7 Aralık 2016

Dolar 3,75 Olur mu? 2016'ın Son FED Toplantısı

Dolar 3,75 Olur mu? 2016'ın Son FED Toplantısı

Dolar 6 Aralık günü 3,55 bandında dolaşırken Merkez Bankasının piyasaya müdahalesi ve Devletin birçok ihale veya benzeri satış işlemleri için para birimini TL cinsine çevirmesi doları bugün 3,39 seviyesine getirdi. Normalde Merkez Bankası Dolar rezervine göre piyasaya döviz basması lazımdı fakat Dolardaki iniş ve çıkış o kadar fazla ki Merkez Bankası döviz rezervini bunla tüketmek istemedi. Çünkü bu hareket 15 kuruş inen doları hemen bu seviyelere hemen indiremezdi ve rezerv gücü boşuna harcanmış olurdu. Bunun yerine devlet kurumlarının para birimi pozisyonunu değiştirmesi daha etkili oldu.

Üretim konusunda yetersiz olan Türkiye her zaman dışarı bağımlı olup ülkeye ürün girişi döviz ile yapılmaktadır. Şuan piyasalardaki Döviz(Dolar) satış kampanyası daha çok borsadaki Keriz Silkeleme olayına benzer diyebiliriz. Birçok döviz şuan satılarak piyasa biraz boşaltılıyor ve tekrar ivmelenme hareketi için ortam hazırlanıyor gibi. Haftaya yılın son FED toplantısı (13-14 Aralık 2016) yapılacaktır. Bu zamana kadar doların ineceği en dip pozisyon 3,35-3,38 bandı arası olabilir.

FED toplantısı öncesi Merkez Bankası önce davranıp doların düşmesini biraz daha hızlandırabilir. Fakat toplantı sonrası dolar 3,45 hatta 3,58 seviyesine geri gelebilir. Yıl sonu Dolar, kendi eşik bandını 3,50 ve yukarı doğru artık hareketleneceğini piyasaya kesin anlatmalıdır.

2017 Ocak sonu Şubat gibi Doların 3,75 bandına gelebileceğini birçok yabancı ekonomik ve derecelendirme kuruluşu görüş bildirmektedir.

FED Faiz artırımı yaparsa ABD'de tahviller satılır ve emtia(ticarete konu olan tüm mallar ve ürünler) fiyatları artmaya başlar. Emtia fiyatlarının artması diğer ülkelerin cari açığının artmasına neden olur. FED'in faiz artırdığı durumda tüm dünyadaki dolar ABD'ye geri döner ve Türkiye'ye olacak olan yatırımlar da bu doğrultuda azalır. Doğal olarak Türkiye'deki Dolar Kuru buna paralel yükselişe geçer. Tüm dünyada dolar borcu olanların kendi para birimlerine göre maliyetleri artar.

Son olarak FED faiz artırırsa ABD doları yükselecek ve kazanan dolar olacaktır. Yatırımcılar ABD doları cinsinden varlıklara yönelecekler ve adeta para, sermaye ABD’ye akacak. Diğer merkez bankaları faiz oranlarını düşürüp para arzını genişletmeye devam ederse para birimleri aşağı yöne dönecek.

Burak AVCI