27 Mart 2021

Greyfurt Meyvesi Nedir? Ne Zaman Yetişir ve Faydaları Nelerdir?

Greyfurt Meyvesi Nedir? Ne Zaman Yetişir ve Faydaları Nelerdir?

Greyfurt veya diğer ülkelerde bilinen adı ile Altıntop meyvesi Narenciye (Turunçgiller) kategorisine ait bir meyvedir. Dış rengi turuncu ve portakala benzeyen meyvenin iç kısmı kırmızı, sulu ve ekşidir. Limon kadar çok ekşi değildir hafif tatlımsı ekşiliği vardır. Greyfurt meyvesi C Vitamin deposu olup ilk çıkış yeri Jamaika topraklarıdır. Dünyada en çok greyfurt Çin'de üretilmektedir. Greyfurt kelimesinin İngilizce'si Grapefruit olup Tükçe'ye bu kelimeden evrilmiştir. Greyfurt meyvesine benzeyen ve içi sarı renkte olan bir başka ekşi meyve ise Pomelo olup Türkiye'de Greyfurt meyvesini ve tüketimini daha çok tavsiye ederim. Pomelo meyvesi hem tatsız ve yavan hem de fiyat olarak daha pahalıdır ve aşırı sulu değildir.

Türkiye'de Greyfurt meyvesi Akdeniz bölgesinde yetişmekte olup Adana, Mersin, Antalya, Muğla ve Hatay illerimizde üretilmektedir. Greyfurt bir kış mevsimi meyvesi olup Ocak, Şubat ve Mart aylarında tüketmenizi tavsiye ederim. Hasat zamanı ise Ekim ve Kasım aylarında yapılmaktadır. İçerisinde yoğun C vitamini bulunduran meyve aynı zamanda A, C ve V vitaminlerini bolca barındırır. Greyfurt meyvesini ister keserek dilimleyip tüketebilirsiniz isterseniz suyunu sıkarak taze şekilde meyve suyu şeklinde de içebilirsiniz. Greyfurt ekşi bir meyve olduğu için ben genelde bir greyfurt ve iki portakalı sıkarak taze bir meyve suyu kokteyli hazırlayıp tüketiyorum. Greyfurt veya Portakal meyvelerini asla Smoothie makinalarında suyunu çıkarma işlemi yapmayınız çünkü püre gibi olabiliyorlar. En güzeli manuel meyve suyu sıkma kabı veya aparatı ile bu işlemi yapmanızdır. Bu şekilde hem daha kolay oluyor hem de greyfurt, portakalın suyu daha iyi çıkıyor.

Greyfurt Meyvesi Nedir? Ne Zaman Yetişir ve Faydaları Nelerdir?

Kış mevsimi olan Ocak, Şubat ve Mart ayları gibi Greyfurt meyvesinin kilosu 6-7 TL olup bir kiloda yaklaşık 4 adet Greyfurt meyvesi vardır. Ortalama haftalık tüketim için iki kilo alabilirsiniz. Greyfurt ağaçta yetişen bir meyvedir ve Turunçgiller sınıfında olan portakal, mandalina gibi kışın çokça tercih edilen bir meyvedir. Açıkçası tropikal muadilleri yerine direkt greyfurt meyvesini yemenizi öneririm. Greyfurt meyvesine benzeyen tropikal meyveler ise Pomelo ve Ağaç Kavunu olup daha ekşi ve susuzdur.

Greyfurt Meyvesi Nedir? Ne Zaman Yetişir ve Faydaları Nelerdir?

Sonuç olarak kışın hem bağışıklığınızı güçlendirmek hem de C vitamini için greyfurt, portakal, mandalina gibi narenciye meyveleri tüketmenizi önermekle birlikte Greyfurt meyvesini tüketirken ister dilimleyerek isterseniz taze şekilde suyunu sıkarak tüketebilirsiniz.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.