18 Nisan 2019

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir? Fon Bilgileri ve Kurum Katkılı BES Hakkında Bilgiler


Bireysel Emeklilik Sistemi veya kısa adı olan BES; aylık belli bir prim ödeyerek bu ödediğiniz prime de devletin %25 katkı sağladığı uzun vadeli bir yatırım aracı veya özel emeklilik sistemidir. Temelde iki kural vardır BES sisteminde. İlki sistemden tam yararlanmak için ve tüm devlet katkısını hak edebilmek için minimum 10 sene kalmanız gerekir. 10 sene sonra paranızın hepsini de toplu olarak çekebilirsiniz.

Eğer 10 seneyi doldurduysanız ve aylık maaş olarak bir getiri istiyorsanız 56 yaşını beklemeniz gerekecektir. 56 yaşından önce BES size aylık maaş şeklinde bir getiri sunmaz. SGK emeklilik yaşı 65 yaş olduğu için aradaki 9-10 yılı Devlet BES ile sübvanse edecektir. Siz 56'ya geldiğinizde toplam BES emeklilik birikiminizi 10 yıl maaş olarak alabilirsiniz daha sonra SGK maaşı ile yola devam edebilirsiniz.

Kurum Katkılı BES ise sizin ödediğiniz primin üzerine çalıştığınız kurumun eklediği katkıdır. Genelde kurum katkılı BES'de kurumun ödediği pay ile birlikte toplu çekmek isterseniz minimum 3 yıl sistemde kalmanız gerekir. Hem kendi priminiz, hem kurumun hemde devletin katkısı ile toplamda üç kalem adı altında bir BES yatırım fonunuz olur. Her firma Türkiye'de bunu yapmayabilir firmanın kendi inisiyatifi ve yönetim politikası ile alakalıdır. Günümüzde çalışanlar için en verimli ileriye dönük BES yöntemi budur diyebilirim.

BES Fon Bilgileri; BES'de birikiminizi belli fonlara yatırıp ve bunları oranlayıp yıllık emeklilik kazancınızı artırabilirsiniz. Fonlar genelde Düşük, Orta ve Yüksek Riskli olarak vardır. BES Emeklilik müşteri ekranınızdan fon karşılaştırması yaparken Son 1 Yıl ve Getiri seçip inceleyebilirsiniz.

Yılda 5 defa fon değiştirme hakkınız vardır. 4-5 ay boyunca fon hareketinize bakıp eğer beklediğiniz gibi getiri getirmiyorsa değiştirebilir veya BES Fon portföyünüz den yardım alabilirsiniz. Ben 3 kalem olarak aşağıdaki gibi bir fon belirledim.

1) %40 Oranında: ALTIN EYF (ÇOK YÜKSEK RİSKLİ)
Altın ve altına dayalı sermaye piyasası araçlarının getirilerinden faydalanmayı amaçlayan bir fondur.

2) %30 Oranında: DEĞİŞKEN EYF (ORTA RİSKLİ)
Döviz yatırımı tercih eden ve orta risk alabilen katılımcılarımız tarafından tercih edilmektedir.

3) %30 Oranında: DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI EYF (ORTA RİSKLİ)
Döviz yatırımı tercih eden ve risk alabilen katılımcılarımız tarafından tercih edilmektedir.

Burak Avcıoğlu - Update: 07.04.2024