2 Mayıs 2022

Schneider Weisse Helle Weisse Weissbier Günlük Alman Bira Değerlendirmesi - TAP1 Meine Helle Weisse 1872

Schneider Weisse Helle Weisse Bira

Schneider Weisse Helle Weisse birası Alman menşeli bir bira olup daha önceki yazılarımda Premium yani seçkin bira versiyonu olan Schneider Weisse Aventinus birasını tatma fırsatım olmuştu. Aynı markanın günlük bira olarak ürettiği klasik birası olan ve 1994 yılında ilk üretimi başlayan TAP1 seri numaraları Meine Helle Weisse birasını sizlere tanıtacağım. Schneider Weisse markasının tarihçesinden çok bahsetmeyeceğim çünkü bir önceki Aventinus incelemesi yazımda bu konulara detaylı değinmiştim. İthal biraların ülkemizde satılması ve çeşit çeşit yeni Alman biralarını raflarda görmemiz açıkçası güzel bir gelişmedir. Umarım distribütör firmalar daha farklı ülkelerden seçkin biralar ile ülkemize yeni ürünler getirirler. Meine Helle Weisse birası tipik bir yaz birasıdır diyebiliriz. Almanya'nın Bavyera bölgesinde üretilen bu bira seçilmiş buğday ve arpa ile üretilir. Sapsarı açık renkli bir biradır. Biranın hem şişe hem de kutu hali satılmaktadır. Ben kutusunu aldım ve günlük içim için ideal bir biradır diyebilirim. Fakat günlük ithal biraların fiyatı yerel biralarımıza göre yüksek olduğundan dolayı seçkin bira dışında günlük kategorisinde ithal bira içmek tarafımca pek tercih edilecek bir durum değildir. Zaten günlük biraların aman aman bir özelliği olmadığı gibi çoğu marka birbirine benzediği için yerel markalarımız olan Tuborg veya Efes biralarını öncelikle tercih ederim.

Helle Weisse Weissbier bir buğday birası olup kutu tasarımından ilk olarak anlatmaya başlayacak olursam. Mat beyaz bir kutu tasarımı vardır ve Helle Weisse Weissbier yazısı altın renkte bir şerit üzerine yazılmıştır. Renk ve yazı biçiminden tam bir yaz birası havasını zaten tasarım bize söylemektedir. Kutu üzerinde mavi arka fona işlenmiş Schneider Weisse adı ve logosu mevcuttur. Logo içerisinde buğday yapraklarının ibaresi vardır. Günlük biralarda olduğu gibi klasik 50 CL'lik kutuda satılmaktadır. Biranın alkol oranı hacmen %4,9 olup günlük biralar için ideal bir alkol oranına sahiptir. Hafif içimli ve az alkollü bir bira olduğu için içimi çok kolaydır ve su gibi birden birayı bitirebilirsiniz. Hafif bir tada sahiptir fakat farklı bir aroması veya tadı yoktur, klasik biralarda aldığınız içim hissiyatını alırsınız. Birada buğday ve arpa maltı bulunurken yapılış sırasında açık fermantasyon ve pastörizasyon uygulanmıştır. %11,3 oranında Gravity yani Şıra bulunur. Gravity; Alkollü içeceklerin fermente edilmesi bağlamında yerçekimi, fermantasyonun çeşitli aşamalarında şıra veya şıranın özgül ağırlığını veya suya kıyasla nispi yoğunluğunu ifade eder. Konsept, bira ve şarap yapım endüstrilerinde kullanılmaktadır.

Schneider Weisse Helle Weisse Bira

Schneider Weisse Helle Weisse Bira

Biranın içindekiler ise klasik olarak su, buğday maltı, arpa maltı, şerbetçi otu ve bira mayası olup ithal bira alırken mutlaka kutu veya şişenin arkasındaki tavsiye edilen son tüketim tarihine bakarak alınız. Eğer günü geçmiş bir bira ise fiyatı düşük bile olsa satın almamaya özen gösteriniz. Son olarak şunu belirtmek isterim; genelde her ay başında bira, viski veya farklı bir alkollü içecek alıp sizlere zaman buldukça bunları tanıtıyorum. Fakat bira içeceği biraz mide dolduran hantal bir içki olduğu için bundan sonra ayda sadece bir defa ve gözüme farklı gelen bir bira alacağım. Açıkçası bu yazıda yazdığım bira benim için hem zaman kaybı hem de boş bir deneyim oldu diyebilirim. İthal olup bunun gibi bir sürü gereksiz günlük bira çeşidi var ve bunlarla midemi doldurmak istemiyorum. Onun yerine viski, cin, rom veya başka alkollü içkiler alarak sizlerle paylaşmayı düşünüyorum.

Schneider Weisse Helle Weisse Bira

Bira: Schneider Weisse Helle Weisse Weissbier Tap 1 (Açık Renkli Buğday Birası)
Kutu: 50 CL'lik Kutu
Alkol: Alkol Oranı Hacmen %4.9
Fiyat: 32,90 TL (Nisan 2022 & Metro AVM)
Üretim: Schneider Weisse - G. Schneider & Sohn (Kelheim, Almanya)
Distribütör: Vintage Dış Ticaret Ltd. Şti.
Barkod: 4003669031015

Schneider Weisse Helle Weisse Bira

Schneider Weisse Helle Weisse Bira

1) Kaybeden Biralar (Günlük)
* Schneider Weisse Helle Weisse Weissbier Tap 1 (Açık Renkli Buğday Birası)
* Efes Fıçı Yüksek Alkollü Bira (Açık Renkli Bira)
* Türk Tuborg Amber (Koyu Renkli Bira ve Bakır Kutu & Şişe)
* Amstel Beer 1870 Şişe 33 CL
* Efes Winter Blue (Kışa Özel Harman 50. Yıla Özel, Siyah Tombul Şişe)
* Efes Summer Blue (Yaza Özel Harman Beyaz Tombul Şişe)
* Efes Pilsen %100 Malt Klasik Mavi Kutu
* Efes Pilsen %100 Malt Sarı Kutu
* Efes Varım (Kutu)
* Efes Varım Limon (Kutu)
* Bomonti Filtresiz (Şişe)
* Bomonti %100 Malt (Şişe)
* Stary Melnik Iz Bochonka (Açık Renkli Rus Birası & Şişe)
* Corona Cerveza (Açık Renkli Meksika Birası & Şişe)
* Bomonti Filtresiz Red Ale Şişe 33 CL
* Sol Cerveza - Desde 1899 (Açık Renkli Meksika Birası)
* Mythos & Hellenic Beer (Açık Renkli Yunan Birası)

2) Kaybeden Premium (Seçkin) Biralar
* Türk Tuborg Frederik Wheat IPA (Türkiye)
* Türk Tuborg Frederik Brown Ale (Türkiye)
* Türk Tuborg Frederik Yakima IPA (Türkiye)
* Erdinger Dunkel (Almanya)
* Erdinger Weissbier (Almanya)
* Kirin Ichiban (Japonya)

Burak AVCI - Update: 02.05.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.