraya eklenmez. Dry Hop yöntemi ile üretilen biralardaki temel amaç taze şerbetçi otu aromasını biraya en iyi şekilde katılmasının tek yoludur diyebiliriz. Carlsberg Luna birası biraz fazla reklam edilmiş bir bira olup reklam edildiği kadar pek beklentiyi karşıladığını söyleyemem. Kendine has buğulu bir rengi vardır ve tat olarak içerisinde çiçeksi, meyvemsi tatların olduğu şişede yazılmış fakat bira tadından tamamen uzak şerbetçi otunun tadının ağır bastığı bir bira olmuştur. Klasik bira sevenlere kesinlikle öneremeyeceğim bir biradır çünkü içerken bira içiyorum hissiyatı size yaşatmıyor. Hafif alkollü bir içecek içiyorum ama nedir bu diye kendinize sorabilirsiniz. Elma veya diğer meyveler biraz daha baskın gelse belki meyveli alkollü bir içecek hissiyatı oluşacak fakat böyle bir durumda yok bu yüzden Carlsberg Luna birasını ben pek beğenmedim. Genelde internet yorumlarını okuduğum kadarıyla bira ile pek ilgisi olmayanlar Carlsberg Luna birasını beğenmiş fakat bira severlerin kesinlikle bir daha almayacağı bir biradır diyebilirim.

Türk Tuborg tesislerinde üretilen Carlsberg Luna birasının içerisinde su, arpa maltı, buğday maltı, şerbetçi otu, maya ve karbondioksit vardır. Alkol oranı ise klasik her birada olan hacmen %5 oranında alkol miktarı vardır. Biranın tek iyi tarafı 33 değil de 50 Cl’lik şişelerde satılıyor olmasıdır fiyat ve performans açısından değerlendirecek olursak. Onun dışında biranın reklamı çok yapıldığı için bende denemek istedim ve başta meyve tonlarının ağır bastığı biraz tatlı bir bira ile karşılaşırım dedim fakat biraz şerbetçi otu ve zencefil kaynaklı acımsı tat barındırınca açıkçası biramı içiyorum limonlu sodamı orasını pek kestiremiyorsunuz. Dediğim gibi bira tadına benzer bir yanı yoktur ve bira içmek isteyenlere kesinlikle tavsiye etmiyorum çünkü bira içiyormuşsunuz hissiyatı kesinlikle vermiyor. Açık yeşil şişede satılan biranın kendine has buğulu bir görüntüsü vardır. Çok kalıcı bir köpük oranına sahip olmasa da klasik tüm biralarda olan standart köpük oranını yakaladıklarını söyleyebilirim. Mayalanmadan dolayı biranın dibini biraz sallayıp bardağa boşaltmanız şişe üzerinde de tavsiye edilen bir durumdur. Şişe üzerinde Dry Hop yöntemi ile üretilen ve biranın yapımında bulunan kişi yani Master’ın imzası vardır.

Carlsberg Luna Lager Bira

Carlsberg Luna Lager Bira

Carlsberg Luna birası Uniltered yani filtresiz bir biradır. Lager bira bildiğiniz gibi alt fermentasyon usulüyle 4-9 derece arasında sıcaklıklarda üretilip saklanan yaygın bir bira türüdür. Lager kelimesinin anlamı Almancada Depolama anlamına gelir. Biranın adında da anlaşılabileceği gibi bir yıl boyunca depolanabilen ve üretildikten sonra bu süre zarfında tüketilmesi önerilen alkollü içecek türüdür. Şişe arkasında da zaten üretim ve tavsiye edilen bir yıl sonraki tüketim tarihleri yazmaktadır. Her ne kadar övülmüş bir bira gibi dursa da ilk yudumda o şerbetçi otu acılığını ve o acılığın bastırdığı altta kalan meyvemsi tadı biraz olsun hissediyorsunuz. Dry Hopped Lager üretim bir bira denemek isteyenler ve farklı aromatik tatlar tatmayı düşünenler için Carlsberg Luna birasını önerebilirim. Eğer birayla aranız pek yoksa ve fazla alkollü bir içecekte içmek istemiyorsanız belki Luna size göre bir bira olabilir. Şişe tasarımında şerbetçi otu amblemleri ve kendine özgü yeşil renkteki Luna yazısı ve tasarımı ile güzel bir şişe ve etiket tasarımı yapmışlardır diyebilirim. Yapılan reklam ve tasarım oldukça başarılı olup birayı alırken bir beklenti içerisine giriyorsunuz fakat sonuç pek istediğiniz gibi olmuyor diyebilirim.

Carlsberg Luna Lager Bira

Bira: Carlsberg Luna Lager Bira (Açık Renkli Bira)
Şişe: 50 CL'lik Açık Yeşil Şişe
Kutu: 50 CL'lik Beyaz Kutu
Alkol: Alkol Oranı Hacmen %5
Fiyat: 32 TL (Kasım 2022 & Metro AVM)
Üretim: Türk Tuborg Bira ve Malt Sanayii A.Ş. (İzmir & Türkiye)
Barkod: 8690582703400

Son olarak kaybeden biralar arasına yeni açık renkli biramız Carlsberg Luna Lager markasını da eklemi bulunuyorum. Birçok bira çeşidi hatta aromatik farklı biralarda denediğim için Luna bana çok farklı veya damakta eşsiz bir tat bırakan bir bira gibi gelmedi. Açıkçası içtiğim bir birayı tekrar alma isteği bende oluşmuyorsa o bira artık benim için kaybedenler listesine girmiş ve bitmiş bir biradır. Tekrar gidip raftan o birayı seçmem çünkü para ve vakit kaybıdır benim için. Listemi güncellerken koleksiyon resmimi sizlerle paylaşmak istedim. Bir sonraki bira tadım yazısında tekrardan buluşmak üzere.

Biralar ve Viskiler

Carlsberg Luna Lager Bira

1) Kaybeden Biralar (Günlük)
* Schneider Weisse Helle Weisse Weissbier Tap 1 (Açık Renkli Buğday Birası)
* Efes Fıçı Yüksek Alkollü Bira (Açık Renkli Bira)
* Türk Tuborg Amber (Koyu Renkli Bira ve Bakır Kutu & Şişe)
* Amstel Beer 1870 Şişe 33 CL
* Efes Winter Blue (Kışa Özel Harman 50. Yıla Özel, Siyah Tombul Şişe)
* Efes Summer Blue (Yaza Özel Harman Beyaz Tombul Şişe)
* Efes Pilsen %100 Malt Klasik Mavi Kutu
* Efes Pilsen %100 Malt Sarı Kutu
* Efes Varım (Kutu)
* Efes Varım Limon (Kutu)
* Bomonti Filtresiz (Şişe)
* Bomonti %100 Malt (Şişe)
* Stary Melnik Iz Bochonka (Açık Renkli Rus Birası & Şişe)
* Corona Cerveza (Açık Renkli Meksika Birası & Şişe)
* Bomonti Filtresiz Red Ale Şişe 33 CL
* Sol Cerveza - Desde 1899 (Açık Renkli Meksika Birası)
* Mythos & Hellenic Beer (Açık Renkli Yunan Birası)
* Tuborg Summer Time (Açık Renkli Bira)
* Carlsberg Luna Lager Bira (Açık Renkli Bira)

2) Kaybeden Premium (Seçkin) Biralar
* Türk Tuborg Frederik Wheat IPA (Türkiye)
* Türk Tuborg Frederik Brown Ale (Türkiye)
* Türk Tuborg Frederik Yakima IPA (Türkiye)
* Erdinger Dunkel (Almanya)
* Erdinger Weissbier (Almanya)
* Kirin Ichiban (Japonya)
* Pilsner Urquell Lager Bira (Çek Cumhuriyeti)

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.