4 Eylül 2022

Küba'nın Milli İçeceği Rom, Bacardi Carta Oro İncelemesi ve Cuba Libre Tarifi

Bacardi Carta Oro Rom

Rom veya diğer adı ile Rum içeceği şeker kamışı ve melasının damıtılmasından elde edilen alkollü bir içki türüdür. İçerisinde kuru üzüm kullanılır ve yüksek alkollü bir içki türü olup içerisinden minimum %37,5 hacmen alkol barındırmalıdır. Küba başta olmak üzere Rom içeceği en çok Orta ve Latin Amerika'da tüketilen bir içki türüdür. Alkol oranı ve kokteyl çeşitliliği bakımından Gin (Cin) içkisi ile oldukça benzerlik gösteren alkollü bir içecektir. Marka olarak en çok bilinen ve tüketilen Rom isimleri ise Havana Club ve Bacardi olup Netflix'de izlediğim Küba'nın Özgürlük Hikayesi belgeselinde özellikle Küba'nın yerli içkisi olan Cuba Libre’yi görünce bende bu içkiyi deneyip sizlerle paylaşmak istedim. Rom içkisini tek başına içtiğinizde biraz tatlı acı ve nahoş bir tat alabilirsiniz bu yüzden kesinlikle kokteyl yaparak tüketmenizi tavsiye ederim. Rom genelde sek içilen bir içki türü değildir. Bilinen ve çokça tüketilen Rom markası olan Bacardi'den biraz bahsetmek gerekirse. Bacardi, Küba'da yaşayan İspanyol damıtıcı Don Facundo Bacardi tarafından ilk kez daha rafine olacak şekilde damıtılmış ve piyasaya bu şeklide sürülmüştür. Bacardi'nin içerisinde ve özünde şeker kamışı vardır. 1862 yılında marka seri üretimine geçmiştir. Klasik ve bilinen çeşidi Bacardi Carta Blanca olup markanın birçok farklı aromalarda Rom içki çeşidi de bulunmaktadır. Benim denediğim çeşit ise Bacardi Carta Oro olup rengi klasik çeşidinde olduğu gibi şeffaf değil karamel renkte bir içecektir.

Bacardi Carta Oro Rom içeceğinin şişe incelemesinden başlayarak tanıtımını yapacak olursam; öncelikle şişe üzerinde kırmızı fonda bir yarasa figürü vardır. Logo üzerinde Bacardi Marca De Fabrica yazmaktadır. 1862 yılında kurulan fabrikada Romlar meşe fıçılarında damıtıldıktan sonra dinlendirilmektedir. Üzerindeki orijinal ibaresine vurgu yapmak için Receta Familiar Original ibaresi yazılmıştır. Küba'nın Santiago de Cuba şehrinde üretilen Rom yıllarca tarihten gelen kaliteli geleneğini korumuştur. Cuba Libre için kullanılan orijinal Rom ifadesi Cuba Libre The Original Cocktail of Freedom olarak şişe üzerine işlenmiştir. Bacardi Carta Oro şişesinin rengi koyu altın renginde olup Gold Rum ifadesi yer almaktadır. Aynı zamanda Rom sözcüğü diğer dillerde Rum, Rhum, Rommi olarak da geçmektedir. İçerisinde %37,5 alkol barındıran bu içkiyi sek içmenizi tavsiye etmem çünkü sek içtiğinizde aşırı tatlı ve acı baharatımsı yoğun bir tat geldiği için pek keyif alacağınızı düşünmüyorum. Bu yüzden kokteyl ile içmenizi tavsiye ederim. Zaten Rom içkisi nasıl içilir şeklinde internet üzerinde aratma yaptığınızda genelde sek içim pek önerilmemiştir. Kola veya kokteyl tarifleri ile tüketilmesi ne uygun olacaktır. Küba'da bulunan ve tüm Dünya'da da kabul gören en basit tarife sahip Cuba Libre kokteyli ile içmenizi tavsiye ederim.

Bacardi Carta Oro Rom

Bacardi Carta Oro Rom

Bacardi Carta Oro Rom

Bacardi Carta Oro Rom

Cuba Libre kokteyli nedir ve nasıl yapılır kısmından bahsetmem gerekirse; Rom içkisini buz, limon dilimi ve Coca-Cola ile karıştırıp tüketebileceğiniz basit ve lezzetli bir kokteyl türüdür. Genelde 100 ML Kola içerisine 50 ML Bacardi ve 3 veya 4 dilim Limon veya Lime konularak hazırlanan basit bir kokteylidir. Bardağın içerisi önce buzla doldurulur sonrasında limon dilimleri atılır ve Rom, Kola eklenerek servis edilir. Kola olarak genelde Coca-Cola hep önerilmiştir. Bende Kola olarak 250 ML teneke kutularda satılan kolalardan almanızı tavsiye ederim. 250 ML Coca-Cola içerisine 100 ML Rom ekleyerek bu kokteyli yapabilirsiniz. Rom olarak sadece Bacardi değil Havana Club veya Captain Morgan Rom markalarını da kullanabilirsiniz. Hatta Rom içkisini ilk kez deneyecekler en uygun fiyatlı marka olan Captain Morgan ile başlayabilirler. Bacardi ve Havana Club markaları Captain Morgan'a göre biraz daha pahalıdır. Rom kokteylleri hakkında daha fazla araştırma yapmak isterseniz internet üzerinden bakabilirsiniz ben bilinen birkaç kokteyl ismini sizlerle paylaşmak isterim. Genelde limon dışında portakal ve ananas suyu da kokteyller için çokça kullanılmaktadır. Cuba Libre dışında Mojito, Daiquiri, Rum Mule, Tormenta Negra, Ginger Snap ve Rum Toddy kokteyl karışımlarını araştırabilirsiniz. Cuba Libre yaparken sadece limon dilimi değil limon suyu katabileceğiniz bir Highball kokteyl türü olup limon suyunu diğer kokteyl denemelerinde de kullanabilirsiniz.

Bacardi Carta Oro Gold Rum Cuba Libre

Rom: Bacardi Carta Oro Gold Rum (1862)
Tür ve Menşei: Porto Riko (ABD)
Üretici: Küba (Santiago de Cuba)
Alkol Oranı (ABV): %37,5
Fiyat: 70 CL Şişesi 499 TL (Haziran 2022 & Metro AVM)
Barkod: 5010677028875 (70 CL)
Türkiye Distribütörü: Demirtaş İçecek ve Gıda Pazarlama Ticaret A.Ş.

Bacardi Carta Oro Rom

Bacardi Carta Oro Rom

Bacardi Carta Oro Rom

Bacardi ve Diğer Rom Markaları;
* Bacardi Carta Blanca (White Rum & Klasik)
* Bacardi Carta Oro Gold Rum (Dark Rum & Karamel Renkli)
* Bacardi Spiced
* Bacardi Carta Negra
* Havana Club Anejo 3 Anos
* Havana Club Especial
* Havana Club Anejo 7 Anos
* Captain Morgan (White Rum)
* Captain Morgan (Spiced Gold)
* Kamel Rum Blanco (White Gold)

Bacardi Carta Oro Rom

Bacardi Carta Oro Rom

Yukarıda paylaştığım Rom markaları ve çeşitleri genelde Türkiye'de rahatlıkla bulabileceğiniz Rom içkileri olup birçok kokteyl tarifini bunlarla yapabilirsiniz. Bu kısa ve öz olan Rom içkisini ve Bacardi markasını tanıttığım inceleme yazısı umarım faydalı olmuştur. Başka Rom markaları ve kokteyl çeşitlerini deneme fırsatı buldukça yazıma ekleyeceğim ve yeni yazılar ile sizle paylaşmaya çalışacağım.

Burak AVCI - Update: 04.09.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.