26 Ağustos 2021

Karadeniz Turu 6. Gün (Borçka Karagöl-Artvin-Trabzon Ayasofya Camii)

Borçka Karagöl Tabiat Parkı (Borçka Karagöl Nature Park)

Karadeniz kültür turunun altıncı gününde Artvin Hopa'da konakladığımız ve sınıra yakın olan Sarp Otel'den sabah sekiz buçuk itibarıyla ayrıldık. İlk rotamız Artvin ilinin Borçka ilçesindeki Borçka Karagöl Tabiat Parkı (Borçka Karagöl Nature Park) oldu. Borçka'daki Tabiat Parkı 2002 yılında park olarak ilan edilmiştir. Bulunduğu bölge engebeli olduğu için yolculuğun geri kalanını yine oradaki yerel minibüsler ile sağladık. Artvin'in yolları aşırı virajlı olup yol boyunca yoğun ormanlar ve yeşillikler arasında tek tük Karadeniz evlerini sizler de göreceksiniz. Tabiat Parkına vardığınızda ortada büyük bir göl olup gölün etrafını bir defa turlayarak geziyi tamamlayabilirsiniz. Oldukça uzun bir parkur olup Kara Göl olarak bilinen bu gölün etrafını dolanırken şelale ile de karşılaşacaksınız. Borçka ilçesi Gürcistan sınırına yakın olan bir bölge olduğu için burada Gürcüler Sovyetler zamanında çokça yaşamıştır.

Borçka Karagöl Tabiat Parkı, etrafında dinlenebileceğiniz ve çay içebileceğiniz yerlerde mevcuttur. Gölün etrafındaki parkur boyunca tahta köprüler, taş geçitler gibi birçok engebeli yerden geçeceksiniz. Ayrıca gölün içerisinde birçok Alabalık'da mevcuttur. Soğuksu Şelalesinin bir kısmı da buraya akmaktadır. Doğa harikası bir yer olup Borçka'ya yolunuz düşerse buraya uğramanızı tavsiye ederim. Aynı zamanda bölgede Efeler Köyü Unesco Biyosfer Rezerv Alani, Erenler (İrsa) Yaylası ve Otingo Kaplıcaları gibi önemli yerlerde vardır.

Borçka Karagöl Tabiat Parkı (Borçka Karagöl Nature Park)

Borçka Karagöl Tabiat Parkı (Borçka Karagöl Nature Park)

Tabiat Parkı ziyaretimizden sonra Artvin merkeze gittik ve Artvin'i kuş bakışı fotoğrafladık. Artvin merkezi fotoğraflarken Çuhala Çay ve Çoruh Nehri üzerindeki Borçka Barajı ve Hidroelektrik Santralini de göreceksiniz. Bölgedeki elektrik ihtiyacını karşılayan önemli bir barajımızdır. Aynı zamanda Çoruh Nehri üzerinde birçok Alabalık yetiştirme tesisi de görebilirsiniz. Artvin'de Atatepe'de yer alan Artvin Atatürk Heykeli'ni de bölgede çok rahatlıkla görebilirsiniz. Heykeli yaptıran kişi her sabah Atatürk'ü görmek istediği için bu heykeli yaptırtmak istemiş ve girişimde bulunmuştur. Heykel 22 metre olup 2011 ve 2012 yılları arasında Sıtkı Kahvecioğlu Vakfı tarafından yaptırılmıştır.

Artvin merkezide gördükten sonra öğle yemeği için Artvin'in Arhavi ilçesindeki Loca Restaurant & Cafe'ye gittik ve yöresel yemekler olan Karalahana Dolması ve Et Kavurma yedikten sonra yol üstündeki Zaimoğlu Tekstil'e uğradık. Karadeniz Rize bezinden yapılan birçok elbise ve tekstil ürününü buradan alabilirsiniz. Artvin ve Rize'den sonra tekrardan Trabzon'a döndük ve günün son etkinliği olarak Trabzon Ayasofya Camii'ni ziyaret ettik. Burası hem Camii hem Müze görevi görmektedir. Cuma ve vakit namazlarında namaz kılınan yerdeki Freks'ler ışıkla karartılıp namaz vakti bitince tekrardan aktif hale getirilmektedir. Komninos Hanedanı'ndan İmparator I. Manuil tarafından 1238-1263 yılları arası inşaa edilen bir kilisedir. Dünya'da dört tane Ayasofya kilisesi olup bunlardan ikisi İstanbul biri İznik ve biri de Trabzon'da olandır.

Trabzon Ayasofya Camii

Trabzon Ayasofya Camii

Trabzon Ayasofya Camii

Trabzon Ayasofya Camii; hem Camii, hem müze hem de kilise olarak kullanılan ortak bir yapıdır. Bina dışındaki taş yapıtlar ve iç Freks'ler Adem'le Havva'nın yaratılışı, cennete yaşayışları, yasak elma, cennetten kovuluşları, ilk cinayet tasviri (Kabil'in Habil'i öldürmesi), Hz. İsa'nın mucizeleri, son yargı günü mahşer, Hz. Meryem'e müjde gibi olaylar resmedilmiştir. Aynı zamanda o dönem yaşayan ve vefat eden Osmanlı'daki önemli kişilerinde mezar taşları vardır. Trabzon Ayasofya Müzesi gezimiz sonrası gece konaklamak için Trabzon'daki üç yıldızlı ve oldukça kaliteli otel olan Aksular Otel'de kaldık. Trabzon'a yolunuz düşer ve kalacak otel ararsanız burayı kesinlikle tavsiye ederim.

Karadeniz Turu 7. Gün (Trabzon Sümela Manastırı-Giresun-Ordu-Samsun-Amasya) bir sonraki gün olan gezinin yedinci günü yazımı okuyarak tur hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 29.08.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.