5 Ocak 2022

İthal Tütün Mamülü Amber Leaf İncelemesi ve Fiyatları

Amber Leaf Tütün

İthal tütün mamülleri ve sarma sigaralar hakkında edindiğim yeni bilgileri sizlerle paylaşamaya devam ediyorum. İthal bir tütün mamülü olan Amber Leaf ilk kez 1847 yılında tanıtıldı ve Japon tütün üretici firması olan Japan Tobacco Inc (JTI) alt kurumu olan Gallaher Group firmasına aittir. 2007 yılında İngiltere'den devralınmıştır. Günümüzde satılan ilk fabrikasyon sarma tütün paketleri 2016 yılında 30 ve 50 gram şeklinde piyasaya sunulmuştur. Amber Leaf kelimesinin Türkçe karşılığı Kehribar Yaprağı olup sarı bir pakette satılır. Amerika, İngiltere, İrlanda ve Japonya'da çokça tüketilen bir tütün ürünüdür. Amber Leaf tütünü içerisinde birinci sınıf harmanlanmış Virginia tütünü de bulunmaktadır. Yurt dışında aynı zamanda Amber Leaf Blonde adında sigara paketi olarak da satılmaktadır. Son zamanlarda Türkiye'de yeni yıl öncesi ve sonrası yapılan sigara zamları ile birlikte birçok tüketici sarma sigaraya yönelecek gibi duruyor. Yazının ilerleyen kısımlarında yeni sigaraların zamlı fiyatlarını da paylaşacağım.

Amber Leaf sarma tütünü biraz hafif sert olup kendine özgü bir aroması vardır. Golden Virginia tütünündeki gibi belirgin şarap veya meyve aromalı kokuları yoktur fakat kendine has güzel bir tütün kokusuna sahiptir. Amber Leaf içenler biraz sertliğinden dolayı genelde sarı paket Old Holborn tercih ediyorlar. Orta kıyım tütün olan Amber Leaf biraz sertliğinden dolayı kokusunda sirke tadı verebilir fakat içimi o kadar da kötü ve ekşi değildir. Tütünün sertliği Drum Sarı (Yellow) ile Old Holborn Sarı (Yellow) arasında bir ayarda olup paketi ilk açtığınızda güzel aroması ve ilk içimlerde tadı güzel gelebilir ama sonrasında biraz daha sertleşir ve ilk zamanki aromasını kaybeder. Doyurucu bir tütün olup bir defa içtiğinizde arkasından hemen içme isteği hissetmezsiniz. İthal tütün alırken çakma almamaya kesinlikle dikkat ediniz daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi paketin arkasında bulunan siyah zemin üzerine işlenmiş QR benzeri kabartmalı bir kod ve imge olacaktır, çakma paketlerde genelde bu kısım olmuyor.

Amber Leaf Tütün

Amber Leaf Tütün

Amber Leaf Tütün

Paket: Amber Leaf 50 Gram (Sarı Paket)
Barkod: 5000143555097
Üretici: Japan Tobacco Inc (JTI)
Fiyat: 85 TL

Amber Leaf hakkında gerekli bilgileri verdikten sonra yakın zamanda aldığım bazı Zıvana (Pamuk) ve sarma kâğıt ürünlerini sizlere tanıtacağım. Bildiğiniz gibi filtre seçiminde sarma sigaralar için mutlaka 6 MM kalınlığında pamuk seçmenizi öneririm. Aynı zamanda pamuk uzunluğu 2 CM olanlar her zaman birinci tercih ettiğim Zıvana çeşitleri olup Mascon Long Slim Premium markasını daha önceki yazılarımda da önermiştim. Eğer aldığınız Zıvana uzunluğu 1 CM ise örneğin XEN markalarının bu şekilde o zaman iki pamuğu alt alta koyacak şeklide sarma sigara hazırlayın bu sayede filtreyi de uzatmış olursunuz.

Kömürlü Zıvana olan ve 6 MM kalınlığında Gizeh ve Old Holborn filtrelerinden geçen gün satın aldım. Old Holborn filtresini daha çok beğendiğim çünkü Charcoal Filters yani kömürlü olan bu filtreler hem Slim hem de uzunluğu tam 2 CM olup sanki Mascon pamuğuna göre biraz daha dolgun gibi duruyor ve Slim EDS Ağızlıkta tam oturduğu için artık favorin Zıvanam budur diyebilirim. Gizeh markasının ise mavi pakette sattığı Charcoal filtresi de 6 MM kalınlığında olup uzunluğu 1.5 CM'dir yani Old Holborn'a göre daha kısadır.

Gizeh Slim Filters Charcoal Active System

Old Holborn Yellow Slim Charcoal Filters

Zıvana: Old Holborn Yellow Slim Charcoal Filters (Kömürlü)
İçerik: 120 Adet Old Simgeli Filtre.
Boyut: Slim Boyuttur, Kalınlık 6 MM ve Uzunluk 2 CM
Fiyat: 20-30 TL

Zıvana: Gizeh Slim Filters Charcoal Active System (Kömürlü Mavi Paket)
İçerik: 120 Adet Gizeh Simgeli Filtre.
Boyut: Slim Boyuttur, Kalınlık 6 MM ve Uzunluk 1,5 CM
Fiyat: 20-30 TL

Zıvana tercihi olarak Old Holborn'dan yana oyumu kullanırım. Çünkü uzunluğu hem 2 CM hem de daha iyi katranı tutmaktadır. İkisi de kömürlü olduğu için kaliteli pamuklardır fakat Old Holborn bir kademe daha öndedir. Bir de Gizeh'in yeşil sarma kağıtları (Super Fine) olarak bilinen ve piyasada eski kahverengi kutuda satılan Pure sigara kağıtları vardır. Bu paketler eski olup yeni Gizeh Kırmızı Fine 18.5 Gram/M2 ile aynıdır yani Super Fine ile karıştırmayınız. Rengi transparan değildir ve hafif kahverengi olup kalın bir kağıttır bu yüzden tavsiye etmem. Ya da kalın sarma kağıdı alacaksanız yine Gizeh'in yeni paketleri olan Kırmızı veya Mavi cinsinden alabilirsiniz.

Sarma Kağıdı: Gizeh Fine Pure Eski (Kahverengi Paket Vegan)
İncelik: 18.5 Gram/M2 (Medium Burning)
İçerik: 100 Adet Kahverengi Sarma Kağıdı.
Barkod: 42271369
Fiyat: 15 TL

Likorlü Türk Kahvesi

Amber Leaf tütünü hakkında bir kıyaslama yapacak olursam Yunan menşeli George Karelias And Sons tütününe göre daha ağırdır eğer hafif içimli bir tütün arıyorsanız Amber Leaf size göre değildir. Şunu da belirtmem gerekir mutlaka Zıvana seçimini 6 MM olarak yapınız çünkü daha kalın filtrede daha çok tütün kullanıyorsanız ve sarma tütünlerde bu seçim tek içim için çok fazla geliyor ayrıca fazladan da katran alıyorsunuz, kalın filtre asla satın almayınız 6 MM en idealidir, tekrardan afiyet olsun diyorum ve bir kahve görseli bırakarak ithal tütünleri Türk Kahvesi ile içmenizi öneriyorum.

Alkol Zammı

Efes Alkol Fiyatları

Sigara Zam

Sigara Zam

Sigara Zam

Son olarak alkol ve sigaraya yapılan zam fiyatlarını da paylaşıyorum. 2021 Aralık başı gibi tütün mamülleri zam gelmişti 4 Ocak 2022 itibariyle her sigara paketine tekrardan 4 TL gibi ciddi bir zam geldi ve fiyat artışı yaşandı. İçilebilir en ucuz sigara paketi 21,5 TL oldu. Listede dikkat ederseniz sarmalık kıyılmış tütün mamülleri olan Camel Yellow 100 ve Marlboro Roll 50'ye zam gelmemiştir. Çoğu tüketici henüz sarma sigara yapımına girişmediği için bu tütün mamüllerinde fiyatlar sabit kalmıştır.

Burak AVCI - Update: 20.02.2022

4 yorum:

  1. Old holborn yellow komurlu filtreyi nerden tedarik ettiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternet üzerinden N11, Trendyol'dan alabilirsin.

      Sil
  2. Bu sigaranın içinde şarap vs alkol mevcut mu Burak bey ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alkol yok, Şarap ile dinlendirme gibi işlemler yapıldığı için genelde Şarap aroması oluyor tütünlerde.

      Sil

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.