24 Aralık 2016

ISTQB Test Dökümanları ve Türkçe Foundation Level Syllabus

ISTQB Test Dökümanları ve Türkçe Foundation Level Syllabus

Bilişim sektöründe ve birçok yerde test ve testin önemi her geçen gün dahada önem kazanıyor. Özellikle kaliteli yazılım ve ürün çıkarmak isteyen kurumlar test ekipleri kuruyor ve bu ekiplerine önemli kaynaklar ayırarak kalite güvencesinden ödün vermek istemiyor. İş hayatında Test unvanlarına; Test Uzmanı(Test Specialist), Test Mühendisi(Software Test Engineer, Test Engineer), Test Takım Lideri(Test Team Leader), Test Yöneticisi(Test Manager), Test Mimarı(Test Architect) sahip birçok çalışan olmasına rağmen test konusundan ülkemizde Türkçe doküman eksikliği maalesef devam ediyor.

Doküman eksiğini kapatmak ve yazılı Türkçe içeriğe katkı sunmak için Yazılım Test ve Kalite Derneği (Turkish Testing Board) tarafından hazırlanan ve dünyanın en saygın yazılım test organizasyonlarından olan ISTQB'ın Foundation Level Syllabus dokümanına Türkçe ulaşabilirsiniz. Ayrıca Türkiye Yazılım kalite raporu ve Test ile ilgili tüm sunumları da TTB'nin sitesinden indirebilirsiniz.

Turkish Testing Board TTB www.turkishtestingboard.org resmi sitesinden Yayınlar menüsüne gelerek aşağıdaki dokümanlara ulaşabilirsiniz.

1) Türkiye Yazılım Kalite Raporu (TSQR)/Turkey Software Quality Report (TSQR)
2011 yılından beri yapılan ve sektörün test verisini yıllık olarak sunan bir dokümandır. Hangi çeşit testler daha çok yapılıyor, Test Datası oluşturma ve değişim grafiği, Test yönetimi ve harcanan efor, test kalite güvencesi, test otomasyonu kullanımı gibi birçok veriyi sayısal olarak bize sunan rapordur.

2) ISTQB Yazılım Testi Terimleri Mobil Uygulaması
Test alanında kullandığımız birçok terimin İngilizce ve Türkçe karşılıklarını mobil uygulamadan takip edebilirsiniz. Birçok tester için yararlı gördüğüm uygulamadır. Cep test sözlüğü ile emin olmadığınız veya yeni öğrendiğiniz test terimlerini uygulamadan takip edebilesiniz.

3) ISTQB Worldwide Software Testing Practices Report
Dünya genelinde 89 ülkeden, 3200 katılımcı ile yapılan anketlerle, yazılım test sektörünü organizasyon ve finansal açıdan değerlendiren rapor, yazılım test teknikleri, araçlar ve süreçler hakkında değerli analizleri kapsıyor.

4) Foundation Level Syllabus Türkçe
ISTQB Foundation Level Sertifikasyon sınavının ana kaynağı olan bu dokümanda öne çıkan konu başlıkları aşağıdaki gibidir, Dökümanı PDF olarak siteden indirebilirsiniz.
Test ile İlgili Temel Bilgiler
Yazılım Yaşam Döngüsü Boyunca Test
Statik Teknikler
Test Tasarım Teknikleri
Test Yönetimi
Test için Araç Desteği

5) Agile Tester
Henüz Türkçeye çevrilmemiş, Agile & Scrum Metodolojisi ile çalışan Tester için yararlı bir dokuman olacağını düşünüyorum. Agile Tester Extension Documents adresinden ISTQB'nin Agile Tester Extension Syllabus ve diğer dokumalarına ulaşabilirsiniz.

6) Advanced Level/Test Analyst (Türkçe)
ISTQB İleri Seviye ders programını PDF olarak siteden indirebilirsiniz.

7) Test Manager ve Technical Test Analyst sertifikaları için www.istqb.org/downloads.html sitesinden dökümanları inceleyebilirsiniz.

8) Glossary (Türkçe)
Test terimler sözlüğüdür. İngilizce Test terimleri ve Türkçe açıklamaları bulunan PDF dokümanını inceleyebilirsiniz.

İş hayatında Test uzmanlarının alabileceği bazı unvanları sıralayacak olursak;

Software Test Engineer, Senior Software Test Engineer, Test Engineer (Yazılım Test Mühendisi)
Software Test Specialist, Test Specialist (Test Uzmanı)
Test Architect (Test Mimarı)
QA Manager (Kalite Güvence (QA) & Kalite Kontrol (QC) Yöneticisi)

Kaynaklar
www.istqb.org (ISTQB International Software Testing Qualifications Board)
www.turkishtestingboard.org (Turkish Testing Board TTB)
www.linkedin.com/company/turkish-testing-board (Turkish Testing Board TTB)
International Software Testing Qualifications Board