2 Mart 2021

Korona Virüs Tedbirleri Çerçevesinde Yüksek Riskli İstanbul'daki Yeni Yasaklar ve Normalleşme Süreci

Korona Virüs Tedbirleri Çerçevesinde Yüksek Riskli İstanbul'daki Yeni Yasaklar ve Normalleşme Süreci

Korona virüs tedbirleri çerçevesinde Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Türkiye'nin risk haritasına göre 02 Mart 2021'den itibaren yeni bir kontrollü normalleşme süreci başlamıştır. Normalleşme süreci illerin risk grubuna göre bölümlendirilmiş olup toplamda dört adet risk grubu vardır. En az riskten başlayarak iller düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandırılmıştır. Kısıtlamalara tüm risk grubundaki iller dahil olsa da daha çok yüksek ve çok yüksek iller için ekstradan önlemler alınmıştır. Türkiye'nin en kalabalık ili olan İstanbul ise üçüncü derece olan yüksek riskli gruba girmiştir.

İstanbul'da uygulanacak kısıtlamaları maddeler şeklinde sizlere açıklamaya çalışacağım. Ayrıca her iki haftada bir genel kabine toplantısı olup bu kısıtlamalara ek güncelleme geleceği zaman yine bu makaleden son durumu sizler için güncel tutmaya çalışacağım.

Korona Virüs Tedbirleri Çerçevesinde Yüksek Riskli İstanbul'daki Yeni Yasaklar ve Normalleşme Süreci

1) İstanbul için hafta sonu sokağa çıkma yasağı sadece Pazar günü uygulanacaktır. Cumartesi günü akşam 21:00'e kadar dışarda olabilirsiniz ve araç kullanabilirsiniz. Cumartesi günü aracınız ile markete gidebilirsiniz. Akşam 21'00'den sonra araç veya yayan dışarı çıkmak yine yasaktır. Pazar günü ise dışarı hiçbir durumda çıkılmayacaktır. Sadece yayan en yakın markete veya eczaneye gidebilirsiniz.

2) Haftanın hergünü eski düzende olduğu gibi sabah 05:00 ve akşam 21:00 saatleri arası dışarıda olabilirsiniz. Akşam 21:00'den sonra dışarı çıkmak yasaktır. Bu kural hem hafta içi hem de hafta sonu geçerlidir.

3) Belirlenen saatler içerisinde 65 yaş üstü ve 20 yaş altı kişiler için sokağa çıkma kısıtlamaları tamamen yasak olmayıp gevşetilecektir. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10:00-14:00 saatleri arasında, 20 yaş altı çocuklar ve gençler ise 14:00-18:00 saatler arası hafta içi sokağa çıkabilecektir. Cumartesi günü bir saat kısıtlaması yoktur. Akşam 21:00'den sonra sokağa çıkma yasağı devam etmektedir.

4) Eğitim alanında İstanbul'da; okul öncesi eğitim açık, ilkokullar açık, 8 ve 12. sınıflar açık, ortaokullar kapalı ve liseler yüz yüze sınav yapabileceklerdir.

5) İstanbul'da Restoran, kafeler, kıraathane, çay ocakları, yemek yerleri, tatlıcı, çay parklar, AVM gibi alanlar İstanbul'da hafta içi ve Cumartesi günü sabah 07:00'den akşam 19:00'a kadar açık olacaktır. Mekan içerisinde müşteri bulundurma oranı ve mesafe kuralları dikkate alınarak bu işlem yapılacaktır. Hafta sonları herkesin sıkılmaması için Cumartesi gün içinde artık kafe ve restorana gidebileceksiniz. En çok beklenen ve gevşetilmesi istenen madde İstanbul için buydu. Çünkü esnaf ekonomik olarak baya daralmıştı. Hafta içi ve Cumartesi günü bu yeni süreci her birlikte gözlemleyeceğiz.

6) İstanbul'da halı saha, yüzme havuzları, hamam, sauna gibi yerler kapalı kalacaktır. Düşük ve orta riskli illerde bu tesisler açılacaktır.

7) İstanbul'da Nikah törenleri 1 saati geçmeyecek ve maksimum 50 kişi katılabilecek. Aynı şekilde Genel Kurul toplantılarına da maksimum 300 kişi katılım sağlayabilecektir.

8) İstanbul ili çok yüksek risk grubunda olup hafta içi akşam 19:00'dan sonra sokağa çıkma yasağı vardır. Saat 19:00 itibarıyla tüm mekanlar kapalı olacaktır. Hafta sonu ise komple sokağa çıkma yasağı vardır.

Yeni normalleşme süreci çerçevesinde yüksek riskli İstanbul ilinde uygulanacak kısıtlamaları ve kontrollü aktiviteleri sizlerle paylaşmaya çalıştım. Kısıtlamalara ek güncelleme olduğu taktirde makaleyi güncel tutmaya çalışacağım.

Burak AVCI - Update: 19.04.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.