12 Kasım 2020

Netflix Dizileri: Frontier, Kirli Para, Barbarians ve Norsemen

Netflix Dizileri: Frontier, Kirli Para, Barbarians ve Norsemen

Netflix'deki dizi serilerini incelemeye devam ediyoruz. Bu ay izlediğim dört dizi olan Frontier, Kirli Para, Barbarians ve Norsemen çalışmalarını sizler için inceleyeceğim. Dizilerden kısaca bahsetmek gerekirse; Frontier dizisi 17. yüzyılda Kanada'da kürt ticareti yapan İngilizler ve yerliler arasındaki ticari savaşı anlatmaktadır. Kirli Para ise her bölümü ayrı bir belgesel niteliğinde olup dolandırıcılık ve sahtekarlık üzerine Dünya üzerinde yapılan yanlışları anlatmaktadır. Barbarians dizisi ise 2020 yılı yapımı yeni bir dizi olup Roma İmparatorluğu ve Barbar(Germen) kabileler arasındaki savaşı anlatır. Norsemen dizisi de Türkçe Dublaj olmadığı için çok izlemedim fakat başlıkta bulundurmak istedim. Şimdi hepsine detaylıca bakalım isterseniz.

Netflix Dizileri: Frontier, Kirli Para, Barbarians ve Norsemen

1) Frontier
Frontier dizisi 2016 yılında Kanada tarafından yapılan bir dizidir. Toplamda 3 sezondan oluşan diziyi Netflix'de Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz. Dizi 17. yüzyıl Kanada'sında geçmektedir. 1763 ve 1779 yılları arasında Kuzey Amerika kürk ticaretini kronikleştiren Kanadalı tarihi bir dizi televizyon dizisidir. O zamanlar İngiliz'lerin kürk ticareti yapan HBC-Hudson's Bay Company şirketi ile yeni dünya olarak nitelendirilen Kanada'daki yerli halk arasındaki ticari kürk savaşını anlatılır.

İngilizler kendi toprakları gibi bu yeni dünya topraklarını da sömürmüşlerdir ve birçok yere ticari karakollar kurmuşlardır. Dönemin önemli Fransız kürk alıcıları da dizide işlenmiştir. Tarihsel konusu, oyuncu seçimi, casting ve senaryo başarılı olup izlemenizi tavsiye edebilirim.

Netflix Dizileri: Frontier, Kirli Para, Barbarians ve Norsemen

2) Kirli Para (Dirty Money)
Kirli Para çalışması 2018 yılı Amerikan yapımı olan belgesel türünde bir dizidir. Toplamda 2 sezondan oluşan diziyi Netflix'de Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz. Dizideki her konudan kısaca bahsetmek gerekirse;

Sert NOx (Hard NOx): Alman otomobil devi Volkswagen’in Dizel araçlar için karbon salınım oranının yalan bilgi verildiği Emisyon Skandalını anlatır.

Maaş Günü (Payday): ABD’de dar gelirli insanlara borç vererek ödeme gününü erteleme seçeneğini sunup ana borcun daha da büyümesini sağlayan ve dar gelirli halkı soyan bir şebekeyi anlatır. Bunu yaparken de tüm işlerin yasal olduğunu ve eyalet yasalarına dayandırdığını sunan bir şebekedir. Amerika'da süper işleyen kapitalist sistemi de bu sayede dizi bize anlatmış olur.

İlaçlar ve Açığa Satış (Drug Short): ABD’deki yasa dışı ilaç satışı ile ilgili bir bölümdür. İlaç yerine uyuşturucu satıldığı sonradan ortaya çıkar.

Kartel Bankası (Cartel Bank): Dünyaca ünlü ve uluslararası banka olan HSBC'nin ABD'deki merkezinin Meksika uyuşturucu kartelleri, Sinaloa Cartel ve Hizbullah örgütünün paralarını nasıl temize çıkardığını, kısacası kara para aklamasını anlatmaktadır. 20 Kasım 2003'te İstanbul'daki genel müdürlük binası El-Kaide tarafından bombalı saldırıya uğramıştı.

Akçaağaç Şurubu Soygunu (The Maple Syrup Heist): Kanada’da Akçaağaç şurubu üreticilerinin tek bir kuruma ürünlerini zorla sattırılıp tekelleşmeye çalışan Akçaağaç Federasyonuna yapılan soygunu anlatır. Piyasa değeri 18 milyon dolar olan Akçaağaç şurubu çalınır. Buradaki üreticiler yani tarım çalışanları tekelleşmekten yakınırlar ve serbest piyasa isterler. Bunun klasik örneği zaten Türkiye’de daha ağır şekilde vardır. En azından Kanada’da ürettiğini alan bir federasyon var Türkiye’de işler daha karışık ve Tarım bitmek üzere.

Akçaağaç Şurubu (Maple); Akçaağaç'dan elde edilen ve Kanada'da yoğun olarak üretilen bir üründür. Waffle ve pankek gibi yiyecekler ile beraber tüketilir. Aslında renksiz bir şuruptur fakat satış için karamel ile renklendirilir. Kanada'lıların şeker yerine kullandıkları üründür ve ülkenin sembolüdür. Türkiye’de de marketlerde satılmaktadır.

Sahtekar (The Confidence Man): ABD Başkanı Donald Trump’ın hayatını anlatır. Sadece isim hakkını kullanarak yaptığı başarılı ve başarısız iş girişimlerinden bahsedilir.

Arabanın Tekeri (The Wagon Wheel): Amerika'daki bankacılık sistemini ve Wells Fargo bankasının usulsüzlüklerini açıklayan bir bölümdür.

Baştaki Adam (The Man at the Top): Malezya'daki büyük yolsuzluğu anlatan bir bölümdür. Devlet eli ile yapılan ve eski başbakan olan Najib Razak’ın 1MDB şirketi üzerinden yaptığı dolandırıcılık ve rüşvet hikayesini anlatmaktadır. Bu skandalda Amerika'nın önemli yatırım bankası olan Goldman Sachs’da vardır. Bence bu operasyon Amerika tarafından planlanan Goldman Sachs eliyle yapılmış ekonomik tetikçiliği andıran bir iştir. Malezya ekonomisini zor duruma sokup onu yıllarca borçlu yapmak temel hedef olabilir. Malezya bu yolsuzluktan dolayı ödemesi gereken cezaları ödese bile Amerika yeni bir plan yapıp bu ülkenin gelişmesini yine engelleyecektir.

Emlak Mafyası Milyoner (Slumlord Millionaire): Amerikalı gayrımenkulcu ve Donald Trump'ın damadı olan Jared Kushner'ın Amerika'da yaptığı Emlak sahtekarlığını anlatan bir belgeseldir. Kiracı ve ev sahibi arasındaki sözleşmelerden faydalanarak kiracıya fazladan borç çıkarma ve yüksek kira getiri elde etmek için yaptığı düzenbazlıkları anlatır.

Kirli Altın (Dirty Gold): Peru’dan Amerika’ya yapılan yasa dışı altın ticareti ve kara para aklama işlemlerini anlatan bir bölümdür. Peru ve Latin Amerika’da yasa dışı madencilik yapılarak çıkarılan altın Amerika’da eritilerek yasal hale getirilip ABD Darphanesine satılıyor.

Vasiler A.Ş. (Guardians, Inc.): Amerika’da belli bir yaşın üstünde olan ve kendi kendini idame ettiremeyen ihtiyar zengin insanlara Devlet tarafından atanan Vasiler ve bu vasilerin avukat yolu ile yaşlıların tüm paralarını dolandırarak onların servetlerinin yok olmasını gösteren bir bölümdür.

Point Comfort: Amerika’da plastik atık bırakan ve plastik madde üretimi yapan büyük bir kuruluşun çevre yerleşkedeki insanlara ve çevreye verdiği zararı anlatan bölümdür.

Netflix Dizileri: Frontier, Kirli Para, Barbarians ve Norsemen

3) Barbarians
Barbarians dizisi 2020 yılı içinde çekilmiş ve yeni bir yapım olup Almanya tarafından yapılan bir dizidir. Şu an birinci sezonu Netflix'de Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz. İleri ki dönemlerde Vikings gibi bir dizi olur mu ve yeni sezon gelir mi hep birlikte göreceğiz. Diziyi tek solukta izleyebilirsiniz gerçekten hikayesi, oyuncu seçimi, casting başarılı bir dizidir.

Dizinin hikayesi Roma İmparatorluğu ve Barbar olarak bilinen Cermanya (Cermenler) kabileleri arasında geçmektedir. 9. yüzyılda Roma ordusu Galya başta olmak üzere Avrupa'daki birçok barbar olarak nitelendirdiği halka karşı savaşmıştır. Roma, devşirme usulü ufak erkek barbar çocuklarını alıp Roma ordusuna katarak ileri ki yıllarda Roma devleti için bunları kullanmıştır.

İlk sezonun sonunda yaşanan savaş MS 9. yüzyıl'da gerçekleşen Cermenler(Barbarlar) ve Roma arasında geçen Varus Savaşı'dır. Almanya'da Aşağı Saksonya eyaletindeki Bramsche bölgesinde geçmektedir. Barbarlara eski Roma komutanı Arminius liderlik ederken düşmanı ise onu eğiten babası Publius Quinctilius Varus'dur. Germen kabilelerine karşı yapılan ve kendisinin de öldüğü Teutoburg Ormanı Savaşı'nda, 3 adet tam donanımlı Roma lejyonunun yok olmasına neden olmasıyla tanınan Romalı devlet adamı ve generaldir.

Netflix Dizileri: Frontier, Kirli Para, Barbarians ve Norsemen

4) Norsemen
Norsemen dizisi 2016 yılında Norveç tarafından yapılan bir dizidir. Toplamda 3 sezondan oluşan diziyi Netflix'de Türkçe Alt yazılı olarak seyredebilirsiniz. Seslendirme olarak İngilizce seslendirme vardır, umarım ilerleyen günlerde Türkçe Dublaj çalışması yapılır ve bu güzel dizi Türkçe olarak da izleyebiliriz.

Burak AVCI - Update: 12.11.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.