22 Temmuz 2020

Online Market Servisleri Karşılaştırması (Banabi, Getir, Migros, Macrocenter)

Online Market Servisleri Karşılaştırması (Banabi, Getir, Migros, Macrocenter)

Son zamanlarda internet üzerinden gıda ve market alışverişinin yaygınlaşması ile birlikte Türkiye pazarında da birçok yeni girişim kuruldu. Gıda ürünlerinin internet üzerinden satışı ve temini çok kolay olmamakla birlikte bu ürünlerin taze ve kaliteli sunumu da müşteri açısından oldukça önemlidir. Türkiye'de bu işe ilk giren firma Getir olup sonrasında Yemeksepeti'nin bir projesi olan Banabi, Büyük marketler zinciri Migros ve birkaç başka girişimle pazar büyümeye başladı.

Online marker servislerinde beklenen en önemli kriter ürünün taze ve kısa zaman içerisinden gelmesidir. Şu an bunu sağlayabilen birkaç girişim vardır. Başlıklar halinde bunları inceleyecek olursak;

1) Hızlı Teslimat Servisleri
İnternet üzerinden hizmet veren market servisleri içerisinde hızlı ve kapıda teslimat dendiği zaman iki firma önümüze çıkıyor: Banabi ve Getir. İlk olarak Banabi'den başlayacak olursak; teslimat için belli bir zaman aralığı değil 7/24 hizmet verebilen ilk firmadır. Ayrıca YemekSepeti kuruluşu olduğu için hem güvenilir hem de kredi kartı bilginizi sisteme girmeye gerek yoktur. YemekSepeti uygulamasında olduğu gibi ödemenizi kapıda ister nakit ister kredi kartı ile yapabilirsiniz.

Onun dışında paketleme, ürün teslimat hızı gayet iyi. Tek eksikleri ve bence Online market ticaretinin halen gelişemediği nokta Meyve ve Sebze gibi ürün çeşitliliğin az olması ve ara ara taze olmamasıdır. Bence bunun çözümü belli bölgelere depo kurmak yerine bölgesel Discount Marketler (Mopaş, Özkuruşlar, Hakmar, Oruç, Çağrı Market gibi) ile anlaşıp onların marketlerini lokasyon bazlı kullanarak ürünleri temin etmesi daha iyi olacaktır. Ya da bir başka tavsiye ise YemekSepeti uygulamasında olduğu gibi bu marketler şube şube restoran gibi üyelik açıp Online market satışlarını YemekSepeti üzerinden yapabilir veya marketler için üçüncü bir girişim kurulabilir. YemekSepeti, Banabi, BiReyon gibi.

İkinci uygulama ise Getir firmasına ait olup gece 24:00'ten sonra hizmet vermemektedir. Ayrıca Getir'deki gönderim ücreti 4,90 TL olup bu fiyat Banabi'de 2,50 TL'dir. Üyelik sırasında kredi kartı bilgilerini girmeyi zorunlu tutmaktadır. Ürün gamı ise Banabi ile hemen hemen aynıdır çok farklılık yoktur hatta eksikleri bile vardır.

Sonuç olarak Getir uygulamasını silip üyeliğimi iptal ettim ve şu an YemekSepeti'nin Banabi hizmetini kullanıyorum. Teslimat ve paketleme hizmeti oldukça iyi. Sadece ürün gamı ve Sebze, Meyve kategorisi için biraz daha geliştirme ve düzenlemeler yapılabilir. Özellikle Milagro marka Fresh sebze ürünleri fena olmasa da daha iyi bir meyve ve sebze hizmeti sunabilirler.

Online Market Servisleri Karşılaştırması (Banabi, Getir, Migros, Macrocenter)

Banabi üzerinden gıda dışı önerdiğim ve artık bu tip ürünleri markete gidip oradan alıp, taşımak yerine eve kadar getirilmesi konusunda desteklediğimi söylemek isterim. İşte online olarak almayı tercih ettiğim ürünler;

* Tuvalet Kağıdı (24 veya 16'lı Fırsat Ürünler)
* Kağıt Havlu (8'li Fırsat Ürünler)
* Sıvı veya Toz Deterjan (2, 4 veya 5 KG)
* Maden veya Mineralli Sular (750 ML)
* Bulaşık Makinesi Tableti (20-50 Tablet)

2) Migros ve Macrocenter
Migros, Türkiye'deki en geniş yelpazeye sahip süper marketler zinciri olup bu başarısını mobilde çok gösteremedi. Migros'un hızlı teslimat için Banabi ve Getir ile yarıştığı Migros Hemen projesi pek tutmadı. Fakat mobil değil de Web üzerinden hizmet sağladığı Migros Sanal Market sistemi bence başarılı.

Örneğin Banabi veya Getir kullanmadaki amacımız anlık 3 veya 4 ürün temini içindir. O an için evde havlu kağıt kalmamıştır veya gecenin bir vakti atıştırmalık yiyecek canınız çekmektedir işte bu ihtiyaçlara bence karşılık veriyorlar.

Fakat haftalık veya aylık toplu market alışverişi için bence Türkiye'de şu an en iyi çalışan sistem Migros Sanal Market hizmetidir. Örneğin Sebze, Meyve çeşitliliği, bakliyat, temel gıda, içecek, ev ihtiyaçları gibi toplu bir pazar alışverişi için önerebilirim. Bildiğiniz gibi Migros belli saat aralıklarında teslimat yaptığı için Migros Hemen girişimi tutmadı. Fakat sizin bu yapacağınız toplu haftalık veya aylık alışveriş bir gün sonra gelse de olur hem de Migros kalitesi farkıyla. Bu yüzden toplu pazar alışverişlerini internet üzerinden yeni bir girişim olmadıkça Migros Sanal Market üslenecek gibi duruyor.

Macrocenter'den bahsedecek olursak oldukça niş ve gurme ürün gamı olup mobil uygulaması başarılıdır. Migros grubuna ait olan bu market zinciri daha çok piyasaya göre fiyatları biraz daha yüksek ve ürün çeşitliliği farklıdır. Benim için Macrocenter'da önemli olan mobil uygulama alt yapısının kaliteli olması, ürün çeşitliliği ve verilen zaman aralığında kaliteli teslimat. Bu üç kriter olduğu için Macrocenter mobili tavsiye ediyorum.

Macrocenter'da Online mobil alışveriş yaparken 75 TL'den aşağı sipariş veremiyorsunuz fakat bu fiyatın üzerine hem poşet hem de 5,90 TL teslimat ücreti eklemektedir. Paketleme ise Banabi'deki gibi karton poşetlerde değil normal Macrocenter market poşetinde gelmektedir. Belirlenen zaman aralığında teslimat yapmaktadırlar. Ödemeyi kapıda kredi kartı ile yapabilirsiniz. Normal marketlere göre fiyatları biraz daha pahalıdır fakat birçok ürün gamı Migros Marketlerde de bulunmaktadır.

Macrocenter mobil den sipariş verdiğiniz üründe bir yanlışlık olduğundan bir saat içerisinde hemen değiştiriyorlar. Yardım ve destek hizmeti oldukça kalitelidir.

Online Market Servisleri Karşılaştırması (Banabi, Getir, Migros, Macrocenter)

Türkiye'de Online Market Servis Mobil Uygulamaları

1) Banabi: Ayrı bir uygulama olmayıp Google Play'de Yemeksepeti uygulamasını indirmeniz yeterlidir, bu uygulama üzerinden bağlanıyorsunuz.
Publisher: YEMEK SEPETİ ELEKTRONİK İLETİŞİM A.S.
Açıklama: Yemek & Market Siparişi

2) Getir: Alışveriş kategorisinde olan Getir firmasının mobil uygulamasıdır.
Publisher: getir

İste Gelsin

3) istegelsin: Alışveriş kategorisinde olan uygulama daha çok Migros Sanal Markete benzeyen bir yapısı vardır fakat birkaç defa üye olmayı denedim ve hata aldım, bu yüzden alt yapısı çok kaliteli olmadığı için tavsiye etmiyorum. Sipariş verme sırasında da Sanal Pos hatası aldım ve para hesabımdan çekildi fakat siparişe yansıyan bir durum olmadığı için ve ikinci sefer majör bir hata ile de karşılaşınca hem telefonumdan hem de internet sitesi favori adreslerimden istegelsin adreslerini tamamen sildim.
Google Play Publisher: istegelsin

4) Glovo: Türkiye piyasasından çekilmiştir. İlk zamanlar ben de kullanmıştım fakat GPS ve Lokasyon problemi veren bir uygulama olduğu için silmiştim. Bu yüzden çok tavsiye etmiyorum.
Publisher: Glovoapp 23 SL
Açıklama: Ne istersen sipariş ver. Yemek & market vb 

4) Migros Uygulamaları: Migros Sanal Market, Migros Hemen, Migros Toptan, Tazedirekt olup en çok kullanılan uygulama ve hizmet Migros Sanal Market'dir.
Publisher: Migros 

5) Macrocenter: Migros'a bağlı Macrocenter marketlerinin mobil uygulamasıdır.
Publisher: Migros 

6) CarrefourSA Online Market: Türkiye'de çok tutulmayan Carrefour Süpermarket zincirinin mobil uygulamasıdır.
Publisher: CarrefourSA

7) Cepte Şok: Şok marketlerinin uygulaması olup yorumlardan gördüğüm kadarıyla teslimat problemi yaşayan Discount market zinciridir. Şok marketlerdeki ürünlerin güncel fiyatını takip etmek için kullanabilirsiniz. Henüz uygulamayı kullanmadım fakat belli bir depo değil de size en yakın Şok market den getiriyor diye biliyorum.
Publisher: Şok Marketler Ticaret A.Ş

8) A101: A101 zincir marketlerinin mobil uygulamasından toplu online sipariş artık verebilirsiniz. Siparişin tek dezavantajı kargo yani gönderi ücretinin alınmaması için minimum 200 TL'lik alışveriş yapmanız gerekmektedir ve Aras Kargo ile ürünler gönderildiği için teslimatı o gün içinde değil birkaç gün sonra alabilmeniz. Eğer 200 TL altında bir alışveriş yaparsanız Aras Kargo gönderi ücreti 9 TL almaktadır. Bence A101 100 TL ve üzeri sipariş olduğunda gönderim hizmetini ücretsiz yapmalıdır. Şu an için rakiplerine nazaran bu özellikleri ile pazardaki yeri çok sağlam değildir. Ek olarak ikinci girişim olarak A101 Kapıda uygulaması vardır fakat henüz denemedim.
Publisher: Yeni Magazacilik A.S

9) Yemeksepeti (Yemek & Market): Eskiden çok popüler olan Online yemek siparişi uygulaması Yemeksepeti artık müşteriler tarafından çok aktif kullanılmamaktadır. Rakipleri Getir ve Trendyol pazarı kapmaktadır.
Publisher: YEMEK SEPETİ ELEKTRONİK İLETİŞİM A.S.

Online yemek siparişlerinde son dönemlerde Yemeksepeti uygulaması çok geride kalmış olup Getir ve Trendyol daha popüler hale gelmiştir. Birçok kullanıcı Yemeksepeti'ndeki hantal ve güvenlik açıklarından dolayı kamuoyundaki kötü algısından dolayı kullanmayı bırakmıştır. Özellikle Trendyol ve Getir şirketlerinin hem kurye sistemleri hem de her sipariş için paylaştıkları kupon ve indirim promosyonları sayesinde Online sipariş refleksi buraya kaymıştır diyebilirim. Neredeyse her yemek siparişine veya iki yemek siparişinden birine indirim verdikleri için müşteri tarafından da cazip karşılanmaktadır. Hatta Yemeksepeti uygulamasını telefondan kaldırdım şu an Getir ve Trendyol kendi aralarında rekabet içerisinde diyebilirim.

Burak AVCI - Update: 25.04.2022

1 yorum:

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.