23 Mart 2016

Samsung 850 EVO SSD Ayarları ve Performans Artırma

Samsung 850 EVO SSD

Bilgisayarımızı daha hızlı ve verimli kullanmak için SSD disklerin öneminden daha önce bahsetmiştim. Yakın zamanda Samsung 850 EVO 250 GB bir SSD Disk aldım. Performans gözle görülür şekilde arttı. Bu yazımda Samsung Magician ayarlarından ve SSD diskinizin performans artırımından bahsedeceğim.

Samsung 850 EVO Özellikleri
Hafıza: 120/250/500 GB
Okuma Hızı: Max. 540MB/sn. okuma
Yazma Hızı: Max. 520MB/sn. yazma
Arabirim: 2.5 İnç SSD Sata III

İlk olarak SSD Disk bilgisayara taktıktan sonra temiz sıfırdan bir format atın ve ilk olarak kutudan çıkan Samsung Magician DVD si ile SSD Driver kurun. Daha sonra diğer Driver'ları kurunuz.

Samsung 850 EVO SSD Ayarları ve Performans Artırma

Bilgisayarınızın hazır olduğunda Samsung Magician programını açın. System Information kısmındaki AHCI Mode kesinlikle aktif ON olması gerekir. SATA Interface SATA 3 biriminde olmasında fayda vardır. Yukarıdaki resimdeki gibi ise artık performans artırma işlemine geçebiliriz.

1) OS Optimization
İşletim sistemi Optimizasyon seçeneğini Maximum Performance olarak seçin ve bilgisayarı yeniden başlatın.

2) RAPID Mode
Girdi ve Çıktı işlemlerinin gerçek zamanda hızlanmasını sağlamak için bu seçeneği aktif etmeniz gerekmektedir. Fakat bu seçeneğe geldiğiniz zaman bazı gereksinimler vardır. İşletim sisteminin Windows 7 ve üstü, Dosya Formatı NTFS, Belleğin 4 GB olması gibi. Bu gereksinimler eğer RAPID Mode kısmından destekliyor gözüküyorsa Enable diyerek aktif edip bilgisayarınızı yeniden başlatınız.

Tüm Performans artırma ayarlarımızı tamamladıktan sonra Samsung 850 EVO SSD için aldığım performans sonuçları aşağıdadır.

Samsung 850 EVO SSD

Son olarak bilgisayardan çıkan ek SATA diskinizi haricî bellek olarak kullanabilirsiniz. Bunun için piyasada satılan 2.5 inç SATA Harici USB 2.0 veya USB 3.0 Harddisk Kutusu alabilirsiniz. Fiyatları 10-40 TL arası değişiyor. Ben uzun vadede USB 3.0 olanını almanızı öneririm. Bu sayede ek 500 GB depolama alanı kazanmış olursunuz.

Samsung 850 EVO SSD

Burak AVCI - Update: 03.04.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.