20 Ekim 2022

Netflix: La Casa De Papel: Kore, Narco-Saints ve Diğer Dizi & Film İncelemeleri

La Casa De Papel: Kore

Netflix'de son birkaç ay içerisinde izlediğim ve özellikle beğendiğim Narco-Saints dizisi başta olmak üzere diğer dizi ve film incelemelerini eski yazılarımda olduğu gibi yenisiyle bu başlıktan devam edeceğim. Son zamanlarda Güney Kore menşeli dizi ve filmler Netflix'de çok artmaya başladı. Özellikle Uzakdoğu kültürünü merak edenler Kore veya Japonya yapımı içeriklere fazlasıyla ulaşabilirler. Bazıları çok sıradan ve sıkıcı olurken bazı yapıtları güzeldir diyebilirim. Narco-Saints dışında ikinci izlediğim Kore yapımı dizisi La Casa De Papel: Kore olup her ne kadar gerçek La Casa De Papel gibi olmasa da Koreliler biraz çakma biraz da Güney ve Kuzey Kore halkını ileride birleştirme umuduyla alttan mesaj vererek La Casa De Papel: Kore dizisini çekmişler. Dizi aslı ile birebir uysun diye karakter isimleri hatta senaryo bile neredeyse benzerdir diyebilirim. Hadi karakterlerin soygunda kullandığı isimleri birebir aldınız en azında Profesörün soygun öncesi keşif yaptığı arabadaki izleri yok etme sahnesi gibi sahneler yerine daha yaratıcı ve kopyası olmayan senaryolar düşünülebilinirdi. La Casa De Papel: Kore dizisinin şimdilik çok detayına girmeyeyim fakat biraz çakma bir yapım olmuş diyebilirim. Bu arada Netflix üyeliklerine yine zam gelmiş olup Netflix Temel Plan paketi 45,99 TL olmuştur. Ayrıca 01 Ocak 2023 itibariyle Netflix hesabı şifre paylaşımı yapılamayacaktır. Bu gelişmelerde bahsettiğime göre artık sırayla dizi ve film incelemelerine geçebiliriz.

1) Narco-Saints: 2022 yapımı Netflix'de Türkçe Dublaj olarak izleyebileceğiniz ve bir sezon altı bölümde oluşan Güney Kore yapımı bir dizidir. Dizi Güney Amerika'da bulunan ve adı az duyulmuş Surinam ülkesinde geçmektedir. Bu ülkede Vatoz (Raja Clavata) balığı kıyılarında oldukça fazla olup bir değeri yoktur ve tüketilmiyordur. Güney Kore'de ise Vatoz balığı yenilen bir balık türü olup iki Koreli bunu keşfeder ve Surinam'dan ucuza Vatoz alıp Güney Kore pazarında satmak için Surinam'da bir şirket kurarlar. Surinam, Askeri yönetimin altında bir ülke olup ülkede Çinli ve Koreli yeraltı çeteleri hakimdir. Bizim iki Koreli geldikleri bu yeni ülkedeki uyuşturucu baronu ile kilisede karşılaşırlar ve Güney Kore istihbaratı ile Amerika DEA teşkilatının yürüttüğü uluslararası bir uyuşturucu operasyonu içerisinde kendilerini bulular. Altı bölüm olmasına rağmen benim beğendiğim güzel bir dizidir. Uyuşturucu sevkiyatı yaparken tüm baronları korktuğu durum uyuşturucunun Amerikan topraklarından geçmesi ve DEA ile muhatap olmaktır. Güney Kore İstihbaratı uyuşturucu sevkiyatını Porto Riko üzerinden çeteye yaptırtmaya ikna eder. Porto Riko ise ABD'ye bağlı, içişlerinde bağımsız özerk bölgedir.

Narco-Saints Netflix

2) La Casa De Papel: Kore: Bildiğiniz La Casa De Papel dizisinin Güney Kore versiyonudur. Dizide Güney ve Kuzey Kore ülkelerini birleştirmek için ortak bir bölge oluşturulur ve bu ortak bölgenin para birimini basmak için yapılan Darphanenin soygun planı işlenmektedir. Dizi subliminal olarak Güney ve Kuzey Kore halklarının ileride birleşmesi gerektiğini ekonomik ve askeri olarak iki ülkenin çıkarına olacak tek Kore Cumhuriyeti mesajını bence vermektedir. Günümüzde de her ne kadar bu iki ülke aynı köken halklardan oluşsalar bile ayrışmış durumdalardır. Fakat benim düşüncem Güney ve Kuzey Kore derin devleti irtibatta olup ileriki bir dünya düzeni veya üçüncü dünya savaşına karşın tek halk ve ülke olabilirler. Güney Kore teknoloji ve dünya markalarını pazarlama konusunda lider iken Kuzey Kore ise askeri ve nükleer açıdan başarılıdır. Bu iki güç bir araya gelirse bölgesel güçten de öte caydırıcı bir güç olur.

La Casa De Papel: Kore

La Casa De Papel: Kore

Dizi orijinal La Casa De Papel dizisi ile karakter isimleri ve senaryo benzerliği olsun birebir aynıdır diyebilirim. Diziyi Türkçe Dublaj olarak Netflix’de izleyebilirsiniz. 2022 yapımı olan dizinin ilk sezonu altı bölüm olup ikinci sezonda bu yıl içerisinde gelecektir. Umarım ikinci sezon biraz daha Koreliler özgü orijinal ve yaratıcı olur. Tamam konsept olarak soygun planı ve kırmızı kostümler kopya alınabilir ama her detayın olduğu gibi kopyalanması biraz saçma olmuş. Biraz daha Kuzey ve Güney Kore kültürlerinden esintiler ikinci sezonda görmek isteriz.

3) Jumanji: Yeni Seviye: 1995 yapımı eski sanal gerçeklik (Virtual Reality) filmi olan Jumanji filminin 2019 yeni yapım versiyonu olan bir filmdir. Filmdeki karakterler bir atari yani bilgisayar oyunu olan Jumanji kasetini aktif edip oyunun içerisine girer ve eski filimde olduğu gibi sanal alemdeki ölümcül görevleri tamamlayarak tekrardan gerçek dünyaya dönerler. Görevleri tamamlayamaz ve üç can haklarını önceden kaybedenler oyunun içinden yardımsız çıkamıyorlar.

4) 3 Ton Para: Brezilya Merkez Bankası Soygunu: 2022 yapımı bir Netflix belgeseli olup 2005'te hırsızlar, Fortaleza’da bulunan Brezilya Merkez Bankası kasalarına açılan bir tünel kazarak 160 Milyon Real para çalarlar. Organizasyonun lideri ve diğer zanlılar yıllar sonra ancak bulunabilir.

4) Eğlenceli Tarih Dersleri: Netflix’de ikinci sezonu çıkmıştır ve ikinci sezonun izlediğim güzel bir belgesel dizisidir. Her bölümü size ayrı bilgi veren bu yapıtın tüm sezonlarını izlemenizi tavsiye ederim. Umarım üçüncü sezonda gelir.

5) TERİM: Fatih Terim ve Galatasaray'ın tarihini bize anlatan 2022 Türk yapımı dört bölümlük güzel bir belgeseldir. UEFA şampiyonluğu ve Fatih Terim'in teknik direktörlük kariyerini bize özetleyen mini bir belgesel dizisidir. Galatasaray ve Futbol severlerin kesinlikle izlemesi gereken bir yapıttır.

Fatih Terim Netflix

Netflix İptaller

* Capitani: 2019 yapımı iki sezonluk bir dizi olup Lüksemburg yapımıdır. Dizi Lüksemburg’da geçen klasik yerel bir polisiye dizisi olup yavaş tempolu ve sıkıcıdır. İki bölüm sonra izlemeyi bıraktım ve iptal listeme aldım zaman kaybetmemek adına.

* Secret City: 2016 yapımı politik drama konulu bir dizi olup iki sezondan oluşmaktadır. Dizide konu çok dağınık olduğu için ve çekim kalitesi ise orta bütçeli dizi tadında izlenim verdiğinden dolayı iki bölüm sonra izlemeyi bıraktım.

The OA Netflix

* The OA: 2016 Amerikan yapımı Türkçe Dublaj bir dizi olup bilimkurgu ve gizem sevenlerin dikkatini çekebilecek 2 sezondan oluşan bir dizidir. İlk bölümden itibaren beni pek sarmadı ve biraz sıkıcı geldi. Eğer sabrınız varsa diziyi izleyin çünkü ortanın üstü bir dizi olup beğenenler olmuş. Toplamda 16 bölümden oluşuyor ve hikaye New York şehrinde geçiyor. Dizinin konusu ise 7 yıl boyunca haber alınamayan ve ortadan kaybolan Prairie Johnson günün birinde ilginç bir şekilde ortaya çıkar. Kaybolmadan önce görme engelli olan Prairie, ortaya çıktıktan sonra görme yeteneğini kazanmıştır. FBI ve ailesi de olmak üzere başına gelenleri kimse anlamamıştır.
 
* The Fall: 2013 yapımı üç sezonluk yavaş tempolu İrlanda yapımı bir dizi olup klasik Av ve Avcı yani polisiye dizisidir. Aşırı yavaş tempolu ve sıkıcı dizi izlemek istemiyorsanız benim gibi iptale çekebilirsiniz.

* Las Chicas Del Cable (2017 & 5 Sezon & İspanya)

* Taxi Driver (2021): 16 bölümden oluşan Kore yapımı ve seslendirme olarak sadece Korece seçeneği olan bir dizidir.

* The Gray Man (2022): Aksiyon filmi olup biraz izledim ama pek sevmedim.

* 1 Erkek 1 Kadın (Eski Türk Dizisi)

* The Flower of Evil (2020 & Türkçe Altyazılı Dizi & Korece)

* Alchemy of Souls (2022 & Türkçe Altyazılı Dizi & Korece)

* The Green Glove Gang (2022 & Türkçe Altyazılı Dizi)

* Timeless (2016 & Türkçe Altyazılı Dizi & ABD)

* Alice in Borderland (2020 & Türkçe Altyazılı Dizi & Japonca)

* BAKI (2020 & Anime & 3 Sezon)

* Baki Hanma (Baki the Grappler) (2020 & Anime)

* The Colony - Koloni (Tides) (2021 & Türkçe Altyazılı Film)

* Şeytan Avcısı - The Uncanny Counter (2020 & Türkçe Altyazılı Dizi & Korece)

* It's Okay to Not Be Okay (2020 & Türkçe Altyazılı Dizi & Korece)

* Belascoaran (2022 & Türkçe Altyazılı Dizi & Meksika & 3 Sezon)

* Shadow (2019 & Türkçe Altyazılı Dizi)

* DOTA: Dragon's Blood (2021 ve 3 Sezon & Anime)

* Entrevias (2022 & Türkçe Altyazılı Dizi & İspanyolca)

* Cyberpunk: Edgerunners (2022 ve 1 Sezon & Anime)

The Umbrella Academy Netflix

* The Umbrella Academy: 2019 Amerikan yapımı 3 veya sonrasında gelme ihtimali olan 4 sezonluk bir dizi olup pek beğenmediğim biraz çocuksu bir dizidir. Zaten dizinin temeli olan başlangıçta çok saçma olup orijinal bir hikayesi yoktur. Yedi tane doğa üstü güçleri olan çocukları evlat edinen bir girişimci ve bunları eğitmek için kurduğu içerisinde maymun olan bir akademi veya kurs. Vasat bir dizi olup iki bölüm sonra iptal listeme çektim.

* From Scratch: 2022 yılı Amerikan yapımı bir sezonluk aşk dizisidir. Aşk ve ilişkiler hakkında Türk dizi formatı dışında romantik bir dizi izlemek isteyenlere önerilebilir. Benim ilgimi çekmediği için iptal listeme aldım. Diziyi Netflix’de Türkçe Dublaj seyredebilirsiniz.

* DAHMER - Canavar: Jeffrey Dahmer'in Hikayesi (DAHMER - Monster: The Jeffrey Dahmer Story): 2022 yılı Amerikan yapımı bir sezon ve 10 bölümlük olan dizi gerçek hayattan uyarlanmış bir seri katilin yaptıklarını anlatan dizidir. Açıkçası konu çok ilgimi çekmese de bu tip dizi ve filmleri sevenler için başarılı çekilmiş bir dizidir diyebiliriz. ABD'de 1978-1991 yılları arasında en az 17 erkeği öldüren Jeffrey Dahmer'in hayatını konu edinen mini dizidir. Diziyi Netflix’de Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz.

Netflix'te izlemediğim veya izlemekten vazgeçtiğim dizi ve film güncel listesimi yukarıda paylaştım. Netflix'te daha önceleri izlediğim ve incelediğim diğer yapıtları Netflix kategorisinden ayrıca takip edebilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 24.10.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.