28 Ekim 2022

Akıllı Saat (Smart Watch) Markaları ve Ferro Watch 8 (FSW1108) Akıllı Saat İncelemesi

Akıllı Saat (Smart Watch) Markaları

Akıllı Saatler günümüzde giyilebilir teknoloji ürünü olarak günlük hayatta kullandığımız en yeni ve gelişmiş teknolojik ürünlerden biri olup genelde kullandığımız akıllı telefon ile senkronize şekilde çalışan cihazlardır. Eski modelleri genelde hesap makinesi, entegre birkaç oyun ve koştuğunuz adımları sayan bir cihaz özelliği taşırken 2022 itibariyle Apple'ın çıkardığı Smart Watch Serisi saatlerde artık konum bilgisi, arama özelliği, akıllı mesajlaşma uygulamalarının kullanımı, kablosuz ağlara bağlantı gibi birçok yeni özellik içinde barındırmaktadır. Bir süre klasik saat ve akıllı saatler arasında kullanmalıyım diye kararsız kalmıştım. Bildiğiniz gibi klasik saatler erkeğin önemli aksesuarlarından biri olup günümüz trendlerinde ise akıllı saat kullanım modası hızla yayılmaktadır. Bu yüzden klasik saatlere rağbet biraz azaldı gibi görüyorum. Özellikle benim gibi 15 adetten fazla klasik saatiniz varsa bir süre sonra bu saatlerin pillerini değiştirmek ve yenilemek ile uğraşmak zorunda kalabiliyorsunuz oysaki akıllı saatlerde böyle bir sorun olmayıp akşam telefonda yaptığınız gibi şarja takmanız yeterlidir. Her sene teknolojisi ve modeli yenilenen akıllı saatler bence gün geçtikçe kullanım oranı daha da artacak ve klasik saatlerin yerini alacağını düşünüyorum. Her ne kadar bilinen lüks marka klasik saatler kendi satış rakamlarını korusa bile orta ve orta üst seviye markalara rağbetin azalabileceğini düşünüyorum. Özellikle Apple'ın her sene yenilediği Apple Watch Series sayesinde insan telefonunu bile değiştirmeyi düşünmüyor değil.

Akıllı Saatlerde benim görüşüm ergonomik ve tasarım olarak ikon yani devrim yaratan Apple Watch Series olup Android altyapılı akıllı telefon markalarda akıllı saat tasarlarken kare veya dikdörtgen ekranlı Apple Watch serisine benzeyen tasarımlar yapmaya başladı. Akıllı saatte Apple Watch Series devrim yarattığı için tasarım olarak ona benzeyen bir akıllı saat almanızı tavsiye ederim. Bu yüzden Ekran Şekli Kare veya Dikdörtgen olanları tercih ediniz. Daire asla tavsiye etmem akıllı saat olduğu uzaktan belli bile olmuyor sanki klasik saat takıyormuş hissiyatı veriyor bu yüzden kişisel tercihim olarak Daire ekranlı akıllı saatleri bu yazıma öneri olarak eklemedim ve direkt baştan elediğimi söyleyebilirim. Çünkü akıllı saat ve telefon gibi ürünlerde tasarım öncülüğünü genelde Apple üstleniyor ve ilkleri bu marka yaptığı için Android markalarda Apple'ı takip ediyor. Alacağınız Android uyumlu akıllı saatin dış tasarımı uzaktan mutlaka Apple Watch serisini andırmalı ve kare, dikdörtgen ekran boyutu algısı direkt akıllı saat çağrışımı yaptığı için bu tip ekranları seçmenizi öneririm. Bu konuda Samsung markasının daire ekran modellerini tercih etmesinden dolayı tüketici tarafından pek ilgi görmediğini ve markanın yanlış yaptığını söyleyebilirim.

Apple Watch Series 7 ve Apple Watch Series 8 45 MM

Akıllı saatlerde en önemli özelliklerden bir diğeri ise telefon ile konuşma ve mikrofon donanımının olmasıdır. Eğer bu özellik bir akıllı saatte yoksa almanızı tavsiye etmem. Akıllı saat seçerken filtrenize mutlaka Telefon Görüşmesi ve Mikrofon özelliklerinin var olmasını ekleyiniz. Akıllı saatlerde pil ömrü önemli olup batarya kapasitesi minimum 300-350 mAh olan cihazları tercih etmenizi öneririm. Birgün den fazla pil ömrü olmayan akıllı saatlerden uzak durunuz çünkü gün içerisinde bile şarj etme ile uğraşırsınız. Akıllı saatler telefonlar gibi kablo ile değil kablosuz ve kendi aparatları ile şarj oldukları için dışarıda da harici şarj etmeniz biraz zordur. Araştırdığım kadarıyla tasarım ve marka kalitesi olarak en iyi Android akıllı saat bence Oppo Watch 46 MM olup Apple Watch Series 7 ve Apple Watch Series 8 45 MM cihazı ile hemen hemen aynı boyuttadır ve ekran boyutu 1.91 inç ölçülerindedir. Apple Watch serisine tasarım olarak benzeyen en kaliteli Android akıllı saat modelidir diyebilirim fakat fiyatı neredeyse Apple Watch Series 7 modeline yakın olup biraz abartı olduğunu düşünüyorum.

Apple iPhone akıllı telefon kullananlara ise önerim kesinlikle Apple Watch dışında bir akıllı saat markası tercih etmemeleridir. Apple Watch Series 7 ve Apple Watch Series 8 saatlerinin 45 MM olan boyutları en çok tercih edilen cihazlar olup kordonsuz ve OLED ekran 45 MM boyutundaki saatleri bir tasarım harikasıdır diyebilirim. Eğer bu iki model size çok pahalı geldiyse o zaman Apple Watch SE (44 MM), Apple Watch SE 2 (44 MM) ve diğer 41-44 MM arası Apple saat modellerini incelemenizi tavsiye ederim. Apple kalitesi bambaşka olup diğer akıllı saatler ile karşılaştırılamaz. Bu yazımı zaten Android akıllı telefon kullananlar için yazıyorum. Apple iPhone kullananlara zaten Apple Watch Series akıllı saat dışında bir cihaza bakmasınlar bile. Hatta Samsung gibi Android telefonlar ile Apple Watch akıllı saatler senkronize çalışsa emin olun ben bile Apple Watch Series akıllı saat alırdım ama maalesef Apple marka ürünler sadece kendi markası üretimi cihazlar ile senkronize çalışmaktadır.

Ferro Watch 8 (FSW1108) Akıllı Saat

Ferro Watch 8 (FSW1108) Akıllı Saat

Ferro Watch 8 (FSW1108) Akıllı Saat

Akıllı saat seçiminde tekrar ekran şekli ve tasarımına dönecek olursak; ekran şekli olarak Kare veya Dikdörtgen olan modelleri öneririm. Çünkü Akıllı Saat konsepti denince akıllara direkt Apple Watch geldiği için Apple markasına benzer bir tasarım seçmeniz daha doğru olacaktır. Daire ekran şekli asla önermem çünkü görünüm olarak klasik saatleri aşırı andırdığı için akıllı saat havası vermiyor. Birde Band olan modellerde pek sevmediğimi söyleyebilirim. Zaten Band modellerin fiyatları düşük olup özellikleri ise aşırı kısıtlıdır bu yüzden paranızı boşuna Band modellere harcamayın. Daire ekran şekli en çok kullanan akıllı saat markaları ise Samsung, Huawei, Xiaomi, Garmin ve Honor olup bu markaların Kare veya Dikdörtgen ekran şekli olan modellerini incelemenizi tavsiye ederim. Bilindik akıllı saat markaları dışında Fitbit, Amazfit, Lemfo, TCL gibi akıllı saat markalarını biraz kalitesiz buldum. Zaten çoğu Çin üretimi olup hepsi Android uyumlu cihazlardır. Bu arada iPhone kullanıyorsanız kesinlikle Apple Watch akıllı saatten şaşmayın derim.

Akıllı Saatler (Smart Watch) hakkında bu genel bilgileri paylaştıktan sonra yakın zamanda satın aldığım ve Android destekli Apple Watch serisine en çok benzeyen ve kalite bakımından en iyisi olan Çin üretimi Ferro Watch 8 (FSW1108) akıllı saatinden ve özelliklerinden maddeler şeklinde bahsedeceğim. Öncelikle şunu söylemeyelim Çin üretimi veya çakma Apple Watch olarak tabir edilen birçok akıllı saat markası vardır ve çoğu kalitesizdir. Aralarında en kalitelisi ve özellik olarak en donanımlısı Ferro Watch 8 olup boyut ve tasarım olarak da Apple Watch serisine çok benzemektedir. Kişisel önerim bütçeniz el veriyorsa Huawei Watch Fit 2, TCL Movetime MT43A ve Oppo Watch 46 MM modellerine bakmanızdır. Eğer daha düşük bütçeli bir saat arıyorsanız Ferro Watch 8 modelini inceleyebilirsiniz. Benim bir sonraki alacağım akıllı saat modeli ise Huawei Watch Fit 2 Classic veya Gümüş olup onu da yakın zamanda aldığımda sizlere inceleme yazısını paylaşacağım. İsterseniz Ferro Watch 8 (FSW1108) modelinin özelliklerini maddeler halinde sıralayalım.

Ferro Watch 8 (FSW1108) Akıllı Saat

Ferro Watch 8 (FSW1108) Akıllı Saat

Ferro Watch 8 (FSW1108) Akıllı Saat

* Ferro Watch 8 (FSW1108) akıllı saatini 1090 TL’ye 10.10.2022 tarihinde satın aldım ve iki yıl garantisi mevcuttur. Kutu içeriğinden saat ve takılı silikon siyah kordon ile birlikte USB bağlantılı kablosuz şarj cihazı çıkmaktadır. Ayrıca bir adaptör kutu içerisinde çıkmamaktadır ve saat üzerinde takılı siyah kordon dışında ekstra bir kordon gelmemektedir. Saatin siyah rengi dışında yeşil, gri, lacivert ve beyaz gibi hem kordon hem de kadran renk modelleri vardır.

* Ferro Watch 8 saatinizi şarj ederken Powerbank Cihaz kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü telefon veya başka bir cihazın adaptörü ile yapacağınız şarj saate zarar verebilir. Akıllı saatlerde şarj genelde kablosuz şekilde olup kadranın arkasındaki yuvarlık kısım şarj kısmı ile mıknatıs sayesinde yapışarak kablosuz şarj yapmaktadır.

* Ferro Watch 8 akıllı saatin ekran boyutu 1.9 İnç olup renkli ve dokunmatik LCD ekran teknolojisine sahiptir. Ekran boyutu ve ekran görselini değiştirmek için sağ üst kısımda bulunan çevrilebilen dişlisi sayesinde Apple Watch ile birebir benzerlik taşımaktadır. Ekran şekli kare olup kordon malzemesi silikondur. Başka renk kordon alarak aynı zamanda değiştirme imkanınızda vardır.

* Akıllı saati Android telefonunuza Bluetooth bağlantısı ile bağlayarak senkronize ediyorsunuz. İlk olarak kutu içeriğinden çıkan kitapçıktaki Application QR kodunu okutarak veya Google Play üzerinden WearPro (Shenzhen Wanruxia Technology Co., Ltd.) uygulamasını yüklemeniz gerekmektedir. Akıllı saat için gerekli ayarları WearPro uygulaması ile telefonunuzda yapacaksınız. Telefondan Bluetooth özelliğini açtıktan sonra akıllı saatin menüsünden BT Call diyerek bağlantıyı aktifleştirin ve telefonda çıkan Watch AudioE78B cihazı ile eşleştirin. Akıllı saatiniz eşleşince üst kadran menüsünde bağlantı ikonun göreceksiniz ayrıca uygulama içerisindeki Cihaz kısmından Bağlandı yazısını da görmeniz mümkün. Veri Senkronize Et diyerek cihaz ile telefon arasındaki senkronizasyonu sağlayabilirsiniz. Kutu içeriğinden çıkan kullanma kılavuzunuzu detaylı okuyabilirsiniz. Saatin Bluetooth dışında NFC bağlantı özelliği de mevcuttur.

* Akıllı saatin batarya kapasitesi 380 mAh olup 4-7 gün arası şarjı gitmektedir ve bir akıllı saate göre oldukça iyi bir şarj süresi vardır. Şarj tipi Kablosuz Şarj (WPC) olup Android ve iOS akıllı telefonlar ile uyumlu bir akıllı saattir.

Ferro Watch 8 (FSW1108) Akıllı Saat

Ferro Watch 8 (FSW1108) Akıllı Saat

Ferro Watch 8 (FSW1108) Akıllı Saat

* Cihazda kadran değişimini WearPro uygulaması içerisinden Cihaz kısmındaki Kadran İtme kısmından yapabilişiniz. Birçok kadran önyüz modeli bulunmaktadır. Ayrıca cihaz içinde yüklü gelen tanımlı önyüzleri ise Apple Watch saatlerde de olan çevrilebilen Chrono sayesinde değiştirebilirsiniz. Akıllı saatin arama özelliği olup cihaz içerisine 8 adet Rehbere telefon numarası kayıt edebilirsiniz. Saatin titreşim, mikrofon, hoparlör, Bluetooth üzerinden telefon görüşmesi gibi özellikleri vardır. Akıllı telefonunuzdaki tüm rehberi maalesef saate senkronize edemezsiniz fakat direkt numara tuşlayarak kayıtlı olmayan numara araması yapabilirsiniz.

* Akıllı cihazda adımsayar, kalp ölçer, termometre, ivmeölçer, mesafe ölçer gibi sensörler bulunmaktadır ve her ölçümlenen yeni değer hem telefondaki uygulamaya hem kadrandaki önyüz ekranına bilgi olarak yansımaktadır. Bunlar dışında Nabız (Kalp Atış Hızı) Monitörü, Kalori Takibi, Kan Basıncı (Tansiyon) Ölçümü, Kandaki Oksijen Seviyesi (SpO2 Monitörü), Uyku Monitörü ve Vücut Ateş Ölçer ekranı gibi birçok özellikte mevcuttur. SMS ve WhatsApp gibi telefona gelen bildirimler akıllı bildirim sayesinde sizi uyarmaktadır. Akıllı saatin Türkçe dil desteği ise ayrıca bulunmaktadır.

* Ferro Watch 8 cihazın suya dayanıklılık seviyesi 3 ATM olup klasik mineral cam saatlerde olduğu gibi yağmur suyu ve sıçramalara dayanıklıdır. Saat içerisinde Alarm, Hesap Makinesi ve Fener özelliği en çok kullandığım uygulamalar arasındadır diyebilirim.

Ferro Watch 8 (FSW1108) model akıllı saati hakkında birçok bilgiyi sizlere vermeye çalıştım. Başka kullanılabilir özelliklerini keşfedersem sizlerle paylaşacağım. Aşağıda takip ettiğim ve önerdiğim Android destekli akıllı saatler ile tavsiye etmediğim akıllı saat modellerini sizlerle paylaştım. Listeyi ara ara güncel tutmaya çalışacağım.

Akıllı Saat (Smart Watch) Markaları

Takip Ettiğim ve Önerdiğim Akıllı Saat (Smart Watch) Marka ve Modelleri

* Oppo Watch 46 MM (Premium Akıllı Saat ve Gereksiz Pahalı)
* TCL Movetime MT43A (MT43AX) (Wi-Fi Var) (Premium Akıllı Saat)
* Huawei Watch Fit 2 Gümüş (Premium Akıllı Saat)
* Huawei Watch Fit 2 Classic (Premium Akıllı Saat)
* Huawei Watch Fit 2 Active (Premium Akıllı Saat)
* Amazfit GTS 2 (Fiyat ve Performans)
* Ferro Watch 8 (FSW1108) (Fiyat ve Performans)
* Quark QSM-117 (Fiyat ve Performans)
* Zeblaze GTS 2 (Fiyat ve Performans)

Akıllı Saat (Smart Watch) Markaları

Elediğim Akıllı Saat (Smart Watch) Marka ve Modelleri

Aşağıda tercih etmediğim ve sizlere de önermediğim Akıllı Saat modelleri eklenmiştir. Akıllı Bileklik (Band) cihazını zaten tercih etmediğim için direkt liste dışı bıraktım. Telefon görüşmesi ve mikrofon özelliği bulunmayan sadece akıllı saate benzesin diye bileklik almanızı pek tavsiye etmiyorum.

* Oppo Watch 41 MM
* Smartest M36 Plus
* Talon Watch 7 Premium
* Technomen Watch 7
* Lemfo W26
* LG G Watch (W100)
* Xiaomi Smart Band 7 Pro (Telefon Görüşmesi Yok)
* Oppo Watch Free (Telefon Görüşmesi Yok)
* Huawei Watch Fit New (Telefon Görüşmesi Yok)
* Huawei Watch Fit (Telefon Görüşmesi Yok)
* Fitbit Sense
* Huawei TalkBand B6
* AirWatch Watch 7
* Fitbit Versa 3
* TCL Alcatel Movetime MT40S
* Bilicra Connect (BSWX3)
* Zeblaze GTS
* Osse OSW024
* Osse OSW026
* Quark QSM-105
* Quark QSM-116
* Carmenta Watch X7
* Carmenta Watch X7 Plus
* Hangarex Watch 7
* Wiwu SW01
* Imextech S6
* Ferro Watch 26 Plus (Diğer Ferro Akıllı Saat Modeli)
* Ferro Watch 6 Plus (Diğer Ferro Akıllı Saat Modeli)
* Ferro Watch 7 Plus (Diğer Ferro Akıllı Saat Modeli)

Son olarak TCL Movetime MT43A (MT43AX) model saat aslında bir ebeveyn saati olup seçmeme sebeplerimden biri ekran boyutunun 1.41 İnç olması ve ebeveyn saati olmasıdır. Kalite bakımından başarılı bir akıllı saat bile olsa tercihim Huawei Watch Fit 2 serisinden yana olacaktır. Şunu da eklemeden geçemeyeceğim; Ferro Watch 8 (FSW1108) markalı Çin malı akıllı saatlerin genelde pilleri 8-12 ay kadar gitmektedir ve belli bir süre sonra şişme yapmaktadır. Bu yüzden 6 ay süresinden sonra Çin malı akıllı saatleri kullanmanızı pek önermem. Mutlaka pilde şişme yapacaktır ve patlama riski vardır.

Burak AVCI - Update: 12.02.2024

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.