24 Aralık 2016

Windows'da Bilmeniz Gereken İki Komut: Cipher ve Driverquery

Windows'da Bilmeniz Gereken İki Komut: Cipher ve Driverquery

Windows'da gereksiz dosyalardan kurtulmak için sabit disk üzerinde kullanmadığımız dosyaları silerek bilgisayarımızda fazladan depolama alanı açmaya çalışırız. Fakat Windows arka planda onları gerçekten de silmiyor. Windows'ta bir dosyayı sildiğiniz de, Windows bunları erişilemez olarak işaretliyor ve kapladıkları alanı boş gösteriyor. Bu yüzden tamamen sildiğinizi düşündüğünüz dosyalar üzerine yeni bir veri yazılana kadar geri getirilebiliyorlar. Veri kurtarma yerleri bunu bildikleri için eski dosyaları farklı araçlar ile geri getirebiliyorlar.

Cipher komutu ise arka planda kalan ve anahtar lanmış bu kalıntı dosyaları sabit diskten tamamen kaldırmamıza yarıyor. Örneğin C sürücüsünde bu komutu kullanmak istediğinizde, Çalıştır (Run) kısmına cmd yazıp komut satırını açın ve "cipher /w:C" yazıp Enter tuşuna basın. Silme işlemi bitene kadar komut penceresini kapatmayın. İşlem bittiğinde komut penceresini kapatıp bilgisayarınızı yeniden başlatabilirsiniz. Komut sadece boş alanı temizlediği için, bilgisayardaki dosyalarınıza bir zarar gelmesi veya silinmesi söz konusu değildir.

İkinci önemli komut ise Driverquery olup, bilgisayarınızda eksik veya yüklenmemiş sürücü (Driver) varsa bunu görmenizi sağlıyor. Bilgisayarınızda Çalıştır (Run) kısmına cmd yazıp komut satırını "driverquery" komutu ile yüklü sürücüleri görebilir, "driverquery -v" ile de yüklü olduğu klasör dahil olmak üzere daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 01.04.2021