5 Aralık 2020

Efes Winter Blue (Kışa Özel Harman 50. Yıla Özel) ve Efes Özel Seri Bira Değerlendirmeleri

Efes Winter Blue (Kışa Özel Harman 50. Yıla Özel) ve Efes Özel Seri Bira Değerlendirmeleri

Yeni yıla girmeye yakın zamanlarda sizlere Efes markasının iki özel birası olan Efes Winter Blue ve Efes Özel Seri biralarından bahsedeceğim. Efes bira markasını aslına bakarsınız pek tutmam fakat özel harmanlanmış ve dinlendirilmiş bu iki bira serisini paylaşmak istedim. Bira serilerinin tanıtımı ve değerlendirmesi öncesinde Efes bira markası hakkında ön bir girizgah yapmak isterim. Efes Pilsen bildiğiniz gibi Türkiye'de üretilen bir bira markasıdır. Tuborg ile beraber Türkiye'de en çok tüketilen günlük veya bar birası olarak bilinen içeceklerden biridir. 1969 yılında kurulan şirket bugün Anadolu Grubu bünyesindedir. Efes Pilsen'in bira üretim fabrikaları İstanbul ve İzmir illerinde yapılmaktadır.

Efes bira markası tüketicilerinin beklentilerini ve taleplerini ön planda tutarak ürün portföyünü Efes Pilsen, Efes Light, Efes Dark, Efes Extra, Efes Ice, Marmara Gold, Bomonti ve lisanslı olarak ürettiği Miller Genuine Draft, Beck's(Almanya) ve Foster's markalarını içine alacak biçimde genişletmiştir. Bu ön tanıtımdan sonra ilk olarak Efes Winter Blue bira serisinin değerlendirmesi ile başlayabiliriz.

Efes Winter Blue (Kışa Özel Harman 50. Yıla Özel) ve Efes Özel Seri Bira Değerlendirmeleri

Efes Winter Blue, Efes serisinin 50. Yılına özel olup özenle seçilmiş arpa, buğday, çavdar ve yulaf maltlarının harmanlanmasıyla hazırlanmıştır. Kışa özel sınırlı sayıda üretilen filtresiz Efes birasıdır. Efes Winter Blue daha ilk içtiğinizde size klasik Efes harman tadını andırıyor. Açık renkli bir bira olup ilk başta içimi keyifli gelse de sona doğru ben pek keyif alamadım ve biradan biraz soğudum. Normal tombul şişede satılan klasik Efes biralarından daha iyi diyebilirim fakat Tuborg Filtresiz ile karşılaştırdığımda yine tercihim Tuborg Filtresiz’den yana olurdu ki fiyatları da zaten aynıdır.

Efes Winter Blue’nun şişe tasarımını beğendim. Efesin klasik 50 CL’lik tombul siyah şişesi üzerinde güzel harman logosu ve Winter Blue yazısı hoş olmuş. Kapak kısmını ise mavi ve kolay açılabilen kapak türünden yapmışlar. Günlük içim olarak bilinen bar biraları arasında fena değildir diyebiliriz. Sonuç olarak Efes tutkunları için Winter Blue serisinin tadı mutlaka güzel gelecektir. Eğer Efes tutkunu biriyseniz Winter Blue serisini önerebilirim. Köpük oranı da fena değildir. İçindekiler ise su, arpa maltı, buğday maltı, çavdar maltı, yulaf maltı, şerbetçi otu ve maya bulunmaktadır. Efes’in genelde tombul şişeleri depozitoludur bildiğiniz gibi, Winter Blue serisine ait siyah şişesi depozitosuz olup bunu da ek bilgi olarak vermek istedim.

Ürün: Efes Winter Blue Limited Edition Filtresiz (Kışa Özel Harman) (Açık Renkli Bira)
Kutu: 50 CL'lik Siyah Tombul Efes Şişe
Alkol: Alkol Oranı Hacmen %4.8
Fiyat: 13,95 TL (Aralık 2020)
Üretim: Türkiye
Barkod: 8690520577735

Efes Winter Blue (Kışa Özel Harman 50. Yıla Özel) ve Efes Özel Seri Bira Değerlendirmeleri

Efes Özel Seri birası ile devam edecek olursak, Efes'in bence en iyi birası diyebilirim. İçimi aşırı keyifli olan ve hem özel harmanlanmış hem de özel olarak ekstradan dinlendirilmiş bir biradır. Şişe üzerinde de özel tat olarak yazmaktadır. Cold Filtered yani soğuk filtreli olan biranın içindekiler ise su, arpa maltı, şerbetçi otu ve maya hammaddeleri bulunmaktadır. Efes'in Premium birası olarak geçmektedir ve açık renkli sarı bir bira olup alkol oranı da hacmen %4.5'dir. Köpük ve gövde oranı yeterli derecede iyi olup uzun ince özel yeşil 50 CL'lik şişede sunulan bir biradır.

Şişe tasarımını da ben beğendim gerçekten ve Efes'in en kaliteli birasıdır diyebilirim. Hatta Tuborg Filtresiz yerine tercih edebilirim. Efes Winter Blue birası yerine Efes Özel Seri tatmanızı tavsiye ederim. Akşam veya hafta sonu dizi izlerken keyifle içebileceğiniz günlük bir biradır.

Efes Özel Seri Bira

Efes Özel Serisi %100 malt olup bu malt kavramından biraz bahsedecek olursak; %100 malt bira da mayşeleme adı verilen enzimsel bir aktiviteden geçirilerek maltın içinde bulunan nişasta şekere dönüştürülür. Sonrasında maya da bu şekerleri tüketerek alkole dönüştürür. Tüm bu fermantasyon ve dinlendirme işlemi sonrası bira içindeki şekerin minimuma inmesi olayına %100 Malt denir.

Efes Winter Blue (Kışa Özel Harman 50. Yıla Özel) ve Efes Özel Seri Bira Değerlendirmeleri

Bira: Efes Özel Seri - Cold Filtered (Açık Renkli Bira)
Şişe: 50 CL'lik Yeni Yeşil Özel Seri Şişe
Kutu: 50 CL'lik Yeni Yeşil Özel Seri Jelatinli Kutu
Alkol: Alkol Oranı Hacmen %4.5
Fiyat: 22 TL (Nisan 2022)
Üretim: Türkiye (Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş.)
Barkod: 8690520550684

Efes Özel Seri

Efes Özel Seri

Günlük veya bar birası olarak bilinen markaların sıralamasına bu sefer Efes serisi bira markalarını da ekleyerek tekrardan güncellemek istedim.

A) Günlük Bar Birası Sıralaması ve Marka Tavsiyeleri
1) Budweiser Budvar B:Original (Çek Cumhuriyeti, 50 ve 30 CL'lik Şişe)
2) Tuborg Bohem Bira - Bohemian Malt (Türkiye)
3) Efes Özel Seri - Cold Filtered (Türkiye, Yeşil Yeni Şişe)
4) Efes %100 Malt +1 Dinlenmiş Rahat İçim Sarı Şişe (Açık Renkli Sarı Bira)
5) Tuborg Filtresiz (Türkiye, Çöl Sarısı Kutu ve Şişe)
6) Amerikan Budweiser (Bud) (Amerika)
7) Carlsberg (Danimarka)
8) Beck's (Almanya)
9) Tuborg Gold (Türkiye, Sarı Kutu)
10) Efes %100 Malt +1 Dinlenmiş Zengin Tat Mavi Şişe (Açık Renkli Sarı Bira)
11) Heineken Diplome D'Honneur Amsterdam 1883 (Hollanda)

B) Farklı Deneyim Biralar
* Tuborg Kırmızı Special Kutu 50 CL (Yüksek Alkollü Bira)
* Tuborg Kırmızı Shot Special Kutu 25 CL (Yüksek Alkollü Bira)
* Efes Xtra (Extra) Bira Kutu 50 CL (Alkol %7.5)
* Efes Xtra (Extra) Shot Bira Kutu 23 CL (Alkol %9)
* Efes Glutensiz Bira +1 Dinlenmiş Karabuğday Birası

C) Kaybeden Biralar
* Efes Fıçı Yüksek Alkollü Bira (Açık Renkli Bira)
* Türk Tuborg Amber (Koyu Renkli Bira ve Bakır Kutu & Şişe)
* Amstel Beer 1870 Şişe 33 CL
* Efes Winter Blue (Kışa Özel Harman 50. Yıla Özel, Siyah Tombul Şişe)
* Efes Summer Blue (Yaza Özel Harman Beyaz Tombul Şişe)
* Efes Pilsen %100 Malt Klasik Mavi Kutu
* Efes Pilsen %100 Malt Sarı Kutu
* Efes Varım (Kutu)
* Efes Varım Limon (Kutu)
* Bomonti Filtresiz (Şişe)
* Bomonti %100 Malt (Şişe)
* Stary Melnik Iz Bochonka (Açık Renkli Rus Birası & Şişe)

Tavsiye etmediğim günlük bira markalarını aynı zamanda Türkiye'deki Bira Markası Önerilerim adlı makalemde detaylı bahsetmiştim, buradan da inceleyebilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 22.04.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.