7 Kasım 2015

CPanel'den Web Sitenin Tüm Yedeğini (Backup) Almak

cpanel backup almak, full backup, backup wizard

Siteler için yedek alma işlemi oldukça önemlidir. Sitenizin barındığı Hosting firması her ne kadar Backup desteği verse de sizin kendi yediğinizi bilgisayara almak her zaman daha iyi olacaktır. Firma tarafından oluşabilecek sorunlar veya Backup dosyasının bozulması gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Kişisel olarak yedeklerinizi aylık veya iki aylık periyotlarda alabilirsiniz.

CPanel'den yedek almak için ilk olarak sitenizin CPaneline giriş yapınız. CPanele erişim için site adresi veya IP numarası kullanarak 2082 portu ile browser üzerinden giriş yapabilirsiniz.

Örnek CPanel Girişi;
www.domain.com:2082
XX.XX.XX.XX:2082
www.domain.com/cpanel
www.domain.com:2083 adresi güvenli (SSL) bağlantı için kullanılmalıdır.

Varsayılan CPanel Portları: 2082, 2086(cPanel/WHMPanel), 2087, 2083

Web Sitenin Tüm Yedeğini (Backup) Almak

Panele giriş yaptıkran sonra Files(Dosyalar) kısmından Backup Wizard(Yedekleme Sihirbazı) sekmesine girin. Yedek alma ve onarma(Backup/Restore) seçenekleri gelecektir. Sitenin ana dizini ve tüm dosyalar, veritabanı, email ayarları ve postaların tüm yedeğini alacaksınız bu işlem sonunda.

cpanel backup almak, full backup, backup wizard

Backup sekmesinden sonra Full or Partial Backup penceresi gelecektir. Bu kısımda ister ayrı ayrı (veritabanı, eposta, dizin yani home) yedek alabilirsiniz isterseniz Full Backup kısmına tıklyarak sitenin tüm yedeğini alabilirsiniz.

CPanel'den Web Sitenin Tüm Yedeğini (Backup) Almak

Full Backup penceresindeki Backup Destination(Yedekleme Alanı) kısmı ana dizin (Home Directory) olarak kalabilir. Yedeği uzak sunuculara göndermek istiyorsak Remote FTP Server, SCP seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Mail kısmı ise yedek alma işlemi bitince tarafımıza atılan uyarı mailidir. Yedek işlemi bittikten sonra mail almak istemiyorsanız bu seçeneği deaktif edebilirsiniz.

Generate Backup diyerek yedek alma işlemini tamamlayabilirsiniz. Yedekleme bitince uyarı maili size gelecektir.

Yedek alma işlemi bittikten sonra ister FTP'den site dosyalarının bulunduğu dizinden alabilirsiniz veya Full Backup penceresinden Available Backups To Download(İndirilebilecek Yedekler) kısmından yeşil onay ikonlu tar.gz uzantılı yedek dosyanızı görebilirsiniz. Bilgisayarınıza yedek dosyalarını buradan indirebilirsiniz.

cpanel backup almak, full backup, backup wizard

İndirmiş olduğunuz Backup dosyasını tekrar Restore işlemi ile geri yükleyebilirsiniz. Bunun için tar.gz uzantılı yedek dosyanızı home dizinine atmanız yeterlidir.

Bu işlem ile sitenizin yedeklerini sizde kendi bilgisayarınızda tutabilirsiniz.