10 Aralık 2016

Çin'in Türkiye'deki Yatırım Hamleleri

Çin'in Türkiye'deki Yatırım Hamleleri

Kapital Dünyaya açılmayı daha da hızlandıran Çin Halk Cumhuriyeti, Türkiye'deki önemli sektörlerin hisselerini alarak Türk pazarına ciddi girişler yapıyor. Başta bankacılık sektörü olmak üzere Çinliler 418 milyon dolara GSD Holding'den Tekstilbank'ı satın alarak ICBC Turkey bankasını kurdu. Türkiye'deki birçok Çin firmasını da bu banka üzerinden yönetip finanse edecektir.

Teknoloji ve alt yapı firmalarına hedefini diken Çin, Türkiye'de yatırımlarını hızlandırarak hem BIST piyasaları hemde diğer sektörlerde Çin iş adamlarını ve Çin kültürünü daha da fazla göreceğiz gibi. İnşaat, enerji, telekomünikasyon, alt yapı, bankacılık, tekstil ham madde gibi birçok sektörde Çinliler daha aktif olarak yatırımlarına devam edeceği gözüküyor.

Çin'in nüfus yoğunluğundan dolayı özellikle Hizmet sektörü için yakın zamanda birçok Çinli Türkiye'ye gelerek hizmet ve alt sektörlerde ucuz insan gücü açığını kapatabilir. Bu sayede İstanbul başta olmak üzere birçok yerde yeni Çin mahalleleri kurulmaya başlana bilinir.

Çin'in Türkiye'deki Yatırımları;

1) Bankacılık sektöründe ekstilbank'ı satın alarak ICBC Turkey bankasını kurması. ICBC(Çin Endüstri ve Ticaret Bankası) dünyanın en büyük ikinci bankasıdır.

2) ZTE Corporation, Netaş Telekomünikasyon'un %48 yönetici hissesini 101 milyon dolara aldı. İkisi de alt yapı firması olup 4,5 ve 5G mobil yatırımlara hız vermesi bekleniyor.

3) Ünlü teknoloji firması Huawei, Türkiye'de yatırımları ve alt yapı ihaleleri ile uzun süredir ülkemizde varlığını sürdürüyor. Telefon piyasasında da oldukça etkili.

Burak AVCI