20 Nisan 2019

Avrupa-Almanya Brüt Net Maaş Hesaplama ve IT Sektörünü Türkiye'deki Geleceği

Avrupa-Almanya Brüt Net Maaş Hesaplama ve IT Sektörünü Türkiye'deki Geleceği

Türkiye'de 2019 yılı itibariyle asgari ücret Euro bazında 394 Euro olup Almanya'nın 2019 Brüt asgari ücreti ise 1500 Euro'dur. Türk Lirasının eski değerine nazaran döviz karşısında değer kaybetmesi ve iş imkanlarının kısıtlı olmasından dolayı özellikle IT-Bilişim sektöründeki birçok çalışan hedeflerini yurt dışına çevirip mesleklerini burada icra etmeye başlamıştır.

Çalışmak için giden insanların temel dayanağı aylık gelirler-giderler dışında Euro bazında 500-1000 civarı her ay birikim yaparak birkaç yıl sonra ülkeye geri dönüş yapmak veya tamamen orada yaşamak ve vatandaşlık almaktır.

Tekrar geri dönmeyi düşünen kişiler 2-3 yıl çalışıp aylık minimum 1000 Euro (6500 TL) yıllık ortalama 78-80 K gibi bir birikim yaparak geri dönmektir. Türkiye'de normal çalışan bir kişi için bu birikim direk maaş olabileceği için yurt dışı şuan mühendisler tarafından özellikle çok tercih edilmektedir.

IT Sektörünü Türkiye'deki geleceği için şunu da söylemek gerekirse; Avrupa ve Almanya'daki firmalar Türkiye'de bu durumu görüp burada şirket açarak ortalama 2500-3000 Euro'ya Almanya orta düzeyde çalıştırabileceği bir mühendisi bu paraya daha iyi Türk mühendisini Türkiye'de istihdam ederek çalıştırmak ve bundan katma değer sağlamayı şimdiden düşünüyor. Belki'de Türkiye'deki Silikon vadisi denilen Teknoparklar ilerleyen dönemlerde yurt dışı yazılım firmalarına çalışan Türk mühendisleri ve yabancı danışman firmalar ile dahada dolabilir.

Almanya ve Avrupa'nın birçok ülkesinde maaşlar yıllık toplam brüt üzerinden konuşulur. Ortalama bir IT çalışanı Almaya'da 60K-80K Euro yıllık maaş alabilir. Maaşlarda her ay aynı tutarda kesinti yapılmaktadır. Türkiye’deki gibi Ocak ayında en yüksek, Aralık ayında en düşük maaş aralığı ve vergi dilimi şeklinde bir uygulama yoktur.

5000 Euro aylık Brüt maaş alan bir kişinin ortalama Net Maaşı 3000 Euro olup 2019 Türkiye için bugün ki kura bakacak olursak 6,5 TL'den yaklaşık 19.500 TL'dir. Bu veride yabancı danışman firmaların gözünü Türkiye'de insan kaynağına çevirmiş durumdadır.

Almanya-Avrupa Brüt Net Maaş Hesaplama Sitesi: https://www.bbx.de/brutto-netto-rechner

Bir bilgisayar mühendisi olarak Almanya'ya yazılımcı olarak gitmeyi düşünürseniz ve şirketler ile yıllık maaş konuşuyorsanız ve orada hem birikim yapmak hem de rahat yaşamak için Brüt 11000 Euro Net 6000 Euro talep ediniz. Yıllık brüt 132.000 Euro yapar ve bu teklifi veriniz.

Burak Avcıoğlu