7 Kasım 2021

Dimple Golden Selection Blended Scotch Whisky ve Jameson Triple Distilled Irish Whiskey Değerlendirmeleri - İskoç ve İrlanda Viskileri

Dimple Golden Selection Blended Scotch Whisky ve Jameson Triple Distilled Irish Whiskey

Harmanlanmış İskoç ve İrlanda viskileri olan Dimple Golden Selection Blended Scotch Whisky ve Jameson Triple Distilled Irish Whiskey içkilerini bu başlıkta toparladım ve viskilerin tadım notlarını, güncel fiyatlarını ve içim deneyimlerini sizlerle paylaşacağım. Yakın zamanda ikisinin de deneme fırsatım oldu ve ikisinin de ortak özellikleri içimleri yumuşak olması ve damaktan da anlaşılabileceği gibi harman bir viski oldukları çok belirgindir. Yazıma ilk olarak Dimple Golden Selection viskisi ile başlamak istiyorum. İskoçya'nın Edinburgh kentindeki John Haig damıtımevinde üretilen bir içkidir. Otuzdan fazla malt ve tahıl viskinin harmanlanması ile üretilmektedir. 1890 yılına dayanan bu markanın klasik Dimple Golden Selection ekspresyon harmanında İskoçya’nın Lowland ve Speyside bölgelerinden Glenkinchie ve Linkwood maltları içerisinde barındırmaktadır. Viskinin şişe tasarımı da üçgenimsi ve bombeli bir yapıda olup biraz parfüm şişelerini anımsatmaktadır. Fakat şişenin kapağı biraz zor açılmaktadır hatta açarken pense kullandım diyebilirim çünkü kapak sıkışmaya çok müsait bir yapıdadır.

Dimple Golden Selection viskisi 12 yıllık harmanlanmış klasik bir iskoç viskisi olup 70 CL'lik şişesini satın almıştım ve %40 oranında hacmen alkol barındırmaktadır. Viskinin üretim fabrikası ise İskoçya Dimple-Brennerei olup Türkiye'deki birçok marketten rahatlıkla temin edebilirsiniz. Viskinin içerisinde su, arpa ve tahıl maltı distilatı ve renklendirmek için karamel bulunmaktadır. Viskinin bekleme yılı olarak bazı kaynaklarda 12 ile 15 yıl arası olabileceği söyleniyor ben 12 yıllık olduğunu biliyorum. Viskinin üzerinde uzman ellerce olgunlaştırılmış ve şişelenmiştir yazmaktadır ayrıca Master Blender Chris Clark imzası vardır. Altın renge sahip olan viski burunda keskin, vahşi ve tatlı bir hissiyat bırakıyor. Duman (İs) hissiyatını Johnnie Walker Black Label'daki gibi asla almazsınız. Vanilya ve bal yoğunlukta olup bu kokuları alabilirsiniz ayrıca meyve olarak mango, üzüm, şeftali gibi notaları da derinde hissedebilirsiniz.

Viskiyi içtiğiniz zaman çok keskin bir alkol tadı almazsınız, yumuşak içimlidir ve damakta bal, şeker hafif tarçın, baharat, biraz meşe tadı ve biraz boğazda karabiber tadı bırakmaktadır. Tam bir fiyat ve performans harman viskisi diyebilirim Dimple Golden Selection içeceği için. Birkaç bardak içtikten sonra boğazda hafif yanma veya metalik hissiyatı oluşabilir. Dimple Golden Selection viskisinin genelde tercih sebebi fiyatından ötürüdür. Uygun fiyatlı ve içim hissiyatı pekte fena olmayan viskinin rakipler ise fiyat olarak Ballantines 12, Jameson Triple Distilled, Jim Beam olabilir. Viskiyi kutusu ile birlikte aldım fakat harmanlanmış ve orta düzey bir viski olduğu için kutusunu saklamaya gerek duymadım ve attım. Onun yerine resimlerini aşağıda sizlerle paylaşacağım.

Dimple Golden Selection Blended Scotch Whisky

Dimple Golden Selection Blended Scotch Whisky

Dimple Golden Selection Blended Scotch Whisky

Dimple Golden Selection Blended Scotch Whisky

Viski: Dimple Golden Selection Blended Scotch Whisky (1890)
Tür ve Menşei: Blended Scotch Whisky (Harmanlanmış İskoç)
Üretici: Dimple-Brennerei (İskoçya)
Yıl: 12 Yıl (Klasik 12 Yıllık Harmanlanmış İskoç Viskisi)
Alkol Oranı (ABV): %40
Fiyat: 70 CL Şişesi 235 TL (31.07.2021)
Barkod: 5000281037462
Türkiye Distribütörü: Mey İçki Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Diğer Dimple Marka Viski Ekspresyonları
* Dimple Aged 15 Years Blended Scotch Whisky (15 Yıllık Bordo Kutu ve Kapak)
* Dimple 18 Year Old Original Deluxe Whisky (18 Yıllık)
* Dimple Whisky Gold Crest
* Dimple Whisky 12 Years Royal Decanter (12 Yıllık)

Dimple Golden Selection Viski

İkinci viskimiz ise İrlanda üretimi bir içki olan Jameson Triple Distilled Irish Whiskey olup 1780 yıllarına dayanan bir tarihçesi vardır. İrlanda'nın en çok bilinen ve fiyat olarak da uyguna satılan bir viskisidir. İrlanda usulü kahve olarak bilinen ve filtre kahveye viski koyarak yapılan bu işlemde kahvenize biraz Jameson koyarak deneyebilirsiniz. Üretim fabrikası Dublin İrlanda'daki Irish Distillers (Pernod Ricard) olup 1780 yılından beri üretilen ve bugün 130 ülkede satılan bir viskidir. Fabrikanın günde 2500 fıçı üretme kapasitesi vardır. Şişe üzerinde viskinin tarihçesini anlatan ve kurucusu John Jameson ve oğullarının italik yazısı mevcuttur. Farklı bir tarihçesi ve kuruluşa sahip olanın Jameson viskisinin tarihini internet üzerinden okuyabilirsiniz.

Jameson Triple Distilled Irish Whiskey

Jameson Triple Distilled Irish Whiskey

Midleton Damıtımevinden üretilen Jameson viskisi üç kez damıtıldıktan sonra şişelenip satışa sunulmaktadır. En az 4 yıllık Pot Still ve tahıl viskilerin harmanından oluşan ekspresyon içerisinde su, tahıl distilatı, sade karamel vardır. Viskinin yaşı ise 3 ve 5 yıl arası olarak bilinmektedir. Yumuşak içimli, boğazı yakmayan, birden fazla kez içince aynı yumuşak içim hissiyatını yakalamak isterseniz aynı zamanda fiyat ve performans bir viski arıyorsanız Jameson markasını kesinlikle size önerebilirim. Tadım notlarına geçecek olursak burunda ilk olarak hafif baharat, hafif narenciye, taze çiçeksi kokular, meşe ve çimen kokularını alırsınız. Damakta ise hafif Hindistan cevizi, şeker, karamel, vanilya, keskin meşe, ceviz, hafif fındık tatları bırakırken ipeksi bir içim fırsatı size sunmaktadır. Sonuç olarak viskiye ilk başlayanlar için Jameson Orijinal serisi bence iyi bir seçim olacaktır. Ayrıca kapak kısmı da mantarlı olup iyi şekilde tasarlanmıştır. Hem dolum sırasında hem de viskinin ilk halinde olduğu gibi keskinlik kalıcılığını korumaktadır.

Jameson Viski

Viski: Jameson Triple Distilled Irish Whiskey (1780)
Tür ve Menşei: Blended Irish Whisky (Harmanlanmış İrlanda)
Üretici: Irish Distillers (Pernod Ricard) Midleton Damıtımevi (İrlanda)
Yıl: 3-5 Yıl Arasıdır.
Alkol Oranı (ABV): %40
Fiyat: 70 CL Şişesi 220 TL ve 30 CL Şişesi 120 TL (02.11.2021)
Barkod: 5011007003005
Türkiye Distribütörü: Pernod Ricard İstanbul

Diğer Jameson Marka Viski Ekspresyonları
* Jameson Irish Whiskey Original
* Jameson Black Barrel
* Jameson Crested X Eight Degrees Brewing
* Jameson Cold Brew
* Jameson Orange
* Jameson IPA Edition
* Jameson Stout Edition
* Jameson Triple Triple
* Jameson Crested
* Jameson 18 Years
* Jameson Bow Street 18 Years

Son olarak Migros'da Kasım ayı itibariyle bazı viski markalarının fiyatlarının resmini çekme fırsatım oldu. Alkollü içeceklere genelde zam geldiği için viski tüketimi biraz azalmış gibi görünmekte olup viski fiyatları bira fiyatları gibi çok aşırı artış göstermemiştir. Bu arada hazır geniş bir başlık açmışken aşağıda üretimden kaldırılmış veya kalitesiz viski markalarını da ekledim. Zaman buldukça bu listeyi bu başlıkta güncel tutmaya çalışacağım.

Migros Viski Fiyatları

Migros Viski Fiyatları

Migros Viski Fiyatları

Migros Viski Fiyatları

Migros Viski Fiyatları

Migros Viski Fiyatları

* Ankara Viskisi: Tek Türk Viskisidir. Üretimi Kaldırılmıştır.

* VAT 69: Single Malt İskoçya Viskisidir.

* J&B Scotch Whisky Rare: J&B (Justerini & Brooks): J&B Markası Kötü ve Ucuz Viski Markasıdır.

* Passport Scotch: Orta Kalite İskoç Viskidir. Üretici: Pernod Ricard.

Burak AVCI - Update: 04.03.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.