10 Kasım 2020

Pomelo (Şadok & Ağaç Kavunu) Nedir? Nasıl Tropikal Meyvedir ve Nasıl Yenir?

Pomelo (Şadok & Ağaç Kavunu)

Pomelo tropikal meyvesi Çin greyfurtu olarak da bilinen Narenciye (Turunçgiller) grubuna ait bir meyve türüdür. Greyfurt meyvesinde olduğu gibi C vitamini içerir ve dış kabuk rengi yeşilimsidir. Türkiye'de satılan Greyfurt'dan biçim olarak biraz daha büyüktür ve marketlerde fileye sarılmış şekilde adet olarak satılmaktadır. Pomelo, Güney Asya'da ve Amerika'da özellikle Kaliforniya'da sıkça yetiştirilen ve satılıp tüketilen bir meyvedir. Türkiye'de de bazı seçkin marketlerde bulabilirsiniz. Pomelo veya Çin greyfurtu olarak bilinen meyvenin diğer isimleri ise Şadok ve Ağaç Kavunu'dur.

Pomelo nasıl yenir diye soracak olursak; bildiğiniz Greyfurt gibi dış kabuğunu kesip elle soymanız yeterlidir. Diğer Tropikal meyveler gibi birkaç gün olgunlaşmasını beklemenize gerek yoktur. Pomelo'nun dış kabuğunu soyduktan sonra Greyfurt gibi elle ikiye bölüp beyaz posasını soyarak yiyebilirsiniz. Meyvenin iç rengi yeşil ve sarımsı olup kahverengi büyük çekirdekleri vardır, bu da yeme olayını biraz zorlaştırmaktadır. Greyfurta göre daha lezzetli olduğu söylenmektedir fakat o kadar olgun ve tazesini Türkiye'de bulmanız çok zor olacağı için Greyfurt bana göre daha sulu ve lezzetlidir. Pomelo meyvesinin içi kırmızı ve sulu olanını Türkiye'de bulmak biraz zordur zaten bulsanız da Greyfurt meyvesinden hallicedir.

Pomelo (Şadok & Ağaç Kavunu)

Pomelo'nun tadı biraz ekşiye yakın olup Greyfurt meyvesine benzetebiliriz. Fakat Greyfurt kadar sulu değildir, onun yerine biraz daha yavan bir tadı ve şekli vardır. Türkiye'de satılan ve Pomelo'ya alternatif meyve yazıda da bahsettiğim gibi Greyfurt meyvesidir. Türkiye'de yaşayan biri olarak sulu, taze ve kırmızı Greyfurt meyvesi her yerde bulunurken damak tadı ve tercihi olarak Pomelo'yu pek arayacağınızı sanmıyorum. Çekirdeklerinden ve kalın beyaz posasından dolayı yemesi de oldukça zordur.

Ürün: Pomelo İthal Adet
Fiyat: 20 TL Adet (Kasım 2020)
Tedarik: Migros, Macrocenter, Metro AVM
Açıklama: Dış rengi yeşildir. İç kısmı kırmızı veya sarı olarak bulunabilir.

Pomelo Nedir? Nasıl Tropikal Meyvedir ve Nasıl Yenir?

Alternatif Meyve Greyfurt
Pomelo tropikal meyvesi yerine Türkiye'de yetişen ve taze bulunan sulu, kırmızı ve olgun turunçgiller ailesinden olan Greyfurt meyvesi emin olun daha lezzetlidir. Türkiye'de Greyfurt bolluğu varken ve fiyat olarak daha uygunken Pomelo meyvesinin tüketici açısından tercih edileceğini pek sanmıyorum. Ben de Pomelo tropikal meyve tüketiminden sonra tekrar almayı düşünmüyorum. Eğer ekşi ve sulu bir meyve istersem tercihim Greyfurt meyvesinden yana olacaktır.

Burak AVCI - Update: 28.12.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.