29 Ağustos 2021

İstanbul'dan Ayvalık, Burhaniye'ye Yol Güzergahı - Oksijen Dinlenme Tesisleri ve O5 İzmir İstanbul Otoyolu

İstanbul'dan Ayvalık, Burhaniye'ye Yol Güzergahı

İstanbul'dan Ege ili olan Balıkesir'in Burhaniye ve Ayvalık ilçelerine giderken hangi yol haritasını izlememiz lazım? Hangi dinlenme tesislerinden durabiliriz ve hangi yolları kullanabiliriz ile ilgili bir yol haritası yazısı sizler için hazırladım. Öncelikle aracınız ile yola çıkmadan önce mutlaka deponuzu tamamen doldurun ve uzun yol öncesi lastik basıncınızı kontrol ederek lastiklerinizi şişiriniz. Kendi aracım olan Honda Civic ile baştan itibaren izlediğim tüm süreci sırasıyla anlatacağım. İlk olarak yola çıkmadan önce evime en yakın benzin istasyonuna gittim ve hem Benzin hem de LPG tankımın depolarını ful olacak şekilde doldurttum. Daha sonra dört lastiğime 32 PSI olacak şekilde hava bastım ve uzun yolda görüşümün daha iyi olması için ön cam, yan camlar ve aynaları silikon temizleyici sprey ile temizleyerek aracımı uzun yola gidecek şekilde hazırladım.

İstanbul Pendik ilçesinde ikamet ediyorum ve sahil tarafında oturduğum için yolun ilk kısmını sahilden gideceğim daha sonra Tuzla tarafından D100 (E-5) yoluna bağlanarak Anadolu Otoyolu ve Osmangazi köprüsünden geçerek devam edeceğim. Pendik'ten aynı zamanda Pendik-Yalova Feribotu ile de karşı tarafa geçebilirsiniz fakat feribotu bekleme, inmesi ve binmesi çok zaman aldığı için ben genelde Osmangazi köprüsünü tercih ediyorum. İlk olarak evimden Tuzla sahiline aşağıdaki konuma gidiyorum ve Sahil Bulvarından rotama devam ediyorum.

1) Tuzla: Tersaneler veya Petrol Ofisi (Lukoil) konumuna gidiyorum.

2) İkinci rotam bir saat sonraki Kavlak Zeytin Oksijen 68 Tesisleri İzmir Yönü olacaktır. Tuzla sahilden Oksijen 68 dinlenme tesislerine giderken O5 İzmir İstanbul ücretli otoyoluna giriş yapıp Osmangazi Köprüsünden geçeceksiniz. Köprüyü geçtikten sonra yol üstüne O14 Oksijen Altınova dinlenme tesisi de olup benim rotamda burası erken olduğu için burayı pek kullanmıyorum. Oksijen 68 tesislerinde; Starbucks, Shell İstasyonu, ZES Elektrikli Şarj İstasyonu, Kahve Dünyası, Burger King gibi yerler olup burada sadece kahve ve lavabo ihtiyacından sonra yola devam ediyorum. Yakıtı ful yaptığım için burada yakıt almıyorum.

Kavlak Zeytin Oksijen 68 Tesisleri İzmir Yönü

3) Üçüncü rotam yine bir saat sonraki O204 Oksijen Balıkesir Kuzey dinlenme tesisleridir. Buraya vardığınızda artık Balıkesir Susurluk bölgesini geçmiş olursunuz. Rota üzerinde O86 Oksijen Bursa Kuzey dinlenme tesisleri vardır sonra Bursa Batı Gişeleri gelir. Gişeleri geçince bir sonraki dinlenme tesisi O135 Oksijen Karacabey'dir. Susurluk bölgesine yaklaşmadan önceki dinlenme tesisi ise O167 Oksijen MustafaKemalpaşa olup Susurluk'taki dinlenme tesisi ise O178 Oksijen Susurluk veya diğer adı ile YASA'dır. Ben yol boyunca buralara uğramadan direkt O204 Oksijen dinlenme tesisine gidiyorum. Özellikle YASA dinlenme tesisi çok kalabalık olduğu için ve herkes orayı orta nokta bellediği için oraya artık pek uğramıyorum. Belki bir sonraki yolculuğumda O167 Oksijen tesisine uğrayıp burayı paylaşırım sizlerle.

O204 Oksijen Balıkesir Kuzey dinlenme tesisi daha nezih bir yer olup burada yemek yeri olarak daha temiz ve lüks olan İkbal Oksijen vardır. Burada yemek yiyebilirsiniz. Yine aynı şekilde BP İstasyonu, Starbucks, Kahve Dünyası, Columbia Sportswear, The North Face, Under Armour, Lüks Giyim Exxe Selection Mağazaları bulunmaktadır. Dinlenmek için ben genelde burayı tercih ediyorum.

O204 Oksijen Balıkesir Kuzey

4) O204 Oksijen tesislerinden çıktıktan sonra LPG tankımı doldurmak için O228 Oksijen Balıkesir Batı dinlenme tesisi girişi içerisinde olan Petrol Ofisi'ne gidiyorum. Burada yakıt alıp lavabo, sigara ihtiyacından sonra yola devam ediyorum.

5) Burhaniye'ye doğru giderken Balıkesir (Batı) Gişesinden geçeriz ve D230 Balıkesir Edremit Yolu'na saparız. Edremit yolu çok virajlı olduğu için aracınız ile bu bölgeden dikkatli ve yavaş geçmenizi tavsiye ederim. Balıkesir Edremit yolunda devam ederken Havran'ı geçeriz ve Entur Termal Otel taraflarına gelmeden Burhaniye, Ayvalık, İzmir tabelası göreceksiniz. Buradan devam ederek Ayvalık tabelasından D550 İzmir Çanakkale Yolu'na bağlanırsınız. Az ilerisinde Opet Edremit vardır buradan da yakıt doldurabilirsiniz. Artık Balıkesir'in Burhaniye ve Ayvalık ilçelerine giden yola girdik demektir.

6) Burhaniye ve Ayvalık'ta oturanlar Burhaniye Devlet Hastanesi, Pelitköy Sahil Siteleri Girişi (Murat Çeşme Bulvarı), Burhaniye Karaağaç Girişi ve Ayvalık Nüfus Müdürlüğü (Ayvalık Merkez) gibi rotaları kullanarak yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz.

Telefonda uygulama olarak Google Haritalar (Google Maps) kullanıyorum. İstanbul için trafikte Yandex Haritalar'da kullanabilirsiniz fakat il dışı yolculuklarda ben Google Maps öneriyorum. Yol boyunca da emniyet kemerinizi takmayı unutmayınız. Ayrıca her moladan sonra emniyet kemerinizi kontrol edip takmadan yola çıkmayın ve acele etmeyiniz. Bir uyarı daha yapmak isterim; yakıt aldığınız zaman yakıt kapağını yola çıkmadan önce kontrol ediniz bazı istasyonlarda unutulduğunu görüyorum.

Burak AVCI - Update: 26.09.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.