24 Mart 2021

2020 ve 2021 Kira Geliri Vergileriniz için Gelir İdaresi Başkanlığı Üzerinden Beyanname Başvurusu Süreci Nasıl Yapılır?

2020 ve 2021 Kira Geliri Vergileriniz için Gelir İdaresi Başkanlığı Üzerinden Beyanname Başvurusu Süreci Nasıl Yapılır?

2020 yılı için ev, mesken, dükkan, iş yeri, arazi gibi gayrimenkullerinizden aldığınız kira getirisinin yıllık gelir vergisini ödemek ve bunun beyanında bulunmak her yılın mart ayında gerçekleşen bir işlemdir. Eğer mart ayından sonra, sene içerisinde bu işlemi yaparsanız borcunuzu geciktirdiğiniz için ek olarak cezada ödemek zorunda kalabilirsiniz. Geçen sene 2019 Beyanname Başvurusu için bir yazı yazmıştım. Bu yazıdan verginizi ödeyeceğiniz hazır beyan sitesini ve interaktif gelir idaresi başkanlığı adreslerine ulaşabilirsiniz. Her sene mart ayında gelir vergisi ödemesi için girdiğim internet vergi dairesi sitesinin ise ön yüzü ve kullanışsızlığı hiç değişmemiştir. Umarım milattan kalma hem ödeme ekranı hem de vergi beyannamesi doldururken form ve ilgili sayfa seneye değişir ve gelişir. Site cidden berbat ve 2000'li yıllardan kalma teknolojiye sahip.

2020 yılı için Beyanname başvurusunu internet vergi dairesi sistemine E-Devlet hesabınız veya Vergi Dairesi kullanıcınız ile giriş yaptıktan sonra Beyanname Doldur sekmesine tıklayınız. Açılan sayfada aşağıdaki gibi 2020 Beyanname Doldur butonuna tıklayınız. Bu kısımdan sonra size hazır beyan form ekranı açılacaktır. Ben her sene 189 Alo GİB'i arayarak yardım alıyorum acaba ilgili alanlarda ekstra doldurmamız gereken yeni bir durum var mıdır diyerek. Bu sene Beyanname doldururken aşağıdaki alanları sadece doldurup onaya gönderdim. Şimdi sırayla bunlardan sizlere bahsedeceğim. Tabii benim gibi aynı durumda olmayan kişiler 189'u arayarak bilgi alabilir.

2020 ve 2021 Kira Geliri Vergileriniz için Gelir İdaresi Başkanlığı Üzerinden Beyanname Başvurusu Süreci Nasıl Yapılır?

Açılan hazır beyan formunda 3A kısım olarak belirtilen form ekranı içindeki ilk kısım olan Kira gelirleriniz ve bu gelirleri elde ettiğiniz gayrimenkullere ilişkin bilgileriniz kısmını dolduracağız. Burada gayrimenkul türünüz ev, daire ise Mesken seçebilirsiniz. Kira gelirinin ait olduğu yılı ise 2020 olarak seçiniz. Yıllık kira geliri kısmı önemlidir. Buraya bir meskenden yıl boyunca aldığınız toplam kira gelirinin hepsini yazınız. Eğer yıllık geliriniz 6600 TL ve altında ise vergiden muafsınız beyan vermenize gerek yoktur. Elde edildiği süre ay kısmı 12 olarak seçmelisiniz yani tüm yılı kapsayacak şekilde. Açıkçası bu sene tek doldurduğum alan burasıdır, onun dışında %15'lik vergi götürüsünü seçip beyan onaylama işlemine geçtim diyebilirim.

2020 ve 2021 Kira Geliri Vergileriniz için Gelir İdaresi Başkanlığı Üzerinden Beyanname Başvurusu Süreci Nasıl Yapılır?

Hisse ve Vergi Değeri (Hisseye Düşen) alanları boş bırakabilirsiniz. Adres gir kısmından da kira aldığınız ev adresini seçerek forma ekleyiniz. Mesken adresi girerken mahalle, cadde, apartman adı ve daire numarasını doğru şekilde seçmelisiniz. Bunun dışında gelir vergisi kesinti bilgileriniz, ortaklara ait bilgiler kısmını boş bıraktım. Gider türü kısmını ise götürü gider yöntemini seçip %15 olarak seçerek devam ediyoruz. Gerçek gider yönetimi ve gelirden yapılacak indirimler kısmını boş geçiyorum çünkü bu alanları doldurmak için ekstra vergi dairesine fatura veya belge vermeniz gerekmektedir. Bu kısımdaki detaylar için 189'u arayabilirsiniz. Son olarak vergi hesaplama kısmında ödeyeceğiniz vergi çıkıyor. Sayfanın en sonunda beyannameyi onaylamaya geç diyerek onay ve ödeme aşamalarını ilerleterek gelir vergisi ödeme işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Gayrimenkullerden alınan yıllık gelir vergileri araçlardaki MTV'de olduğu gibi iki taksit olarak ödenebilmektedir. Ödeme kısmında iki taksitin hepsini seçip tek seferde de ödeyebilirsiniz. Vergi borcu ödemelerinde ayrıca bir taksit imkanı yoktur. Ödeme sonrası ödediğiniz verginin faturasını PDF olarak almayı unutmayınız. Başvurduğunuz beyanlar için Beyannamelerim menüsünden hepsini görebilirsiniz. Açılan sayfada Beyanname Detayı ve Tahakkuk Fişi gibi bilgileri detaylı PDF formatında görebilirsiniz. Bu işlemi muhasebeciye gitmeden İnternet üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz.

Vergi ödemelerinde ek bir durum eklemek isterim; eğer vergi indirimi olarak göstermeniz gereken belgeler ve faturalar varsa bu belgeler ile vergi dairesine gitmeniz gerekebilir veya bir muhasebeciden destek almanız ihtiyaç olabilir. Normal ev kiraları için hatta tek bir eviniz varsa klasik %15 vergi dilimi üzerinden beyan yaparak da işlemlerinizi interaktif vergi dairesi üzerinden yapabilirsiniz. Aşağıdaki kısa ve öz bilgilerden de faydalanabilirsiniz.

* Gayrimenkul kira geliri için hazirbeyan.gib.gov.tr adresinden Beyanname Doldur diyerek verginizi verebilirsiniz.

* Her sene 1 Mart Zamanı bu işlemi yapmalısınız. Bir önceki yılın (Ocak-Aralık) Kumul net kira getirisini toplayıp beyan etmeniz gerekmektedir. Gelir vergisi ödeme son günü 31 Mart'tır.

* Gelir vergisi ile ilgili sorularınızı 189 Alo GİB numarasını arayarak öğrenebilirsiniz.

Emlak Vergisi ile gelir vergisini karıştırmayınız. Emlak vergisi kendi eviniz yani oturduğunuz evin belediye vergisidir. E-Devlet üzerinden belediyenizin entegrasyonuna girerek emlak ve çöp vergilerinizi ödeyebilirsiniz. Örneğin Pendik Belediyesi (Tahakkuk Bilgileri Sorgulama ve Ödeme) işlemlerini E-Devlet üzerinden yapabilir ve tapuda size kayıtlı evler için Emlak Vergisi ödemelisiniz. Üzerinizdeki evler için borcunuz otomatik çıkmaktadır. Ödeme için son tarih 1 Haziran'dır.

Burak AVCI - Update: 24.03.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.