3 Ocak 2020

Narcos ve Narcos: Mexico Dizileri - Pablo Escobar'ın Hayatı ve Kolombiya’daki Uyuşturucu Kartelleri

Narcos Dizisi

Narcos, ABD yapımı dizi olup 28 Ağustos 2015 tarihinde Netflix'de yayına başlamıştır. Diziyi Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz. İspanyolca konuşmalar çok olduğu için bunlar Türkçe olarak seslendirilmemiş ve alt yazı olarak takip etmeniz gerekmektedir.

Toplamda 3 sezondan oluşur. İlk iki sezon Güney Amerika’da bulunan Kolombiya'nın en ünlü uyuşturucu kaçakçısı Pablo Escobar'ın hayatını anlatır. İlk İki sezon hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse; Escobar çok iyi para kazanan ve güçlü bir uyuşturucu kaçakçısı idi. Aynı zamanda Medellin Karteli başkanıdır. Dizi daha çok Kolombiya’nın Medellin, Cali ve Bogota şehirlerinde geçmektedir.

Genel olarak uyuşturucu trafiğinde gördüğüm olaylar şu şekildedir; Meksika’daki El Chapo’da olduğu gibi bir tacir diğer şehir kartellerinden daha fazla kazanıp kendini en büyük olarak lanse ediyor. Daha sonra diğer karteller arasında organizasyon kurarak veya onlardan pay alarak baronluğunu ilan ediyor ise. Bu kontrolsüz büyüme hem ülke hükümetinin hem de DEA’nın işine gelmediği için o baronu yok etme planı hazırlanır genelde.

Pablo Escobar'ı güçlü yapan ise düşmanlarının karteller değil direkt devletin kendisi olduğu ve başkanla savaştığı için ismi bu kadar duyulmasıdır. Ayda 60 milyon dolar kazanan bir uyuşturucu baronu silahlı birimler kurup devletin polis ve ordu gücü ile savaşıyor. Adalet sarayına saldırı düzenleyebiliyordu. Pablo aynı zamanda Siyasete girmişti ve bu girişim sonun başlangıcı olmuştu. Siyasete girip kazanmıştı fakat işlediği suçlardan dolayı istifa etmek zorunda kaldı. Sonra da Devlet ile arasında silahlı bir savaş başladı.

Narcos Dizisi

Dizide Pablo Escobar'a karşı Devlet başkanı, polis ve ordu güçleri savaşırken ABD tarafından da DEA yardım etmektedir. Pablo, ülkede uçak bombama eylemi gibi birçok bombalama ve saldırı planı düzenlemiştir.

Diziye göre Escobar aslında hiç hapis yatmamıştır. Devlet ile anlaşma yapıp kendi yaptırdığı La Catedral adında yapay bir hapishane inşa edip işlerini oradan yürütmüştür. Bunu yapma sebebi ise ABD’ye suçlu iadesinin kaldırılması ve sözde teslim olması idi.

Pablo’nun Hükümet ile işleri ters gitmesi dolayısıyla saldırıları artırmıştı. Devlet başkanı ise artık kesin ölmesini veya yakalanmasını istiyordu. Pablo’nun bu sıkışmışlığını gören diğer karteller Los Pepes adında onu ortan kaldırmak için bir oluşum kurdular.

Los Pepes: Pablo Escobar'a karşı oluşturulan (Persecuted by Pablo Escobar) bir ittifak idi. İttifak içinde Cali karteli, Diğer ufak karteller, Gerilla silahlı gücü olan Castano Kardeşler birleşip Pablo’ya karşı savaş açtı. Pablo’nun tüm uyuşturucu trafiği ise Cali karteline kalmıştı.

Dizinin sonunda Escobar tüm gücünü kaybedip tek adamı ile kalıyor. DEA ve Kolombiya Polis güçlerinin yürüttüğü ortak operasyon ile yeri tespit edilip, Medellin’de bir evin çatısında kaçarken yakalanıp öldürülüyor. Pablo Escobar 44 yaşında öldürülmüştür.

Narcos Dizisi

Meksika ve Kolombiya arasındaki fark şudur: Kolombiya’da fazla kartel yoktur hatta iki tane vardır. Oysaki Meksika’da kartel sayısı çok fazla olduğu için güç birliği sağlamak ve baron olmak daha zordur. Bu yüzden Kolombiya’daki karteller direkt Devlet ile dost veya düşman olabiliyor. Meksika’da ise karteller arası denge sağlanıp bir kartel fazla büyüdüğü zaman diğerleri tarafından yok edilebilir.

Narcos Dizisi

Üçüncü sezonda ise konu Cali Kartelidir. Pablo’dan sonra en büyük kartel olan Cali grubu oldukça profesyonel olup 2 kardeş tarafından yönetilmektedir. Rodriguez Orejuela kardeşler olan Gilberto ve Miguel iyi bir örgüt yönetip tüm herkesi rüşvete bağlamışlardır. Hatta eski Kolombiya başkanının seçim kampanyası için maddi destek de bile bulunmuşlardır. DEA, Cali Kartelinin üzerine giderek onu bitirmiş ve iki kardeşi ABD’ye suçlu iadesi ile göndertmiştir.

Cali Karteli her ne kadar profesyonel çalışsa da, DEA tarafından ABD'ye giren uyuşturucu madde miktarı arttığı için kartelin sonu getirilmiştir ve Amerika'lılardan kaçamamışlardır. Eğer işin içinde sadece Kolombiya Devleti olsaydı Cali Karteli halen faaliyette olabilirdi.

Son olarak Narcos dizisinden sonra ikinci seri olan Narcos: Mexico dizisini seyredebilirsiniz. Narcos: Mexico dizisi 2018 yılında çekilmiş ve toplamda 2 sezon olan bir dizidir. Narcos dizisinde olduğu gibi Meksika'nın ünlü uyuşturucu baronu Felix Gallardo'nun hikayesini anlatmaktadır. Meksika'da uyuşturucu pazarı nasıl doğdu ve gelişti dizide detaylıca anlatılmaktadır. Amerika ve Meksika yapımı olan diziyi Türkçe Dublaj olarak Narcos dizisini izledikten sonra seyredebilirsiniz, tavsiye ederim.

Narcos Dizisi ve Kısa Bilgiler

Drug Enforcement Administration (DEA): ABD Narkotik birimidir. Kolombiya'da Amerikan Büyükelçiliğine bağlıdır.

ELN (Ejercito de Liberación Nacional): Kolombiya Ulusal Kurtuluş Ordusudur. 1964’ten beri gerilla savaşı kapsamında faaliyet gösteren Marksist-Leninist örgüttür.

FARC veya FARC-EP: Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleridir. (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) Uyuşturucu tacirleri ara ara bu gibi örgütler ile iş birliği yaparlar.

National Police of Colombia: Kolombiya Polis Güçleri.

Kolombiya: Başkenti Bogota ve Resmi dili İspanyolcadır. Nüfusu 50 milyon (2020 Verisi) civarındadır. Para birimi Kolombiya Pesosu’dur.

U.S. Embassy in Colombia: ABD Kolombiya Büyükelçiliği. Başkent Bogota'dır. DEA birimi buraya bağlıdır.

Medellin Karteli: Medellin şehrindeki Escobar'ın kurduğu uyuşturucu karteli.

Cali Karteli: Cali şehrindeki uyuşturucu kartelidir. Pablo'dan sonra en büyük kartel olmuşlardır. Kurucusu Gilberto Rodriguez Orejuela'dır ve kardeşi Miguel.  Diğer önemli iki kişi ise Chepe (Jose Santacruz Londono) ve Pacho (Helmer Herrera).

AUC (United Self-Defense Forces of Colombia): Castano Kardeşlerin gerilla yapılanması olan örgütüdür. 2008’de faaliyeti bitmiştir.

Dünya Çapında Ticareti Yapılan Uyuşturucu Maddeleri: Kokain(Ticareti Fazladır), Taş Kokain, Eroin(Eski Uyuşturucu), Esrar(Tütün), Kristal Meth, Extasy(Hap), Bonzai(Sentetik Esrar)

Drugs Trade in Colombia: Kolombiya'daki Uyuşturucu ve Kokain trafiği genelde ABD'deki Miami üzerinden girip Orlando, Boston ve New York'a gidiyor.

La Catedral: Pablo’nun kendisi için yaptırdığı hapishane.

Burak AVCI - Update: 19.03.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.