25 Ağustos 2021

Karadeniz Turu 5. Gün (Ayder Yaylası Rize-Fırtına Vadisi-Mençuna Şelalesi)

Ayder Yaylası Rize

Karadeniz kültür turunun beşinci gününde Rize Ayder Yaylasın'da konakladığımız dağ evi olan Kalegon Butik Otel'den sabah sekiz itibarıyla ayrıldık. İlk olarak Ayder Yaylası yolundaki şelaleyi ve doğayı fotoğraflayıp Ayder'in temiz havasını içimize çekerek güne başlıyoruz. Gelin Tülü Şelalesi'ne uğrayıp buradaki Ayder ahşap yazının olduğu kısım ile birlikte manzarayı ve doğayı fotoğraflayıp alanı geziyoruz. Karadeniz'de dağların tepesine baktığınızda beyaz duman hep görürsünüz ve bu tepelerde yaşam çok zordur. Ayder Yaylası, Rize'deki en çok otelin olduğu ve ziyaret edilen yaylardan biri olup yeşil alanı biraz tehdit etmektedir. Yayla deyince aklımıza çayır çimen ve büyük küçükbaş hayvanlar gelmektedir fakat bu görseli Ayder dışındaki diğer yaylalarda daha çok görebilirsiniz. Ayder daha çok turizm odaklı bir yayla olmuştur. Ayder yaylasındaki otellerin bazıları tepede olduğu için bavul ve eşya taşıma teleferik ile yapılmaktadır.

Ayder Yaylası dışında bölgede Palovit, Yukarı Kavrun, Aşağı Kavrun, Avusor, Çiçekli, Trovit, Baltas, Amlakit, Apivanak yaylaları da vardır. Minibüsler ile bu yaylaları da ziyaret edebilirsiniz. Fırtına Vadisinde ilerlerken yol boyunca hep taşköprü görebilirsiniz. Osmanlı dönemine ait Kale (Hala) Köprüsü bunlardan biridir. Taş köprülerde zaman zaman durup hem tarihi taş köprülü yapıları hem de doğayı fotoğraflayabilirsiniz. Doğu Karadeniz bölgesi yoğun yeşillik ve ağaçlığın olduğu bir bölge olup gözünüz yeşile doyacaktır. Tura devam ederken Zilkale, Palovit Şelalesi, Tarihi Şenyuva (Çinçiva) Köprüsü ve Mençuna Şelalesi'ne bölgedeki Ford markalı minibüsler ile gideceğiz. Çünkü dağlık bir bölge olup yollar genelde dar ve virajlı olduğu için bölgedeki ulaşım bu minibüsler ile sağlanıyor. Bölgede birçok Ford markalı minibüs görebilirsiniz. Yol koşullarına dayanıklı, bakım ve parçası ucuz olduğu için bölgede en çok tercih edilen vasıta olmuştur.

Tarihi Şenyuva (Çinçiva) Köprüsü

Ayder Yaylası Rize

Zilkale

Zilkale

Tarihi Şenyuva (Çinçiva) Köprüsü'ne ilk önce uğrarız ve bu taş köprüyü fotoğrafladıktan sonra Zilkale'ye geçeriz. Yol boyunca birçok çay tarlası ve çay hasadı yapan kişileri de görebilirsiniz. Zilkale, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan ve Fırtına Vadisi'ndeki bir geçide hakim bir kaledir. 3. yüzyılda yapımına başlanmıştır ve bölgedeki ticari yolu kontrol etmek amacıyla inşaa edilmiştir. Zilkale'ye giriş ücreti 4 TL olup Kaçkar dağlarındaki bu eşsiz yapıyı inceleyebilirsiniz. Daha sonra rotamız Palovit Şelalesi olup doğa içine saklanmış bu eşsiz şelaleyi ziyaret ederiz. Şelaleye yaklaştıkça aşırı ses ve serinlik sizi karşılar. Öğle yemeği için Fırtına Vadisi içerisinde bulunan Akasya Restorana (Akasya Restaurant Rize) doğru yola çıkarız. Yolda giderken Osmanlı Köprüsü, Bulut Şelalesi, Tar Deresi Bulut Şelalesi Tabiat Anıtı, Tarzan Parkı, Mikron Köprüsü, Kavak Köprüsü, Ham Köprü, Timisvat Osmanlı Taş Kemer Köprüsü gibi birçok taşköprü ve doğa manzarası olan yerlerden geçeriz.

Karadeniz Yemekleri

Palovit Şelalesi

Akasya Restorana geldiğimizde burada yöresel yemekler olan Alabalık, Karalahana Çorbası, Laz Böreği ve Mıhlama yedim. Ayrıca Zipline yaptım ve bölgeye uğrayanlara kesinlikle denemesini tavsiye ederim. Zipline; ipte kayma şeklinde yapılan bir spordur. Fırtına Vadisi boyunca Zipline ve Rafting yapabileceğiniz birçok yer vardır. Rafting, eğlenceli bir su sporu olup eğer vaktiniz varsa katılmanızı öneririm. Benim vaktim olmadığı için yapamadım fakat tekrar yolum düşerse Rafting kesinlikle yapacağım.

Mençuna Şelalesi

Öğle yemeğinden sonra Fırtına Vadisinden çıkıp Ardeşen, Şenyurt, Fındıklı geçerek Artvin'in Arhavi bölgesinde bulunan Mençuna Şelalesi'ne doğru yola çıkarız. Yolda giderken Orçi Çayına paralel gideriz ve çayı ikiye ayıran ve diğer yönü Arhavi Deresi olarak devam eden Çifte Kemer Köprü'den geçeriz. Bölgede ulaşımı yine minibüsler ile sağlarız. Kamilet Vadisi içerisinde bulunan Mençuna Şelalesi girişine ulaşarak zorlu tırmanışımıza başlarız. Arhavi Deresi üzerinde bulunan tahta köprüden geçerek Mençuna Şelalesi Yeşil Yol Projesi Yürüyüş Yolu olan ve uzun tahta basamaklı merdivenlerden oluşan zorlu yolculuğa başlarız. Tepeye çıktığınızda son bir tahta köprü sizi karşılamaktadır ve sonrasında Mençuna Şelalesine ulaşırsınız. Bölgede taze yayla çayı satan bir baraka vardır burada çayınızı içerek şelaleyi fotoğraflayabilirsiniz. Hatta şortunuz ile gelerek şelale önünde oluşan ufak göle de girebilirsiniz. Ayrıca şelalenin suyu içilebilir eğer bölgede susarsanız şelaleden su içebilirsiniz.

Günün sonunda Gürcistan sınırına yakın Sarp sınır kapısındaki en yakın otel olan Hopa'daki Sarp Otel'de konaklarız. Yol boyunca Çoruh Nehri ve Deriner Barajını kuş bakışı seyredip bu bölgelerden geçeriz. Sınıra yaklaştıkça yol boyunca sıralanan tırları görebilirsiniz. Sarp Otel bölgedeki en eski otellerden biri olup eski Sovyet zamanlarındaki otellere benzemektedir. Ayrıca otelin yakınında bulunan İstanbul Bazaar Alışveriş Merkezinden de ihtiyaçlarınızı temin edebilirsiniz. Normal şartlarda tur programımızda Gürcistan Batum gezisi vardı fakat Pandemi sebebiyle Gürcistan hükümeti PCR testini şart koşuyor ve turdaki bir kişide bile Koronavirüs tespit edilirse herkesi 14 gün boyunca karantinaya direkt alıyor. Bu yüzden Batum ziyaretini iptal ettik. Gürcistan'a çıkış sağladığımız Sarp sınır kapısı Gürcüler tarafından saat 18:00'de kapanıyor ve denetlemeler çok sıkı olduğu için günübirlik gitmenizi pek tavsiye etmem.

Karadeniz Turu 6. Gün (Borçka Karagöl-Artvin-Trabzon Ayasofya Camii) bir sonraki gün olan gezinin altıncı günü yazımı okuyarak tur hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 26.08.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.