16 Ocak 2022

İsveç'in Başkenti Stockholm'de Görülen "Kuzey Işıkları" & Kuzey veya Kutup Işıkları Nedir? Nerelerde Görülür?

Stockholm Northern Lights

Pazar sabahı uyandığımda gereksiz Türkiye'de haberleri dışında güzel bir görsele sahip haber okudum. Kutup ülkelerine yakın olan İsveç'in Başkenti Stockholm'de Kuzey Işıkları görülmüş ve bu doğa harikası fotoğraflanmış. Kuzey Işıkları veya diğer adı ile Kutup Işıkları bir doğa olayı olup Kuzey kutup veya Güney kutup ülkelerinde görülebilmektedir. Gökyüzünde görülen bu doğa olayının meydana gelme biçimi ise yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. İsveç Örebro Astronomi Dairesi'nin yaptığı açıklamaya göre Dünya'nın manyetik alanında bir yırtık oluştu ve esen sert rüzgarlar ile birlikte Kuzey Avrupa'da görülebilen bir ışık şölenine dönüştü. Işığın bu kadar net ve berrak görünmesinin sebebini manyetik alanda oluşan yırtığın fazla olduğundan kaynaklandığı açıklandı.

Kutup Işıkları veya Aurorası eski zamanlardan beri var olan bir doğa olayıdır. Aurora kelimesi Roma döneminden gelen Şafak tanrıçası anlamına gelmektedir. Günün doğumu anlamında kullanılan ve latince kökenli olan bu kelime Yunanca'da Borealis yani Kuzey Rüzgarı, Australis ise Güney Rüzgarı olarak da bilinir. Bu isimlendirmeler dönemin Fransız matematikçisi Pierre Gassendi tarafından verilir. Güney Işıkları tabirinin pek kullanılmamasının sebebi güney kutbunda sadece Antarktika'nın olması ve burada pek insan yaşamamasındandır. Kuzey kutbu bölgesinde ise Kuzey ışıklarını gören ülkeler; İskandinav ülkeleri olan Norveç, Finlandiya, İsveç, İzlanda ve Kanada'nın Kuzey Bölgeleridir. Işıkların reni genelde yeşil olup Kırmızı Aurora Australis şeklinde oluşan doğa olayları da gözlemlenmektedir.

Stockholm Northern Lights

Stockholm Northern Lights

Kuzey ışıkları temelde dünyanın güneşten gelen zararlı parçacıklardan korunması anlamına gelmektedir, bu korunma yeşil renkte bir ışıma ile doğa olayı yaratır. Dünyanın manyetik çekim alanı, bu parçacıkların dünyaya isabet etmesine engel olmaktadır. Bu sayede parçacıklar dünyadan uzaklaştırılır. Bu doğa şöleninin güzel resimlerini internet üzerinden Stockholm Northern Lights olarak aratarak bulabilirsiniz. Güzel görsellere sahip bir doğa olayı olduğu için paylaşmak istedim. Pazar günü gereksiz ekonomi ve Türkiye haberlerinden ziyade ilgimi çeken tek haber bu oldu açıkçası.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.