20 Temmuz 2020

Açık Dünya Oyunu Nedir? (Open World) - GTA, Mafia, Mafia Definitive Edition ve The Godfather Serileri

Açık Dünya Oyunu Nedir? (Open World) - GTA, Mafia ve The Godfather Serileri

Açık dünya veya diğer adı ile Open World oyunlar; oyuncunun sanal bir dünyayı veya mekanı serbestçe dolaşabildiği oyunlardır. Bu tarz oyunların görselinde genelde ekranın sağ alt köşesinde harita ve gittiğiniz yerin lokasyon bilgisinin bulunduğu bilgi vardır. Serbest dünya ve serbest dolaşım terimleri oyun ortamını ifade etmektedir ve daha çok doğrusal seviye tasarımlarında yaygın olan görünmez duvarlar ve yükleme ekranlarına karşılık, yapay engellerin bulunmamasını kastetmektedir.

FPS tarzında olan bu oyunların hiç şüphesiz en popüleri GTA serisidir. Sizlerle Açık Dünya tarzı bazı popüler oyunları ve serileri paylaşacağım.

Açık Dünya Oyunu Nedir? (Open World) - GTA, Mafia ve The Godfather Serileri

1) GTA (Grand Theft Auto) Serisi
Grand Theft Auto serisi 1997 yılında ilk oyunu piyasaya çıkmış olup Rockstar Games tarafından geliştirilmektedir. Oyunun Windows versiyonu dışında Mobil, Xbox, PlayStation, Game Boy Advance, PlayStation Portable, Apple Mac OS X, Nintendo DS gibi birçok platformlar içinde serisi vardır. Ben daha çok Windows ve Mobil (Android, IOS) platformdakileri paylaşacağım.

Grand Theft Auto (1997)
Grand Theft Auto: London, 1969 (1999)
Grand Theft Auto: London, 1961 (1999)
Grand Theft Auto 2 (1999)
Grand Theft Auto III (2001): İlk üç boyutlu versiyonudur.
Grand Theft Auto: Vice City (2002): En çok tutulan oyunlardan biridir ben de çok oynadım. Rockstar North firması tarafından geliştirmiştir.
Grand Theft Auto: San Andreas (2004): Vice City sürümünden sonra San Andreas'da oldukça ilgi görmüştür.
Grand Theft Auto IV (2008): İlk kez grafikleri müthiş olan ve performansı yüksek bilgisayarlar için geliştirilen sürümdür.
Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned (2009)
Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony (2009)
Grand Theft Auto V (2013): Rockstar North tarafından geliştirilen ve Rockstar Games aracılığı ile dağıtımı yapılan oyunun grafik tasarımları çok iyi olup GTA serisinin en çok tutan oyunlarından biri diyebiliriz. 2020 itibarıyla Epic Games tarafından ücretsiz olarak da yayınlanmıştır. Grand Theft Auto Online versiyonu ise oyunun Multiplayer olarak PS, Xbox gibi diğer platformalar için olanıdır.

Android ve IOS'da mobil olarak da Rockstar Games Development tarafından sunulan oyunlar;
* Grand Theft Auto V: The Manual (Oyun değildir, Guide ve Ücretsiz) 
* GTA: Liberty City Stories (Ücretlidir)
* GTA: Chinatown Wars (Ücretlidir)
* Grand Theft Auto: San Andreas (Ücretlidir, Mobil için önereceğim en iyi seri budur.)
* Grand Theft Auto: Vice City (Ücretlidir)
* Grand Theft Auto III (Ücretlidir)

Açık Dünya Oyunu Nedir? (Open World) - GTA, Mafia ve The Godfather Serileri

2) Mafia Serisi
Mafia oyun serisi Çek Cumhuriyeti merkezli 2K Czezh ve 2K Games firmaları tarafından geliştirilip dağıtılan FPS modunda aksiyon ve macera oyunudur. Oyunun mobil versiyonları da vardır; Mafia II Mobile (2010) ve Mafia III: Rivals (2016) olarak fakat çok tutulmamıştır ve marketten kaldırılmıştır.

Mafia: The City of Lost Heaven (Release: 2002): Serinin ilk oyunudur.

Mafia II (Release: 2010): En çok tutulan Mafia serisi oyunudur. Ayrıca The Betrayal of Jimmy, Jimmy's Vendetta ve Joe's Adventures olarak 3 DLC olarak ek paket de çıkmıştır bu sürümde.

Mafia III (Release: 2016) Mafia serisinin üçüncü sürümüne ek olarak Faster, Baby!, Stones Unturned ve Sign of the Times olarak 3 DLC olarak ek paket de çıkmıştır.

Açık Dünya Oyunu Nedir? (Open World) - GTA, Mafia ve The Godfather Serileri

Mafia: Definitive Edition (Release: 2020) veya Mafia IV olarak da bilinir. Hangar 13 firması tarafından geliştirilen ve 2K Games firması tarafından yayınlanan oyundur. Grafikleri ve oynanışı oldukça iyidir. 25 Eylül 2020 tarihinde yayınlanan oyun Windows, PlayStation 4 ve Xbox One platformlarına çıkmıştır. İnternet üzerinden Türkçe oynanış ve hikayeyi seyredebilirsiniz. Konu Mafia 1 ile aynı olup grafik ve oynanışı daha da geliştirilmiştir. İnternet üzerinden video serisi olarak hikayeyi izledim.

Mafia: Definitive Edition Hikayesi: Taksici olan Thomas Angelo bir gece mafyanın adamları olan Paulie ve Sam ile tanışır ve onlara yardım eder. Bu sayede mafya ile tanışır ve Don Salieri'nin adamı olur. Amerika'nın en büyük mafya lideri olan Don Morello'ya karşı savaşırlar ve onu öldürüp mutlak gücü ele geçiren Don Salieri sonradan uyuşturucu işine girer fakat bu iş hepsinin sonu olur. Dedektif Norman'la tanık koruma programına katılan Thomas Angelo sekiz sene boyunca hapis cezası alır ve sonra beraat eder. Bir gün evinin bahçesini sularken Don Salieri'nin adamları tarafından öldürülür ve hikaye bu şekilde sonlanır.

2020 itibarıyla iki eski ana sürüm olan Mafia II ve Mafia III için de grafikleri daha da geliştirilmiş Remastered HD versiyonları çıkmıştır. Özellikle nostalji için meraklılarına Mafia II: Definitive Edition öneririm.

Açık Dünya Oyunu Nedir? (Open World) - GTA, Mafia ve The Godfather Serileri

Mafia II: Definitive Edition (Release: 2020) Mafia 2 olarak bilinen oyunun grafikleri yenilenmis sürümüdür. 19 Mayıs 2020 tarihinde PlayStation 4, Xbox One ve Microsoft Windows platformları için çıkarılmıştır. Hangar 13 firması tarafından geliştirilen oyun 2K Games firması tarafından yayınlanmıştır. İnternet üzerinden Türkçe oynanış ve hikayeyi seyredebilirsiniz. Mafia'nın ikinci seriside dahil olmak üzere tüm serisi Mafia: Trilogy adı altında toplanıp Steam ve PlayStation 4 için satışa sunulmuştur. Grafikleri yenilenmiştir fakat Mafia: Definitive Edition gibi baştan dizayn edilmemiştir. Hikayede oynadığımız karakter Vito Scaletta'dır ve tarih olarak ikinci dünya savaşı sonrasıdır 1945-1951 yılları arasında geçmektedir. İnternet üzerinden video serisi olarak hikayeyi izledim.

Mafia III: Definitive Edition (Release: 2020) Mafia 2'nin devamı niteliğindedir fakat hikayesi pek beğenilmediği için çok tutulmayan bir oyun olmuştur.

Açık Dünya Oyunu Nedir? (Open World) - GTA, Mafia ve The Godfather Serileri

3) The Godfather Serisi
Ünlü İtalyan mafyasını konu alan The Godfather filminden esinlenerek yapılan ve Electronic Arts firması tarafından geliştirilip dağıtımı yapılan oyun serisidir. Oyunun ilk Windows platform için olan serisi The Godfather 2006 tarafımca oynanmıştır. 2009'da serinin son oyunu çıkarak EA tarafından sonlandırılmıştır. The Godfather II oyunu güzeldir tavsiye ederim fakat Türkçe Yaması bir türlü yapamadılar, eğer Türkçe desteği olsaydı veya bizden biri yapsaydı daha iyi olabilirdi.

* The Godfather (1991) MS-DOS Oyunudur.
* The Godfather (2006) Windows platform için çıkan ilk oyundur.
* The Godfather II (2009)

Açık Dünya Oyunu Nedir? (Open World) - GTA, Mafia ve The Godfather Serileri

4) Diğer Açık Dünya (Open World) Oyun Serileri
Aşağıda popüler olan açık dünya oyunlarını sizle paylaşıyorum. Yenileri geldikçe ilgili yazı güncellenecektir.

Assassin's Creed Serisi
Darksiders Serisi
Crackdown Serisi
Batman Serisi, Batman: Arkham City versiyonu önerilir.
The Legend of Zelda Serisi, The Legend of Zelda: Breath of the Wild versiyonu önerilir.
Minecraft
Skyrim veya The Elder Scrolls Serisi, The Elder Scrolls V: Skyrim versiyonu önerilir.
Cyberpunk Serisi
Watch Dogs Serisi
Mount & Blade Serisi, Mount & Blade II: Bannerlord versiyonu önerilir.

Burak AVCI - Update: 29.10.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.