4 Mayıs 2022

Aecht Schlenkerla Rauchbier Marzen Premium Alman Bira Değerlendirmesi - Brauerei Heller Bamberg 1405

Aecht Schlenkerla Rauchbier Marzen Bira

Aecht Schlenkerla Rauchbier Marzen birası Alman menşeli ve seçkin bir bira markası olup daha önceki yazılarımda yeşil şişesi olan Weizen çeşidini tadım edip sizlerle paylaşma fırsatı bulmuştum. Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen birası fiyat olarak biraz daha pahalı olup rengi Marzen birasına göre bir ton daha açıktır diyebiliriz. Bildiğiniz gibi Schlenkerla birası Almanya'nın Bamberg bölgesindeki bira fabrikalarında üretilir. Tarihçesine ve diğer marka detaylarına bu yazımda çok değinmeyeceğim çünkü bir önceki Weizen yazımda bunları anlattığım için merak edenler makalemi okuyabilirler. Ben Weizen ve Marzen arasındaki farkı ve Marzen versiyonundan bahsedeceğim. İlk olarak şişe tasarımından bahsederek yazıma başlamak istiyorum. Schlenkerla Marzen birasındaki renkler kırmızı ve sarı tonlarda olup kapak kısmı bildiğiniz klasik açacak ile açılabilen bira kapaklarındandır. Kapak üzerinde kırmızı ve sarı tonlarda markanın logosu ve adı yazmaktadır. Weizen versiyonunda olduğu gibi farklı bir yazı puntosu ile biranın adı ve diğer ibareler kırmızı ve sarı tonda renkler kullanılarak yazılmıştır. Weizen şişe tasarımı ile tamamen aynı olup sadece Weizen ve Marzen ayrımı dışında bir de çerçeve renk ayrımı vardır onun dışında iki versiyonunda şişe tasarımları ve bilgilendirme metinleri aynıdır.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Marzen birası koyu siyah renkli bir bira olup Weizen birasına göre rengi biraz daha koyudur. Biranın içerisinde su, arpa maltı, şerbetçi otu ve arpa maltının doğal yapısından kaynaklı olarak bir miktar kükürtdioksit bulunmaktadır. Aynı isli ve kömür kokusu bu birada da gelmektedir. Tadında füme et ve kömür kokusunu direkt alırsınız. Weizen birasına göre sanki gövde oranı biraz daha düşüktür diyebilirim. Kötü demiyorum çünkü gerçekten Marzen versiyonu da seçkin ve özenle hazırlanmış bir biradır fakat Weizen birasında her yudumdaki o Premium hissiyatı daha fazla aldım diyebilirim. Köpük oranı kahverengi tonlarda olup yoğun ve kalıcı bir köpük oranına sahiptir. Weizen birasını içerken biranın sonlarına doğru bazı tortular geliyordu fakat Marzen versiyonunda bunu yaşamadım. Marzen birasında biraz yanmış karamel tadı da alabilirsiniz. Açıkçası güzel bir biradır fakat Weizen versiyonunu daha çok beğendim diyebilirim. Schlenkerla birasından tekrar alacak olsam tercihim Weizen versiyonundan yana olacaktır.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Marzen Bira

Aecht Schlenkerla Rauchbier Marzen Bira

Aecht Schlenkerla Rauchbier Marzen birasının alkol oranı hacmen %5.1 olup Weizen versiyonu ile hemen hemen aynıdır. Weizen birasında ise alkol oranı %5.2 iken aralarındaki en temel fark ise Weizen birasının bir buğday birası olmasıdır. Weizen birasında hem buğday hem de arpa maltı bulunurken Marzen birası ise sadece arpa maltından yapılmıştır. İthal biralarda mutlaka satın alırken arkasındaki son tüketim tarihine dikkat ederek satın alınız. Bazen bu tip biralar raflarda uzun süre bekleyebiliyor ve alıcı çıkmadığı zaman son tüketim tarihine yakın fiyatları birden indiriyorlar. Bu yüzden günü geçmiş ve son tüketim tarihine yaklaşmış biralardan uzak durun diyerek klasik uyarımı da yapmak istiyorum.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Marzen Bira

Aecht Schlenkerla Rauchbier Marzen Bira

Yazımın aşağısına Aecht Schlenkerla Rauchbier Marzen birası hakkında detaylı bilgileri ekleyeceğim. Ayrıca Premium yani seçkin bira listemi paylaşırken artık kaybeden veya diğer olarak tanımlandırdığım yani elediğim biraları sadece kaybeden biralar makalelerimde liste olarak paylaşacağım. Son olarak yazımı sonlandırmadan önce YouTube'da takip ettiğim ve videolarını beğendiğim Harun Koçalioğlu bu bira hakkında çok güzel bir inceleme videosu çekmiştir. Harun Koçalioğlu adını YouTube veya Google'a yazdığınız zaman direkt kanalı çıkmaktadır ve takip etmenizi öneririm. Bira, Şarap, Rakı, Yemek ve daha birçok konuda samimi ve bilgilendirici şekilde deneyimlerini bizlerle paylaşan Ankara'da yaşayan değerli bir YouTuber/Vlogger olup takip etmenizi tavsiye ederim. Google'da Schlenkerla Harun Koçalioğlu olarak aratırsanız Schlenkerla birasının hem Marzen hem de Weizen versiyonunun inceleme videolarını izleyebilirsiniz.

Bira: Aecht Schlenkerla Rauchbier Marzen - Brauerei Heller Bamberg 1405 (Siyah Renkli Bira)
Şişe: 50 CL'lik Kahverengi Şişe
Alkol: Alkol Oranı Hacmen %5.1
Fiyat: 58,91 TL (Nisan 2022 & Metro AVM)
Üretim: Brauerei Heller Bamberg, Almanya
Distribütör: Vintage Dış Ticaret Ltd. Şti.
Barkod: 4037458000012

Aecht Schlenkerla Rauchbier Marzen Bira

A) Premium (Seçkin) Biralar (Tavsiye Ederim)
* Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen - Brauerei Heller Bamberg 1405 (Almanya)
* Aecht Schlenkerla Rauchbier Marzen - Brauerei Heller Bamberg 1405 (Almanya)
* Schneider Weisse Aventinus Tap 6 Mein Aventinus (Koyu Renkli Buğday Birası, Almanya)
* Leffe Radieuse (Amber Renkli Koyu Bira)
* Leffe Blonde/Blond (Açık Renkli Bira)
* Weihenstephaner Vitus (Weizenbock)
* Paulaner München Weissbier (Koyu Renkli İpek Sarısı Bira)
* Leffe Brune/Bruin/Brown (Koyu Renkli Bira)
* Kronenbourg 1664 Blanc (Açık Renkli Bira)
* Frederik India Pale Ale (Koyu Renkli Bira)
* Duvel Belgian Golden Ale - Biere Blonde Belge (Açık Renkli ve Yüksek Alkollü Bira)

B) Orta Seviye Premium (Seçkin) Biralar
* Weihenstephaner Hefe Weissbier (Açık Renkli Bira, Almanya)
* Paulaner Münchner Hell (Açık Renkli Bira, Almanya)
* Türk Tuborg Frederik Marzen Lager (Türkiye, Koyu Renkli Bira)
* Hoegaarden (Açık Renkli Bira)
* Grimbergen Double Ambree (Koyu Renkli Bira)
* Knidos Route 333 Pale Ale & İstanbul Craft Beer (Türkiye, Koyu Renkli Bira)

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.