5 Temmuz 2022

Efsane Serinin Mobil Oyunu Diablo Immortal İncelemesi ve Detaylı Rehberi

Diablo Immortal

Diablo serisi bilgisayar oyunları arasında en popüler olan ve yıllarca adından söz ettiren bir seri olup Blizzard Entertainment tarafından geliştirilen bir oyundur. Oyun MMORPG yani rol yapma oyunu olup seçtiğiniz karakter ile dünya üzerinde belli görevleri yaparak hem PVE yani oyun içi ilerleme hemde PVP yani başka oyuncularla oynama ve karşılıklı maç yapma imkanı olan bir oyundur. Diablo serisinden biraz bahsedecek olursak oyunun ilk versiyonu 1996 yılında yayınlanmış olup özellikle ikinci versiyonu olan ve 2000 yılında yayınlanmış olan Diablo 2 versiyonu oldukça tutulmuş ve ses getirmiştir. Uzun süredir mobil piyasasında da oyunun bir versiyonunun çıkması bekleniyordu. Özellikle Diablo 3 serisinden sonra oyuncularda Diablo 2'den kalma bir heves ve istek yıllardan beri vardır. Gelişen teknoloji ile birlikte artık sadece konsol değil mobil platformda da boy göstermesi gereken seri 2022 yılında geri dönüş yaparak Diablo Immortal adında hem Android hem de IOS platformlarda yayınlandı. Oyun ücretsiz olup diğer mobil oyunlarda olduğu gibi oyun için klasik ücretli eşyalar ve envanterler satın alabilirsiniz. Diablo Immortal mobil oyununu bende sene başından beri takip ediyor ve ön kayıt oluşturup çıkacağı tarihi bekliyordum. Oyun, 02 Haziran 2022 tarihinde IOS, Windows ve Android platformlara eş zamanlı olarak çıkmış olup ben Android telefon kullandığım için oyunu mobilde oynuyorum. Windows ortamda nasıl bir deneyim ve görüntü kalitesi vardır çok fikrim yok fakat mobil ortamdaki grafikler oldukça iyidir diyebilirim.

Diablo Immortal mobil oyunu Blizzard Entertainment ve NetEase firmaları tarafından geliştirilmiştir. Android Google Play'den Diablo Immortal (Blizzard Entertainment, Inc.) olarak aratarak telefonunuza oyunu indirebilirsiniz. Oyun güncellemeler ile birlikte ortalama 10-13 GB yer kaplamaktadır. Oyun içi grafikler ve oyun için oynanış ayarları çok iyi hazırlanmış olup iyi ve geniş ekranlı akıllı telefonlarda oyunu daha iyi oynacağınızı düşünüyorum. Özellikle iPhone serisinin Pro versiyonu ve Android telefonların Amiral olarak nitelendirdiğimiz telefonlarında bu oyun rahatlıkla oynanabilinir. Ben cihaz olarak Samsung Galaxy Note 20 Ultra kullanıyorum ve iyi grafik ayarlarında oyunda hiçbir kasma ve donma yaşamıyorum. Bu makalede Diablo Immortal hakkında birkaç bilgi vereceğim ayrıca ilerleyen zamanlarda oyunda ilerledikçe başka bilgilerde paylaşacağım. Ben oyunu sevdim ve sizinden telefonunuza yüklemenizi tavsiye ederim. Oyunu cihazınıza indirdikten sonra klasik üyelik ve sunucu seçim işlemlerini yapıyorsunuz. Fakat bu işlemlere geçmeden önce Diablo serisinin şimdiye kadar çıkmış ve çıkacak oyunlarını sizlerle kısaca aşağıda paylaşmak isterim. Hem maziye gitmiş olursunuz hem de Diablo serisini bilmeyenler için ön bir bilgi olur.

Diablo Immortal

Diablo Immortal

Diablo Immortal

* Diablo (1997)
* Diablo: Hellfire (1997 & Expansion Pack)
* Diablo II (2000)
* Diablo II: Lord of Destruction (2001 & Expansion Pack & En Popüler Versiyon)
* Diablo III (2012)
* Diablo III: Reaper of Souls (2014 & Expansion Pack)
* Diablo III: Rise of the Necromancer (2017 & Expansion Pack)
* Diablo II: Resurrected (2021 & Diablo II HD Versiyonu)
* Diablo Immortal (2022 & Mobil Platform)
* Diablo IV (2023)

Diablo Immortal oyununu mobil cihazınıza indirdikten sonra Blizzard hesabınız ile oyuna giriş yapabilirsiniz. Eğer ilk kez Blizzard (BattleNet) hesabı alacaksanız özellikle Android cihazlarda mutlaka Google Account ile üyelik alınız daha hızlı oluyor. Oyunda dil seçeneği olarak Türkçe destek yoktur mecbur English (İngilizce) seçmeniz gerekmektedir. Voice yani ses seçeneği ise English dışında pek fazla bir seçenek olmadığı için Çin ve Japonya dışındaki birçok ulus English seçerek oyuna devam edecektir. Oyunda Server seçimi olarak Türkiye'den çoğu kişi Europe kısmındaki sunucularda oynamaktadır. Bende Europe Server içerisinde The Hellforge sunucusunda oynuyorum ve oyun için kullanıcı adım burakavcioglu olup oyunda beni ekleyebilirsiniz. BattleNet hesabım ise burakavci#2854 olarak kayıtlıdır. Aynı sunucuda olmayan oyuncular birbirini ekleyemiyor hatta oyun içinde aynı sunucuda olsanız bile Normal, Hell 1 gibi farklı dünyalar olup ortak dünyada oynamanız gerekmektedir. Üyelik işlemleri sonrası Diablo oyuncuların aşina olduğu karakter seçim ekranı sizi karşılayacaktır. Diablo serilerinde bilindiği gibi karakterler; Barbarian, Wizard, Demon Hunter, Monk, Crusader, Nacromancer olup ben Crusader seçip kayıt oldum. Erkek ve kadın oyuncular için ayrı karakter seçim şansıda bence iyi düşünülmüştür. Oyunda beş farklı karakter oluşturarak ilerleyebilirsiniz. Ben şimdilik ilk oluşturduğum Crusader karakteri ile oynuyorum ilerleyen zamanlarda başka karakter ile oynarsam detaylı rehber yazımda sizlerle bunu paylaşacağım.

Diablo Immortal

Diablo Immortal

Diablo Immortal

Oyuna ilk girdiğinizde oyun içi hikayeyi anlatan videolar ve yönergeler çıkacaktır. Zaten bir süre bu yönergeleri takip ederek oyunu çözebilirsiniz. Oyunu veya Diablo serisini hiç bilmeyenler asla korkmasın oyun içi yönergeler o kadar iyi hazırlanmış ki belli bir seviyeye geldikten sonra oyundaki çoğu görevi ve ritüeli zaten çözüyorsunuz. Oyunda büyük bir harita (World Map) olup bu harita üzerindeki yerlere ışınlanarak (Portal) geçiş yapıp size verilen görevleri yapıyorsunuz. Oyuna başladığınız yer ve ana karargah olan bölge Westmarch olup tüm görevleri ve oyunun ilerleyişini buradan idare ediyorsunuz. Oyunda ilerledikçe son bölge olan Realm of Damnation yani cehennem kısmına gidip buradaki görevleri tamamlayarak oyunda ilerliyorsunuz. Görevler asla bitmeyip hergün yenilenmektedir. Ana oyun ekranında sol tarafta güncel görevleri bildirim olarak da görebilirsiniz. Ayrıca oyun için PVE ve PVP görev seçenekleri fazla olduğu için oyundan pek sıkılacağınızı düşünmüyorum. Hatta ilk oynayanlar bir iki hafta oyunun bağımlısı oluyor diyebilirim. Ben şuan Hell 1 seviye 60 (52) oldum ve hergün bir saat oynuyorum. Açıkçası ilk günkü gibi 3-4 saat yoğun oynamıyorum fakat bu ne biçim oyunmuş deyip oyunu silmezsiniz çünkü mobilde cidden adamlar emek vermiş ve başarmış diyebilirim. Özellikle gelecek güncellemeler ile birlikte daha da iyi olacağını düşünüyorum. Oyun hakkında başlangıç bilgileri vermeye çalıştım isterseniz aşağıda kısa kısa not aldığım bilgileri size aktarayım.

Diablo Immortal

* Görevler Codex alanı dediğimiz ekranın sol tarafındaki kısımdan ulaşabileceğiniz bir penceredir. Tüm görevler burada mevcut olup Battle Pass içerisinde bulunan Guide görevleri hikaye yani Campaign görevleri olup bunları bir kere yapıp bitirirsiniz.

* Görevler içerisinde Battle Pass kısmındaki Activities ve Quests görevleri hergün yenilenen ve aynı görevler olup özellikle seviye kasmak için bol bol Activities görevi yapacaksınız. Burada görevleri tamamladıkça Battle Points kazanacak ve seviyeniz artacaktır. Artan seviye ile Paragon ekranında özelliklerinizi artırabilirsiniz.

Diablo Immortal

Diablo Immortal

* Achievements kısmındaki Exploration yani keşif görevleri ise her bölgenin kendine ait keşif görevlerini göstermektedir. Bu görevleri yaptıkça o bölgedeki görevleri tamamlamış olursunuz.

* Exploration kısmındaki Quests görevleri her bölgenin kendisine ait 15 adet mavi ünlem şeklinde ikonu olan görevleri olup bu görevlerin hepsini yapınca o bölgedeki 15 adet Quests görevini tamamlamış olursunuz. Burada bir ipucu; aynı bölgede yaptığınız Quests görevlerini tekrardan yapmayın. Haritada çıkan Quests görevinin adına bakın sonra Codex kısmından bölgedeki Quests görev listesine bakıp yapıp yapmadığınızı kontrol edin eğer daha önce yaptıysanız o görevin yanında onay işareti olacağı için tekrardan yapmanıza gerek yoktur.

* Battle Pass kısmındaki Activities görevlerinden biri olan Bestiary görevi haritada 10 adet Monstrous Essence toplayarak tamamlayabileceğimiz bir görevdir. Genelde bir bölgede canavar öldürerek bunu toplarsınız ve rasgele çıkan bir envanterdir. Ben bu görevi yaparken paralelde Bounties görevi ile birlikte yapıyorum. Çünkü Bounties görevi sizi zaten bölgelere götürüp canavar öldürtme görevi vereceği için onlardan çıkan eşyalardan biri Monstrous Essence oluyor. 10 adet Monstrous Essence topladıktan sonra haritada bulunan Horadric Altar (Bestiary) yani canavar kitap arşivine gelerek buradan bir adet canavarın bilgisi açabilirsiniz. Hergün üç kere bunu yapma hakkınız vardır.

Diablo Immortal

* Bounties görevlerini Westmarch bölgesindeki Bounty Board kısmından alabilirsiniz. Buradaki görevler hergün yenileniyor olup gün içerisinde 24 veya 8 adet maksimum görev alarak o günki Bounties görevlerini bitirebilirsiniz. Dediğim gibi Monstrous Essence toplamanın en iyi yolu Bounties görevleridir. Siz canavar öldürdükçe rasgele Monstrous Essence eşyası düşecektir.

* Battle Pass kısmındaki Activities görevlerinden biri olan Elder Rift görevi ise her daim oynayabileceğiniz belli bir ufak haritada canavar öldürdükten sonra Boss çıkması ile sonuçlanan mini görevlerdir. Bu görevi tek başınıza oynayabilir veya Find Party diyerek 3-4 kişilik takıma katılarak da oynayabilirsiniz. Westmarch bölgesindeki Elder Rift Entrance kısmından bu göreve katılabilirsiniz. Görevi yaparken ekstra Legendary eşya düşürmek için de Rare Crest veya Legendary Crest eşyalarını savaş öncesi eşya olarak eklemeniz gerekmektedir. Maksimum üç eşya ekleme hakkınız vardır. Üçünüde Legendary Crest eklerseniz şansınız daha fazla olur.

* Elder Rift görevinden Fading Ember eşyası kazanırsınız. Bu eşya ile Cellik (Fading Embers and Runes) satıcısına gidip FA ve diğer Rune alabilir veya kazandığınız TYR, NIE, WEH, RAE gibi Rune taşlarını satabilir veya dönüştürebilirsiniz. Rune taşlarını çok detaylı bilmiyorum sadece FA satın alıyorum veya Magic Runes Trade kısmından bazılarını satıyor ve dönüştürerek Master Jeweler kısmında sizler gibi kullanıyorum. Rune taşlarının detayı ve stratejileri kesin vardır fakat bu konudaki detayları çok bilmiyorum.

Diablo Immortal

* Oynadığınız oyunun zorluğu ise başta Normal ile başlayıp sonradan Hell 1,2,3,4 ve 5 olarak devam etmektedir. Oyun zorluğu yani Select Game Difficulty ayarını harita kısmından seçerek yapabilirsiniz. İlk Normal seviye 60 seviye olup sonradan ikinci 60 seviye olan Hell 1 kısmına geçersiniz. Benim önerim son seviyeniz hangisi ise o dünyada oynamanızdır. Örneğin Hell 2 seviyesine aslında Hell 1 seviyesinde 30 olunca geçebilirsiniz fakat ben Hell 1 seviyesinde Paragon 60 seviyesine geldikten sonra Hell 2 zorluk seviyesine geçerek devam edeceğim. Hell 2 Paragon seviyeside 30-130 seviye arası olup sonradan Hell 3 seviyesi açılmaktadır.

Diablo Immortal

Diablo Immortal

* Oyunda birçok görev olup Battle Pass içerisindeki Guide görevlerin yanındaki navigasyon tuşuna basınca görevi nerede ve nasıl yapacağınızı otomatik Navigation yaparak sizi götürür. İki görev hakkında biraz bocaladım ve araştırdıktan sonra çözmeyi başardım. İlk görev Participate in a Shadow War olup bu görevi yapabilmek için gerçek bir Dark Clan yani ittifaka üye olmanız gerekmektedir. Sonrasında ittifaklar arası yapılacak Main Battle savaşına katılınca bu görev tamamlanmış olacak. Görevin yanındaki navigasyon tuşuna basınca sizi The Shadow War (Rite of Exile) kapısına götürecektir. Burada çıkan iki görev olan Rite Practice ve Challenge Practice görevlerinin Participate in a Shadow War görevi ile alakası yoktur boşuna yapmayınız.

Diablo Immortal

Diablo Immortal

Diablo Immortal

Diablo Immortal

Diablo Immortal

* Battle Pass içerisindeki Guide görevlerden ikincisi ise Establish a Warband Camp olup yanındaki navigasyona basarsanız ana menüden Warband ikonundan sizin bir Warband grubuna katılmanızı ister. Bir Warband grubuna katılabilir veya siz kurabilir sonrasında arkadaşları veya başka oyuncuları çağırabilirsiniz. Bu görevde amaç aynı anda yani Party içerisinde Warband üyeleri bulunarak beraber 10 bin adet canavar öldürmeniz istenmektedir. Bu görevi yapmanın en iyi yolu tek başınıza Bounties görevi yaparken sol üst köşede kendi ikonunuzun olduğu kısımdan Party diyerek yanınıza Warband grubundan bir veya birden fazla arkadaş çağırmanızdır. Eğer çağrıyı kabul ederlerse öldürdüğünüz tüm ortak canavarlar Establish The Warband Camp ekranındaki Progress sekmesinde artarak ilerleyecektir. 10 bin barajını geçince görev tamamlanacak ve Visit Warband Camp sekmesi aktif olacaktır.

Diablo Immortal mobil oyunu ile ilgili bazı ipuçlarını yukarıda sizlerle paylaşamaya çalıştım. Zaman buldukça ve oyunda ilerledikçe yeni ipuçları ve öğrendiklerimi sizlere aktaracağım. Yazının sonuna gelmeden önce mobil platformlarda Diablo benzeri ve strateji oyunu olarak diğer oyunlardan sizlere kısa kısa bahsetmek istiyorum. Açıkçası Diablo Immortal çıkmadan önce bu oyunlara bakıyordum fakat çıkınca hepsini silip şimdi sadece Diablo Immortal oynuyorum. Merak edenler ayrıca inceleyebilirler.

AnimA ARPG (Action RPG)

AnimA ARPG (Action RPG)

AnimA ARPG (Action RPG)

AnimA ARPG (Action RPG)

AnimA ARPG (Action RPG): Diablo 2 oyununa aşırı benzeyen mobil bir oyundur. Oyunu geliştiren ve yayıncı firma Redeev olup Android üzerinden ücretsiz oynayabileceğiniz bir oyundur. Diablo Immortal çıkmadan önce açıkçası bu oyunu indirdim ve bir süre severek oynadım. Grafikler hiç fena değildir ve genel olarak kaliteli bir oyundur tavsiye edebilirim. Oyunu Windows ortamda bilgisayarda oynamak isteyenler Steam üzerinden Anima:The Reign of Darkness oyununu satın alarak oynayabilirler. Görseller, eşyalar, pencere ve menü tasarımı tamamen Diablo 2 oyununu andırmaktadır.

* Grand War: Rome Strategy Games (Publisher: Joynow Studio) Strateji Oyunudur.

BladeBound: RPG Adventure Game (Publisher: Artifex Mundi) Diablo benzeri RPG rol yapma oyunudur.

Eternium (Publisher: Making Fun) Diablo benzeri RPG rol yapma oyunudur.

* Grimvalor (Publisher: Direlight) Hikaye mod olan ve ilerlemeli rol yapma oyunudur.

Orna: The GPS RPG (Publisher: Northern Forge) Diablo benzeri fakat tek boyutlu basit grafikler ile yapılmış RPG rol yapma oyunudur.

World of Warships Blitz (Publisher: Wargaming Group) İkinci dünya savaşındaki gemi savaşlarını konu alan PvP tarzında güzel bir oyundur. Nazi Almanyası, Japonya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin o zamanlar ait savaş gemilerini kullanarak savaşabilir ve gemilerinizi geliştirerek kendi filonuzu kurabilirsiniz.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.