4 Temmuz 2020

Dark Dizisi ve Zamanda Yolculuk - Dark Dizisinin Bilinmeyenleri ve Şifreleri 1

Dark Dizisi ve Zamanda Yolculuk - Dark Dizisinin Bilinmeyenleri ve Şifreleri 1

Dark dizisi Baran bo Odar ve Jantje Friese tarafından yaratılan bilim kurgu türünde bir dizidir. Alman yapımı olup Netflix'de ve Türkiye'de özellikle en çok izlenen popüler diziler arasındadır. Dizi toplamda 3 sezon ve 26 bölümden oluşmaktadır ve diziyi Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz. Dizideki birçok konu ve senaryo birbiri ile bağlantılı ve karmaşık olduğu için diziyi anlamak ve çözmek izleyenler tarafından o kadar da kolay olmadığı gibi diziyi çekici yapan bir unsurda bilmece gibi olmasıdır.

Dizideki aile bağlarının çözülmesi için bile Netflix darknetflix. io/tr adında bir web sitesi yaparak izleyenlerin akıllarındaki bazı soru işaretlerini gidermeye çalışmış. Ben bu yazıya başlamadan önce ilk iki sezonu izledim ve diziye kimsenin bakmadığı farklı bir açıdan bakacağım. Genelde diziyi çözmek isteyeneler, dizi içinde geçen dört aile arasındaki ilişki veya soy ağacını çözmeye odaklanmış durumdadır. Fakat asıl amaç ve hikayeyi anladığınızda bu aileleri çözme kısmı çok orta düzey bir merak konusu olarak kalacaktır.

Dizinin temel konusu zamanda yolculuk olup hikayemiz Almanya'nın küçük bir kasabası olan Winden'da yaşanmaktadır. Bu kasabada bulunan Winden Mağarası aslında içinde geçmişe giden bir Teleport veya başka adı ile Solucan Deliği geçidinin olduğu bir yerdir.

Dizide temel işlenen felsefe güneş, dünya ve ay'ın yörünge etrafındaki tam dönüş işlemlerinin 33 yılda tamamlanması ve zamanında bu sayede bir döngü içinde olmasından dolayı paralel evrenin varlığı kabul edilmiştir. Bu teoriden de yola çıkarak zaman da yolculuğun mümkün olduğu çünkü zaman kavramı doğrusal olmadığı için başka zaman formlarına geçebilme imkanının olduğu anlatılmaya çalışılmıştır.

Hikayeye dönecek olursak Winden kasabasındaki dört aile bu Winden Mağaralarında ki Teleport yani 33 yıl önceye geçiş kısmı olan solucan deliğini bulur ve geçmişe giderler. Geleceğin, geçmişe gitmesi ile birlikte bu dört aile arasında da akrabalık ilişkileri oluşur. Tüm izleyenler de bu soyağacı veya ilişkileri anlamaya çalışır ve dizi bu yüzden biraz karmaşık hal kazanır.

Dark Dizisi ve Zamanda Yolculuk - Dark Dizisinin Bilinmeyenleri ve Şifreleri 1

Fakat diziyi tam anlamanız için Sic Mundus Creatus Est cümlesinin tam olarak ne anlama geldiğini ve neyi temsil ettiğini anlamaya çalışırsanız işte asıl hikaye ye başlıyorsunuz demektir :) Bu cümlenin detayını ikinci makalem de bahsedeceğim.

Dizide Noah diye biri vardır. Bu kişi çoğu insan için Şeytan olarak bilinse de aslında Şeytanın veya Deccal varlığını tam olarak temsil etmez. Kendisi zaman formları arasında yolculuk yapan bir yoldaştır. Bu yoldaşlar kimdir hatta İslâmiyetteki karşılığı nedir ikinci makalemde bahsedeceğim. Dizide her 33 yılda bir yeni bir zaman döngüsü başladığından dolayı ve Winden Mağaralarında bu döngü formlarının bitiş ve başlangıç zamanları anında bir enerji oluştuğu için Teleport yenilenir. İşte tam bu sırada Noah mağaranın içine yaptığı ve çocuk odasına benzer bir yere sandalyeye benzer zaman makinası yapmaya çalışır ve orada seçtiği kurbanları başka zaman formlarına göndermek ister.

Fakat deney olarak kullandığı Mads, Erik ve Yasin asla başka bir forma geçemez ve enerjinin verdiği yüksek güç ile gözleri ve kulak zarları hasar görüp ölürler. Sonuç olarak Noah bir zaman makinesi yapmaya çalışmıştır ve başarısız olmuştur. Bu çalışması için de bazı insanları yardımcı olarak kullanmıştır Helge ve Bartosz Tiedemann gibi. Sonra ölen çocukları başka bir zaman formuna göndererek onların izini silmeye çalışmıştır.

Dizi de bir başka önemli olay ise 1953 yılında temeli atılan ve kasabanın çehresini değiştiren Winden Nükleer Santrali'dir. Bu Nükleer Santral mağaralara yakın bir yere inşaa edilmiştir ve mağaradaki bir çıkış Nükleer Santral'in arka bahçesine çıkmaktadır. 1986 yılı öncesi bu santralde bir deney yapılmıştır ve Tanrı Parçacığı diye bir madde bulunmuştur. Bu deney veya kaza sonrası az da olsa bir radyoaktif sızıntı meydana gelmiş ve dönemin müdürü bu maddeleri sarı renkli radyoaktif varillere koyup santralin bağlantılı olduğu mağaradaki yere saklamıştır. Bu olay da acaba Almanya'da Çernobil benzeri bir durum oldu mu mesajı verilmektedir. Bildiğiniz gibi Almanya'da otuzdan fazla nükleer santral vardır ve çoğu artık kapatılıyor. Belki de bazılarında bu tip ufak sızıntılar olmuş olabilir ve Alman hükümeti üstüne kapatmış olabilir.

Dark Dizisi ve Zamanda Yolculuk - Dark Dizisinin Bilinmeyenleri ve Şifreleri 1

Nükleer Santrale yeni kadın müdür olarak atanan Claudia Tiedemann bu durumu araştırır ve gerçeği öğrenir. Santralin sakladığı sarı varillerin gizli kalması için mağaraya gizli bir metal kapı yaptırır. Sonradan zaman makinesi ve zaman da yolcuğu keşfeder ve bu makinenin çalışması için bu deney sonucu oluşan sarı variller deki Tanrı Parçacığını enerji olarak makinede kullanır ve zamanlar formları arası geçiş yapar. Aslında Noah'ın yapmak istediği aletin benzeri yapılmıştır.

Bu portatif zaman makinesi aleti H.G.Tannhaus tarafında dizideki saat tamircisine yaptırılır. Yıllar geçtikçe alet geliştirilmiştir ve çalışması için gereken enerjiyi ise Tanrı Parçacığından almaktadır. Zaman makinesini tüm 33 yıl döngüsünün tamamlanmasını matematiksel olarak hesaplayan bir çeşit gelişmiş saate benzetebilirsiniz. Mesela siz kol saatinizi dört defa akrep on ikiye gelecek şekilde geri alırsanız aslında 2 gün geriye gitmiş olursunuz. Bu makine de de 33 yılı bu şekilde Tanrı Parçacığı maddesi ile geri alıp elektromanyetik bir güç oluşturarak geçmişe dönük bir Teleport açıyor ve zaman formları arasında geçiş yapabiliyorsunuz.

Dizide H.G.Tannhaus yani saat tamircisine çok takılmayın, onun görevi cihazı yapmak ve kitabının satışını :) Asıl olay Claudia Tiedemann veya Beyaz Şeytan olarak bilinen kişi insanoğlunu temsil eder ve kendine yoldaşlar diyenler arasındaki bir savaş başlatıp paralel evren olgusunu yıkarak doğrusal zaman kavramının getirmek istemektedir. Claudia bu döngüyü Johas ile kırmak ister. Yoldaşlar ise döngünün değişmeyeceğini ancak son döngü ile herşeyin son bulacağına inanırlar. Bu yüzden kilit isimler Adam, Noah, Claudia Tiedemann ve Johas'dır.

Son olarak Winden Mağaraları ile Winden Nükleer Santrali arasındaki bağlantıyı anlatmıştık. Bir de Bu mağaraya yakın ve tam geçiş kapılarının üzerinde bulunan bir Sığınak vardır. Bu Sığınak ikinci dünya savaşında yapılmış olup ikinci sezon da yaşanacak bir nükleer patlamadan kurtulmak için kullanılacak bir mekan olacaktır. Bu patlama bir nevi kıyamet yani Tanrı Parçacığının gün yüzüne çıkacağı zaman olarak aksettirilir. Aynı zamanda dört ailenin bu zaman yolculuğu olayını çözmesi için kullandığı bir nevi olay inceleme yeri gibi bir yerde olacaktır :)

İkinci yazımda Adam ve Noah aslında kimdir yani yoldaşlar neyi temsil eder? Sic Mundus Creatus Est ne demektir bundan bahsedeceğim.

Dark Dizisi ve Zamanda Yolculuk - Dark Dizisinin Bilinmeyenleri ve Şifreleri 1

Dark Dizisi Kısa Bilgiler 1

Winden: Tam adı Winden im Elztal olan Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde bulunan Emmendingen ilçesindeki bir kasabadır.

Bengi Dönüş: Dünya ve Ay'ın yörünge etrafında tamamlanan tam döngüsüdür. Bu süre 33 yıl sürmektedir. Bu Teori Alman Filozof Friedrich Nietzsche'ye aittir. Bildiğiniz gibi her yıl 365 gün çekmez ve 6 saat ile sonuçlanmaz, sapmalar vardır. Örneğin şubat ayı ise 4 yılda bir 29 çeker, bu yüzden tüm bu matematiksel dönüşün tamamlanma süreci 33 yıl sürer ve 33 yıl sonra aynı döngü yani yörünge üzerindeki güneş, dünya ve ayın yolculuğu tekrar başlar.

Solucan Deliği: Albert Einstein tarafından ileri sürülmüş olan kara delik formunun teorisidir, bir nevi Teleport da diyebiliriz.

Winden Mağaraları: İçinde iki adet geçiş yolu olan bir kara deliktir. Bu iki geçiş yoluna solucan deliği denir ve var olduğunuz tarih ne ise iki 33 yıl öncesine sadece geçiş yapabilirsiniz. Örneğim 2019 yılında iseniz 1986 ve 1953 yılına gidebilirsiniz. Eğer mağaraya 1986 yılında girerseniz 1953 veya 1921 yılına gidebilirsiniz. (2019-1986-1953 veya 1986-1953-1921) Her türlü geçmişe gidilir :)

Kuyruğunu Yiyen Yılan: Ouroboros sembolü Bengi Dönüşünü temsil eder ve mağarada bulunur. Sembole bağlı kırmızı ipi takip ederek solucan deliği yani kapılara ulaşabilir ve geçmiş zaman formlarına gidebilirsiniz.

Ölen Kuşlar: 33 yıl döngüsü tamamlanırken ve yeni döngü başlarken mağaralardaki oluşan enerjiden dolayı birçok kuş havada ölür ve yere düşer. Bu olay 33 yılda bir gerçekleşir. 

Zamanda Yolculuk Kitabı: H.G.Tannhaus tarafından yazılan ve dizide zaman makinesine icat eden kişidir. Kitap şu an satılmakta olup internet üzerinden alabilirsiniz. Dizi ile satışı kesinlikle artmaya başlamıştır.

Triquetra: Üçlü form olarak bilinir. Geçmiş, Gelecek ve Şimdiki zaman olup dizide bu simge hem mağaradaki geçiş kapılarında hem de zaman yolculuğu için toplanan bilgilerin bulunduğu deri kaplı bir defter üzerinde geçmektedir.

Tanrı Parçacığı: Higgs Bozonu, Cern deneyi ile bulunmaya çalışılan maddenin başka bir formu.

Prototip Zaman Makinesi: H.G.Tannhaus tarafından yapılan ve geliştirilen, Tanrı Parçacığı ile çalışan bir makinedir. Zamanlar arası hem geçmiş hem de geleceğe yolculuk yapmanızı sağlar.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.