19 Aralık 2016

AliExpress.com'dan Nasıl Alışveriş Yapılır?

AliExpress.com'dan Nasıl Alışveriş Yapılır?

İnternet üzerinden alışveriş her geçen gün daha da artıyor. Özellikle Dünya'daki birçok kategorideki ürünler; elektronik, tekstil, ev eşyaları artık Çin'de üretilip dünya pazarına yayılıyor. Kobi düzeyindeki birçok yerel mağaza ve satıcı Türkiye'deki E-Ticaret sitelerinde sattığı ürünleri AliExpress'den getirerek iç pazara sunuyor.

Bu büyük pazarda siz de kişisel olarak beğendiğiniz ürünleri aracı bir E-Ticaret sitesi olmadan AliExpress.com'dan kendinizde alabilirsiniz. Alışveriş için ilk olarak www.aliexpress.com sitesine girip e-posta adresiniz ile ücretsiz üye olabilirsiniz. Siteyi Türkçe kullanmak için tr.aliexpress.com sitesine girmeniz gerekir. Ben İngilizce kullanmanızı öneririm.

AliExpress.com'u İngilizce kullanmak için sitenin sağ üst köşesinde Go to Global Site (English) sekmesine tıklamanız yeterlidir. Üye olup (Üye olurken isminizde Türkçe karakter kullanmayınız) e-posta adresinizi onayladıktan sonra siteye giriş yapınız. Sağ üst köşedeki Ship to kısmını Turkey ve Currency kısmını TL TRY seçin. Ürünleri Dolar değil de Türk Lirası cinsinden görebilirsiniz.

AliExpress.com'dan Nasıl Alışveriş Yapılır?

Siteyi İngilizce kullanmanızı tavsiye etmem ürün ararken kolaylık yaşamanızdır. İstediğiniz ürünün adını İngilizce aratarak daha rahat bulabilirsiniz. Ürün ararken yandaki kategori menüsünden veya Arama kutusuna ürünü yazarak aratabilirsiniz. Aşağıdaki menüler önemlidir, biraz onları açıklayayım;

AliExpress.com'dan Nasıl Alışveriş Yapılır?

Free Shipping (Ücretsiz Nakliyat) ve Up(Kaliteli Satıcı) kutucuklarını kesinlikle işaretleyin. View kısmından ürün listeleme tipini değiştirebilirsiniz.

Brands kısmından markaları seçip, Price kısmından ise fiyat aralıklarını yazabilirsiniz.

Sort by kısmından sıralama yapmak isterseniz aşağıdaki seçenekleri kullanabilirsiniz;
Best Match: En Çok Puanı Alan Ürünler
Orders: En Çok Sipariş Verilen Ürünler
Newest: En Yeni Eklenen Ürünler
Seller Rating: Satıcı Puanına Göre Sıralama
Price: Fiyata Göre Sıralama

AliExpress.com'dan Nasıl Alışveriş Yapılır?

Yukarıdaki ürün resminde ise Feedback; Aldığı geri bildirim sayısıdır. Bunun çok olması önemlidir, iyi bir ürün ise 4 yıldız ve üzerine almıştır. Orders; Verilen sipariş numarasıdır, satıcının ne kadar çok tercih edildiğini gösterir. Add to Wish ile ürünü favorilerinize ekleyebilir ve elmas ikonlarının yanındaki linkten satıcının mağazasına gidebilirsiniz. Ürün sayfasına geldiğinizde ürün ile ilgili detaylara bakmalısınız.

AliExpress.com'dan Nasıl Alışveriş Yapılır?

AliExpress.com'dan Nasıl Alışveriş Yapılır?

İlk olarak nakliyat Shipping kısmı önemlidir. Burada gönderim seçeneği Free Shipping to Turkey via AliExpress Standard Shipping olmalıdır. Evinize kadar ürün ücretsiz PTT Kargo ile gelmektedir. Kapıda bir kargo ücreti ödemenize gerek yoktur. Eğer kargonun kaydı varsa (Takipli Kargo) kapınıza kadar gelir, kaydı yoksa yine apartmana kadar gelir ve ücretsiz bırakırlar.

Product Details kısmından ürün hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz. Ürünün boyutu, resimleri hatta videosu varsa burada mağaza tarafından paylaşılmıştır.

Feedback kısmı ürün satın alanların yorumda bulunduğu ve puan verdiği kısımdır. Türk müşterilerin yorumlarını görmek için View reviews from Turkey seçeneğini işaretleyin. Stars kısmından ürün için alınan puanı görebilirsiniz. Puanı 4 ve üstü olan ürünleri genelde tercih ediniz. Translate to Turkish diyerek yorumları Türkçe dilini çevirebilirsiniz. Sort by latest diyerek son yapılan yorumları görebilirsiniz.

With Pictures: Ürün satın alanların gerçek çekilmiş fotolarına bakabilirsiniz. Bir ürü almadan önceki en önemli kısım burasıdır. Çünkü birçok ürün özellikle saatler resimdeki gibi havalı durmuyor. Buradan gerçek resimlerini görüp ürün hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Additional Feedback: Yorum yapıp bir süre kullandıktan sonra tekrar yorum yapanlara bakmak için bu kısmı işaretleyebilir siniz.

Positive feedback yazan Elmas ikonlarının olduğu yer Mağazanın durumunu gösterir. %98 ve üzeri ise kaliteli satıcıdır, %98-%95 arası ürünlerde risk artar %95 altı ise çok güvenli değildir.

AliExpress.com'dan Nasıl Alışveriş Yapılır?

Shipping & Payment kısmında Nakliyatçı bilgisi yer almaktadır. Free Shipping ücretsiz olup Estimated Delivery Time kısmında ürünün kaç günde geleceğini yazmaktadır.  Paketin ebatları ve ağırlığı yine bu kısımda yazmaktadır.

Tracking Information kısmı önemlidir. Available olanı seçiniz. Kargo Takip Numarası size vermektedir ve kargonuzu takip edebilirsiniz. Not Available olanlar takip edilemez olanlardır ve 50 günden aşağı ürün gelmemektedir.

AliExpress.com'dan Nasıl Alışveriş Yapılır?

Alacağınız ürüne karar verdikten sonra Buy Now diyerek satın alma sayfasına geçebilirsiniz. Review your Order kısmında İlk olarak Adresinizi kaydedin. Adres kayıt ederken Türkçe karakter kullanmayın ve adresi büyük harfler ile yazınız.

Contact Name: Buraya adınızı ve soyadınızı yazın.
Country/Region: Turkey
Street Address: Detaylı adres bilginizi yazınız.
City: İlçe varsa İlçenizi yazınız.
State/Province/Region: İl seçiniz, İstanbul
Zip/Postal Code: Posta kodunu yazınız.
Tel ve Mobile: İkisine de Cep Telefonunuzu yazın, Tel kısmına Ülke kodu +90 yazmayı unutmayın.

Set as default kısmını işaretleyin ve Save and ship to this address diyerek adresinizi kaydedebilirsiniz. Bir sonraki ürün alacağınız zaman kayıtlı olan adresinizi getirir.

Leave a message for this seller kısmına satıcıya mesaj yazabilirsiniz. Ürünü alırken I agree to disclose my email address to this member. seçeneği var. Burayı işaretleyip ürün durumu ve ürün hakkında mail adresinizi satıcı ile paylaşabilirsiniz. Ben genelde işaretliyorum ama işaretlemenizde bir problem olmaz.

Apply AliExpress Coupon'da kazandığınız kupon varsa kullanabilirsiniz. Son olarak Place Order diyerek ödeme sayfasına geçebilirsiniz

AliExpress.com'dan Nasıl Alışveriş Yapılır?

Ödeme sayfasında Save card to Alipay yanındaki işareti kaldırın. Kredi kartınızı kaydetmez bu şekilde. Kart bilgilerinizi girdikten sonra Pay Now diyerek ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Yasaklı Ürünler ve Ürün Önerileri;
1) Parfüm ve Kozmetik ürünleri 2012'den beri yasaktır ve Gümrüğe takılmaktadır. Bu yüzden Parfüm ve Kozmetik ürünler satın almayınız.

2) Giyim çok önermiyorum çünkü beden tutmayabilir. Fakat bazı kaliteli Mont ve benzeri ürünlerin Asia bedenlerini veya standart bedenleri Türkiye'deki bedenler ile benzer olduğu için alabilirsiniz.

3) Sporcu takviye gıdaları, her türlü ilaç, gıda, kimyasal ilaçların alınması yasaktır, gümrüğü takılmaktadır.

4) Cep Telefonu, Rambo bıçağı, Alkollü ürünler yasaktır, sadece mutfak bıçağına ve aletlerine izin vardır.

5) Elektronik Sigara ve Elektronik Nargile getirmek yasaktır. Gümrüğe takılmaktadır ve en çok sorulan ürünler genelde bu ikisidir.

AliExpress Diğer Bilgiler;
1) AliExpress'de Çin menşeyi Çin markaları satılır. Orijinal markaların (Guess, Armani, Calvin Klein gibi) ürünlerini satmak yasaktır.

2) AliExpress ile Alibaba(Alibaba Group) Arasındaki Fark Nedir?
Alibaba sitesi ithalat-ihracat firmalarının ticaret yapması için açılmış bir sitedir. Sadece alıcı ve satıcı firmaları bir araya getirmek üzerine kuruludur. AliExpress ise perakende satış yapan satıcılar ile müşteriler arasında ticaret için açılmış bir sitedir. Yani sen normal bir müşteri olarak gidip AliExpress üzerinden ürün alabilirsin, ancak Alibaba'dan bir şeyler almak için şirket sahibi olmalısın ve evrakların olması gerekir. Zaten orada da toptan olarak ürünler satılmaktadır.

3) DHGate'den ePacket olarak almış olduğunuz ürünün kargo takip numarasını Çin’den yola çıkıp Türkiye sınırları içerisine girene kadar http://track-chinapost.com/startems.php sitesinden takip edebilirsiniz. Siparişiniz Türkiye sınırlarına girdikten sonra devlet posta servisi olan PTT tarafından dağıtımı yapılacaktır. Bunu da http://gonderitakip.ptt.gov.tr sitesinden yapabilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 28.03.2021