16 Haziran 2022

The Famous Grouse Harmanlanmış (Blended) İskoç Viski İncelemesi - Blended Scotch Whisky 1896

The Famous Grouse Viski

Sizlere bu ay tadım ettiğim yeni İskoç harman viskiden bahsedeceğim. The Famous Grouse Blended Whisky, İskoçya'da The Edrington Group şirketi tarafından üretilen bir viskidir. The Famous Grouse viskisi ilk defa 1896 yılında Matthew Gloag & Son yani Matthew Gloag ve oğulları tarafından üretilmiştir. Viskinin Türkçe anlamı Ünlü Orman Tavuğu anlamına gelmektedir ve logosu da kırmızı renkli bir tavuktur. Aslında İskoçya'nın ulusal av kuşu olan kızıl orman tavuğundan (Red Grouse) markanın adı gelmektedir. The Famous Grouse, harman bir İskoç viskisi olup içerisinde Tek Malt viskilerden Highland Park ve The Macallan bulundurmaktadır. İskoçya'da en çok satılan viski markalarından biri olan The Famous Grouse ülkemizde de fiyat ve performans açısından tercih edilen bir markadır. Aynı fiyat kategorisinde Bell's, Ballantine's ve Johnnie Walker Red Label gibi markalar ile karşılaştırabilirsiniz. Açıkçası içimi oldukça yumuşak ve tadı da oldukça iyi olan bir viskidir. Üç yıllık viskiler gibi boğazda aşırı yanma, kalitesiz içim hissiyatı size sunmamaktadır. Bildiğiniz gibi harman bir viskinin olgunlaşması için minimum üç yıl yaşlandırılmış meşe fıçılarından bekletildikten sonra piyasaya sürülmektedir. The Famous Grouse viskisi üç yıldan biraz daha fazla 4-5 yıl bekletilmiş olabilir.

The Famous Grouse viskisinin tanıtımına önce şişe tasarımından başlayacak olursak; Türkiye'ye gelen şişelerin hiçbiri kutu ile gelmediği için benim gibi viski koleksiyonu yapanlara burdan yazmak isterim boşuna Türkiye'de satılan marketlerde kutu aramasınlar çünkü kutusuz sadece şişe olarak gelmektedir. Gelen şişeler ise 35, 50 ve 70 CL boyutlarında olup 70 CL almanızı tavsiye ederim. Şişe üzerinde doğa manzarası arka fonda olmak suretiyle kızıl renkli İskoçya'nın orman tavuğu resmi vardır. Viskinin etiketi üzerinde "By Appointment to Her Majesty The Queen" yazmaktadır. Bu cümlenin anlamı; markanın Kraliyet ailesine zamanında üretildiği ve sunulduğu anlamına gelmektedir. İngiltere'de birçok kaliteli ve köklü şirketin ürünlerinde bu yazıyı görebilirsiniz. Özetle Kraliyet ailesi tarafından kullanılan ve garantisi altından olan marka demektir. The Famous Grouse viskisinin tarihçesine bakarsanız Queen Victoria (Kraliçe Victoria) zamanında bu markanın kullanıldığını görebilirsiniz. Yazının hemen yanında zaten kraliyet armasını görebilirsiniz. Onun yanında ise "Scotch Whiskey Blenders Matthew Gloag & Son Ltd" yazmaktadır yani İskoç viski harmancıları olan Matthew Gloag ve oğulları demektir.

The Famous Grouse Viski

The Famous Grouse Viski

The Famous Grouse Viski

The Famous Grouse viskisi Blended Scotch Whisky yani harmanlanmış İskoç viskisi olup içerisinde su, arpa kaynaklı tarımsal Distilat, renklendirici olarak sade karamel bulundurmaktadır. Viskinin tadını tanımlamak için "The finest scotch whiskies expertly blended and matured in seasoned oak casks for a rich rounded sweetness" ibaresi şişe yer almaktadır. En iyi İskoç viskileri her zaman zengin, akışkan tatlılık için ustalıkla harmanlanmış olup tecrübeli meşe fıçılarda olgunlaştırılmıştır. Alkol oranı ise hacmen %40 olup aşırı sert bir viski değildir. İlk yudumda viskinin o hafif içim hissiyatını ve hafif vanilya, karamel tadını damakta alabilirsiniz. Hafif ve yumuşak bir içime sahip olup kalitesiz bir damak dolgunluğu yoktur tam tersi fiyatına göre oldukça ideal bir viskidir. Viskinin kapak kısmı ise tıpalı olmayıp standart kapak yapısına sahiptir. Bu biraz maliyetten kaçırılmak için yapılmış olup kapağında ise tavuk logosu ve italik yazılar ile yazılmış Matthew Gloag & Son ibaresi mevcuttur. Marka kendisi için aynı zamanda birinci kalite harmanlanmış viski yapmak sadece yaptığımız bir iş olmayıp 1800'den beri zanaatımızın temeli olmuştur ibaresini kullanmaktadır. Kraliyet viskisi olduğu için hem İskoçya hem de İngiltere'de aşırı ilgi görmüş bir markadır diyebiliriz.

The Famous Grouse Viski

The Famous Grouse Viski

The Famous Grouse Viski

The Famous Grouse Viski

İskoçya'ya eğer giderseniz kızıl orman tavuğunu çiftlik yollarından geçerken mutlaka görebilirsiniz. Bu arada viskinin 70 CL'lik şişe tasarımını çok beğendim hatta şişenin kafa kısmındaki kıvrım tavuğun boyun kısmına gönderme yapılmış gibidir. Viskinin görünüşü berrak renkte ve hafif açık altın rengindedir. Aroma olarak şekerli meyveler, hafif tereyağlı kurabiye tadı ve narenciye kabuğu bulunmaktadır. Tadım sırasında kuru meyve ve meyvemsi tatlar ağır basarken tarçın ve zencefil olan yumuşak baharat tatlarını derinlerde alırsınız. Baharat tatları damağın derinlerinde hissedildiği için boğazda aşırı yanma bu yüzden yapmamaktadır. Kuru üzüm, bisküvi, hafif meşe, çok hafif kremamsı dokunuşları damakta hissedebilirsiniz. Bitişi orta uzunlukta, pürüzsüz ve dengeli olup burunda da aynı şekilde şekerli meyvemsi kokuları ve karameli hissedebilirsiniz. Hafif koku ve içim hissiyatına sahip fiyat ve performans viskisi olarak özetleyebiliriz. Viski olgunlaştırma işlemi sırasında şu bilgiyi de vermek isterim; tekrar tekrar kullanılan ve aşırı yıllanmış viski fıçıları viskiyi her yıl üretildiğinde daha acımsı yapmaktadır. Yoğun meşe tadı ve acılık bazı viskilerde aynı marka olsa bile farklı damak hissiyatı almanızın sebebi bundan dolayıdır.

The Famous Grouse Viski

The Famous Grouse Viski

The Famous Grouse Marka Viski Çeşitleri
* The Famous Grouse 35 CL
* The Famous Grouse 50 CL
* The Famous Grouse 70 CL
* The Famous Grouse Personalised
* The Famous Grouse Smoky Black (Siyah Versiyonu)
* The Famous Ruby Cask

Viski: The Famous Grouse Blended Whiskey
Tür ve Menşeyi: Harmanlanmış İskoç Viskisi
Üretici: İskoçya & Matthew Gloag  Son, The Edrington Group
Alkol Oranı (ABV): %40
Fiyat: 35 CL Şişesi 189 TL (Mayıs 2022)
Fiyat: 70 CL Şişesi 290 TL (Mayıs 2022)
Barkod: 5010314350000 (35 CL)
Barkod: 5010314700003 (70 CL)
Türkiye Distribütörü: Maddox İçki Satış Pazarlama ve Ticaret A.Ş.

Sonuç olarak The Famous Grouse aslında bir başlangıç viskisi olup viskiye ilk başlayacaklara önerebileceğim bir markadır. The Famous Grouse harman viskisinden çok bir beklentiniz olmasın açıkçası bira içmek yerine bu viskiyi tüketmenizi tavsiye ederim. Ayrıca aşağıya Glenmorangie, Johnie Walker Blue Label, Benriach 1889, Royal Salute 21, Lagavulin, The Macallan gibi ünlü Single Malt viskilerin görsellerini ve fiyatlarını da ekledim. Güncel viski listemi de ayrıca paylaşıyorum.

Viski Markaları

Viski Markaları

Viski Markaları

1) Single (Tek) Malt Viskiler
* The Singleton of Dufftown Luscious Nectar 12 Years Old (Single Malt Scotch Whisky)
* Bushmills Single Malt Irish Whiskey
* Glenmorangie The Original Highland Single Malt Scotch Whisky
* The Glenlivet Founder's Reserve 1824 Single Malt Scotch Whisky
* The Glenlivet 12 Years of Age Single Malt Scotch Whisky
* Glenfiddich 15 Years Our Solera Fifteen Single Malt Scotch Whisky

2) Blended (Harmanlanmış Malt) Viskiler
* The Famous Grouse Blended Whiskey (İskoçya 1896)
* Bell's Blended Scotch Whisky Original (1825)
* Dimple Golden Selection Blended Scotch Whisky (1890)
* Jameson Triple Distilled Irish Whiskey (1780)
* Ballantine's 12 Years Blended Scotch Whisky
* Johnnie Walker Black Label Blended Scotch Whisky
* Johnnie Walker Gold Label Reserve Blended Scotch Whisky
* Johnnie Walker Red Label Blended Scotch Whisky
* Chivas Regal Extra Blended Scotch 13 Year Old
* Jack Daniel's Tennessee Honey (Bal Aromalı Viski Likörü)

3) Bourbon Viskiler (Tahıl Viskisi)
* Jim Beam Original: Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.