4 Mart 2023

Honda Civic Yıllık Araç ve LPG Bakım İşlemleri & LPG Gaz Önerileri

Honda Plaza Mutluhan

Yeni bir yıl ve yeni bir aracımın bakım zamanı gelen 2018 model Honda Civic 1.6i VTEC Eco Elegance otomobilimi bu hafta İstanbul'daki yetkili servis olan Honda Plaza Mutluhan binasına götürdüm. Daha önce başka yetkili servis olan İstanbul'daki Honda Plaza Damla'ya götürmeyi düşünmüştüm fakat başıma gelen akü bitmesi ve yolda kalma hadisesinden sonra yaptığı hızlı yardım ve çözüm sayesinde Honda Plaza Mutluhan yetkili servisten bakım hizmete almaya devam etme kararı aldım. Geçen sene aracımın bakımını 04 Mart 2022 (Honda Bakım) tarihinde yaptırmıştım bu sefer tarihi tam denk getirdim ve 03 Mart 2023 günü yıllık araç bakımına gittim. Fakat yıl içerisinde 10 bin KM sınırını biraz aştım ve 15 bin KM olunca gittim. Şunu söylemem gerekir; özellikle LPG yakıtlı araçlarda 10 bin KM bakımını ve LPG filtresi kontrolünü geciktirmeyiniz. Eğer yıl içerisinde sınırları zorlayacak olursanız en fazla 20 bin KM kadar aracı zorlayabilirsiniz sonrası araç için çok tehlikeli bir hal almaya başlar. Bu yüzden maddi durumunuz el veriyor ise yetkili servise her yıl veya 10 bin KM sonrası giderek periyodik bakımlarını düzenli yaptırınız. Genelde araçların ağır 60 bin KM bakımları vardır. Bende aracımı yetkili servise götürdüğümde ve KM seviyem 61.500 KM olup ağır bir bakıma girdim. Tabii bakım maliyetleri her sene giderek artıyor bu yüzden garanti süresi bitince mecbur periyodik bakımları sanayide yaptıracağım. Honda markası genelde 6 yıl garanti süresi vermektedir. Benim aracımın garanti süresinin bitim tarihi 22.11.2024 olup seneye de yetkili servise mecburen gideceğim. Gönül ister ki hep yetkili servise gidelim fakat 60 bin KM araç bakımının bana maliyeti 9313 TL olup kredi kartına 7 taksit yaptırdım. Neredeyse bir kasko poliçesine bedel bir maliyettir diyebilirim.

Bu sene aracıma yaptırdığım 60 bin KM yıllık periyodik bakımdan biraz bahsetmek istiyorum. Aracıma bakım olarak yapılan işlemler; Buji değişimi, yağ ve hava filtresi değişimi, arka fren diski ve arka balata değişimleri, Karter tapa pulu değişimi, motor yağı yenilenmesi, LPG bakımları, arka disk balata değişimi, genel kontrollerde dahil olmak üzere toplu bir araç bakımı yapıldı. Sabah saat 08:45’de araç bakımı için gittim ve öğleden sonra aracımı tam teşekküllü aldım. LPG bakımı hakkında şunu söylemeliyim; zaten resimlerden de göreceksinizdir, LPG filtresi içerisinden siyah toz şeklinde kömürleşmiş bir sürü partikül çıktı. Genelde LPG filtre bakımı 10 bin KM veya dışarıda her 5 bin KM seviyesinden sonra yaptırmanızı tavsiye ederim. LPG Filtresini gören usta bana hangi petrol ofisinden gaz aldığımı sordu bende Lukoil (Lukoil Gas) dedim. Honda için bana  ve Opet dışında bir gaz almamamı önerdi. Bu yüzde sizlere aşağıda LPG seçimi yaparken hangi firmaları tercih edeceğinizi paylaşacağım. Özellikle ilk önceliğiniz Petrol Ofisi sonra Opet olsun dendi. Bu yüzden daha önceki yazılarımı takip eden okurlarıma artık düşük fiyatlı LPG markası pek önermeyeceğim. Çünkü ileride LPG filtresi ve tüm yakıt sistemine zarar veriyor.

Honda Hava Filtresi

Honda İstanbul Mutluhan Plaza

Honda Civic LPG Filtresi

Önerilen LPG Markaları
* Petrol Ofisi (PO Gaz) Pendik Tuzla
* Opet (Aygaz Oto Gaz) Pendik Opet Merkez
* Shell (Auto Gas)

Kalitesiz ve Ucuz LPG Markaları
* Class Petrol AutoGas (Norm Gas)
* Lukoil (Lukoil Gas) Rusya
* Türkiye Petrolleri (TP Gaz)
* Kadoil LPG

Birazda Honda Mutluhan yetkili servisinden bahsetmek istiyorum. Burası İstanbul Anadolu yakasının en büyük yetkili servisi olup sabah bakıma gideceklere önerim yanlarında kahvaltılık poğaça, simit götürmeleridir. Çünkü aracı teslim edeceğiniz için E5 üzerinde gidebileceğiniz pek bir mekan yoktur. Müşteri bekleme salonunda ise sınırsız çay ve Türk kahvesi içebilirsiniz. Ayrıca bilgisayarınızı götürebilir ve araç bakımı sırasında işlerinizi takip edebilirsiniz. Yolda kalma ve AKÜ bitmesi gibi durumlarda Honda Mutluhan WhatsApp Hattı (WhatsApp Business) 0543 369 27 22 olup arayabilirsiniz. Honda Plaza Mutluhan Google Maps konumunu da paylaşıyorum. Her acil durumda aracınızı götürebilir ve yardım alabilirsiniz. Bir sonraki LPG filtre bakımım 5 bin KM sonra olacağı için sadece LPG Filtre kontrolünü 67 bin KM olunca götüreceğim. Eğer yıllık bakıma gidecek olursam yine bir sonraki yıl Mart veya Nisan 2024 aralığında gitmem gerekir veya maksimum 75.000 KM görünce gideceğim. Honda Civic Akü Değişimi yazımı okumak isteyenler ayrıca eski makaleme bakabilirler. Genel olarak yıllık bakım işlemlerinden ve LPG tavsiyelerinden bahsettim. 2023 yılı içerisinde aldığım Benzin ve LPG yakıtlarının detaylı bilgilerini 2023 Güncel Yakıt Fiyatları yazımdan takip edebilirsiniz. Bunlar dışında ileride belki almayı düşündüğüm D Segment Honda Accord ve diğer araçlardan biraz bahsetmek istiyorum.

Honda Accord

Honda Accord

Honda Accord modeli D Segment bir araç olup Japon kalitesine oldukça hissettirmektedir. Özellikle bakım maliyetleri bakımından bakacak olursanız Honda Accord cidden daha avantajlı konum bir arabadır. Honda Accord 1.5L VTEC Turbo Benzin Otomatik Executive+ (Plus) aracın 2023 bayi fiyatı 1.482.000 TL olup bir düşük paketi olan Executive olanını asla tavsiye etmiyorum. Almışken en dolusunu alınız. Aşağıda bazı D Segment model araçları sizlerle paylaşacağım fakat Honda Accord modeli cidden beni benden aldı diyebilirim.

Sedan D Segment Otomobil Marka ve Modelleri
* Volkswagen Passat (Almanya)
* Volkswagen Arteon (Almanya)
* Skoda Superb (Almanya)
* Renault Talisman (Fransa)
* Ford Mondeo (Amerika)
* Opel Insignia (Almanya)
* Toyota Camry (Japonya)
* Kia Stinger (Güney Kore)
* Mazda 6 (Japonya)
* Peugeot 508 (Fransa)
* Jaguar XE (X760) (İngiltere)
* Citroen C5 (Fransa)

Honda Accord

Honda NSX

Sedan Premium D Segment Otomobil Marka ve Modelleri
* Alfa Romeo Giulia (İtalya)
* Audi A4 (Almanya)
* Audi A5 (Almanya)
* BMW 3 Serisi (Almanya)
* Mercedes C Serisi (Almanya)
* Volvo S60 (İsveç)

Toparlayacak olursak, Honda Accord bence kaliteli bir D Segment araç olup paranız eğer Premium D Segment modellerine yetiyor ise onları da alabilirsiniz fakat klasik D Segment marka otomobiller arasından Japon kalitesini asla es geçmeyin derim. Volkswagen Passat bildiğiniz gibi en çok tutulan modellerden biri olup artık üretilmeyecektir. Volkswagen Arteon modeli ise Türkiye’de hiç tutunamayan bir modeldir onun yerine Skoda Superb daha çok satılmıştır. Renault Talisman ise en dandik D Segment modellerinden biridir. Peugeot 508, Jaguar XE (X760) ve Mazda 6  modelleri favori D Segment araçlarım olup bunları da ayrıca incelemenizi tavsiye edebilirim. LPG konusuna geri dönecek olursak; güncel LPG kuru ve gaz aldığım istasyonları bu makalemde de paylaşmaya çalışacağım.

Burak AVCI - Update: 11.03.2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.