2 Aralık 2020

Ananas (Pineapple) Tropikal Meyvesi Nedir? Nasıl Yenir, Nasıl Seçilir ve Dilimlenir, Faydaları Nelerdir?

Ananas (Pineapple) Tropikal Meyvesi Nedir? Nasıl Yenir, Nasıl Seçilir ve Dilimlenir, Faydaları Nelerdir?

Ananas meyvesi veya diğer adı ile Ananas Comosus, Ananasgiller (Bromeliaceae) ailesine ait olan ve sıcak iklimli yerlerde yetişen tropikal bir meyvedir. Anayurdu Güney Amerika olup başta Brezilya olmak üzere Filipinler, Tayland, Kosta Rika ve Endonezya gibi ülkelerde çokça üretilmektedir. Ananas meyvesinin dış kabuğu kalın ve baş tarafı yapraklı büyük bir meyvedir. Olgunlaşan bir ananas meyvesinin içi sarı ve sulu olmaktadır. Türkiye'de de birçok market ve manavda satılmaktadır, aynı zamanda ithal edilmektedir. Tropikal bir meyve olan ananas nasıl yenir, olgun olan ananas nasıl seçilir ve anlaşılır, ananas nasıl dilimlenir veya kesilir, anansın faydaları nelerdir ve vitamin olarak neler barındırır gibi tüm bu sorulara cevap vermeye çalışacağım.

1) Ananas Nasıl Seçilir ve Dilimlenir
Ananas seçerken önce ağırlığına bakın ve büyük oluğundan emin olun. Ufak olan ananaslar tam olgunlaşmamış olabilir fakat ananas eğer ağır ise büyük ihtimal suludur ve olgunlaşmış demektir. Bir diğer ananas seçme yöntemi ise koklayarak seçme şeklidir. Ananası ters çevirip sap kısmını koklayınız, tatlı bir koku geliyorsa genellikle olgun bir ananastır. Ananasın gövde kısmını sıkarak kontrol ediniz. Eğer hafif sert ve sıktıkça esniyorsa olgunlaşmış bir ananas demektir. Son olarak ananasın tepesinden bir yaprak koparınız. Eğer yapraklar fazla zorlamadan kopabiliyorsa bu da ananasın olgun olduğunu gösteren bir emaredir.

Dilimleme kısmına gelecek olursak; Ananasın önce alt ve üst saplarını bıçakla yatay şekilde kesiniz. Sonra ister kabuk kısmını soyunuz dikey şeklinde veya yatay şekilde yuvarlak dilimlerle kabuklu şekilde kesiniz, kestiğiniz halkanın kabuğunu bıçak yardımı kesip ananas halkasından ayırabilirsiniz. Ananas aldığınız yerde de bu soyma işlemini yaptırabilirsiniz. Manavlar ananası sizin için dış kabuğunu keserken bazı marketlerde ise ananas soyma makinesi vardır ve size dilimli şekilde hazır vermektedir. Bir de benim tercihim ananası meyve olarak alın asla hazır soyulmuş ve dilimlenmiş paketli halde veya konservede almayınız. Hatta direkt yapraklı olarak alıp kesme işlemlerini evde kendiniz yapmanızı öneririm. Sadece sap kısımlarını kestirip alabilirsiniz. Gövde kısmını yatay ve halka şekilde kendiniz evde kesiniz.

Ananas (Pineapple) Tropikal Meyvesi Nedir? Nasıl Yenir, Nasıl Seçilir ve Dilimlenir, Faydaları Nelerdir?

2) Ananas Nasıl Yenir?
Ananasın dilimleme ve kesme şekillerini anlattım. Ben genelde yuvarlak kestiğim halkayı dört eşit parçaya bölüp tüketiyorum. Bazı kişiler ananasın orta kısmı sert olduğu için orta kısımdaki posayı da kesip atıyor ama çok sert olmadığı için orayı da yiyebilirsiniz. Zaten yuvarlak şekilde kestiğiniz halkaları dört eşit parçaya bölünce orta posa kısımda bölünmüş olduğu için ekstra bir kesme işlemine gerek yoktur direkt o şekilde de tüketebilirsiniz. Her zaman yapraklı ve kabuklu meyve olarak alınız ananası asla hazır paket veya konserve olarak tüketmeyiniz. Hem tadı kötü oluyor hem de asıl vitaminlerini alamazsınız. Bu arada ananas birçok yiyecek de bildiğiniz gibi kullanılıyor; dondurma, meyve suları, yoğurt, malt içecekler ve daha birçok üründe ananas aroması vardır fakat taze meyve olarak alıp tüketmenin keyfi bir başkadır.

Ananas (Pineapple) Tropikal Meyvesi Nedir? Nasıl Yenir, Nasıl Seçilir ve Dilimlenir, Faydaları Nelerdir?

Buzdolabında soğuk beklettiğiniz ananas meyvesini taze şekilde kesip tüketirseniz aşırı ferahlatıcı ve serinletici bir meyvedir. Tek bir adeti günlük meyve tüketimi olarak yeterli olacaktır. Kestiğiniz ananasın hepsinin taze taze tüketmeye çalışınız ve ertesi güne bırakmayınız. Ayda bir defa alınıp tüketilebilecek güzel bir meyvedir ve size de tavsiye ederim. Alternatifi olarak benzeri bir yerel meyve türü yoktur fakat fiyat ve performans açısından bakıldığında normal elma, portakal, muz gibi satın alınıp tüketebileceğiniz fiyat ve gramajda bir meyvedir.

Ananas (Pineapple) Tropikal Meyvesi Nedir? Nasıl Yenir, Nasıl Seçilir ve Dilimlenir, Faydaları Nelerdir?

3) Ananasın Faydaları Nelerdir?
Turunçgiller kadar C vitamini içeren ananas meyvesi genel olarak A, B1, B3, B6 vitaminlerini barındırır. Aynı zamanda Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri, potasyum, demir, manganez, kalsiyum, bakır, çinko ve fosfor maddelerini barındırmaktadır. Yüksek lif oranı sayesinde tok tutan ve bu özelliğiyle kilo vermeye yardımcı ananas aynı zamanda süper bir enerji kaynağıdır. Türkiye'deki seçkin marketler olan Migros veya Macrocenter'dan olgunlaşmış ve kesilmemiş Gold Ananas meyvesini alarak ayda bir defa tüketebilirsiniz. Seçeceğiniz ananas hafif yumuşaklıkta olsun ve üst yaprağı ve kabuk kısımları çok açılmamış yani içi görülecek şekilde olmasın.

Ürün: Yapraklı Ananas veya Excelente Ananas Gold Adet (1 Adet)
Fiyat: Tanesi 15-25 TL (Şubat 2021)
Menşei: İthal
Açıklama: Hazır kesilmiş değil yapraklı ve dilimlenmemiş olarak almanızı tavsiye ederim.

Burak AVCI - Update: 14.02.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.