23 Temmuz 2020

Kombucha veya Kombu Çayı(Fermente Çay) Nedir? Chado Kombucha İncelemesi

Kombucha veya Kombu Çayı(Fermente Çay) Nedir? Chado Kombucha İncelemesi

Kombuça veya Kombucha olarak bilinen Kombu Çayı bitkisel fermente edilmiştir çaydır. Bakteri ve mayalardan oluşan çayın önemli içeriği Kombucha denilen çay mantarı veya kültürüdür. İlk olarak Çin'de ortaya çıkan bu içecek sonrasında Rusya ve Avrupa'da yayılmıştır. Türkiye'de de son birkaç yıldır popülaritesi artmıştır. 2000 yıllık geçmişi olan bir içecektir.

Kombuça'nın içeriğinde etil alkol bulunmakla birlikte, kombu çayı alkolsüz içecek olarak satılmaktadır. Genel olarak mideye ve sindirim sistemine iyi geldiği söylenir. Probiyotik fermente çay olarak da bilindiği için bağırsaklara oldukça faydalıdır. İnternet üzerinde Kombuça kültürü oluşturma sonrasında bu kültür ile birlikte çay ve şeker ilave ederek oluşturulan tarifler ile evde kombu çayı yapma kolay bir işlem olup bununla ilgili birçok video bulabilirsiniz.

Ben Macrocenter'dan aldığım Chado Kombucha içeceğini sizlerle paylaşacağım. Temelde görüntüsü alkolsüz biraya benzemektedir. Öncelikle içeceği buzdolabında saklayınız, asla dışarda güneş gören kısımda saklamayanız çünkü fermantasyon devam ettiği için şişenin patlama riski oluşabilir. Genel olarak çay dışında çok tat alamadım fakat bazı aromalı kombu çayları var bunları önerebilirim. İçim sırasında buz koymanızı tavsiye ederim özellikle yaz aylarında daha çok içilecek bir içecektir. Tadı direkt soğuk çaya benzemektedir ve çayın asidik olanı diyebiliriz.

Kombucha veya Kombu Çayı(Fermente Çay) Nedir? Chado Kombucha İncelemesi

İçecek: Chado Kombucha İstanbul No 2
Aroma: Lavantalı Siyah Çay
Hacim: 330 ML
Fiyat: 18 TL (2020 Macrocenter Fiyatıdır)
Üretim: Türkiye Mavili Kapı Firması

Tadım: İçinde lavantalı siyah çay vardır ve şekerli bir tadı yoktur. Lavanta aroması az gelmektedir direkt siyah çay ve asidik bir hissiyat ağızda bırakmaktadır. Şişenin içinde tortular görebilirsiniz. Bu durum Kombucha'nın biyolojik olarak aktif olduğu demektir çünkü fermente devam etmektedir. İçecek bekledikçe bu tortular artar bu yüzden hemen tüketmenizi öneririm. Tortuları ise ister süzerek alabilir veya hiç dokunmayabilirsiniz.

Kombucha veya Kombu Çayı(Fermente Çay) Nedir? Chado Kombucha İncelemesi

Diğer Kombucha İçecek Markalar;
Chado Kombucha toplamda 6 adet varyasyonu vardır. En çok satılanlar: Berry Punch, Chaı Masala, Rooibos Vanilla ve İstanbul No 2 olup ayrıca internet üzerinde Wake-Up Tea, Milk Oolong varyasyonları da satılmaktadır.

Bunun dışında Kombucha 2200 markasını da deneyebilirsiniz. Malt içecekler ile çok karıştırılmaması gereken bir içecektir. Görünüşü alkolsüz biraya benzeyebilir fakat Malt içecek kategorisinde bir ürün değildir.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.