4 Ekim 2020

İkinci El Araç Satarken Kullanılan İfadeler, Seramik Kaplama, USB Araç Çakmaklık Şarj Cihazı ve Sonax Jant Temizleyicisi

İkinci El Araç Satarken Kullanılan İfadeler, Seramik Kaplama ve USB Araç Çakmaklık Şarj Cihazı

Otomobil yazılarına kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu sefer birkaç başlıktaki konuyu tek makelede yazmaya karar verdim. Bunlardan ilki; ikinci el araç satarken satıcıların kullandıkları ifadeler ve araçta değer kaybı oluşturabilecek sebeplerden bahsedeceğim. İkinci olarak son zamanlarda popüler olan araçlar için yapılan seramik kaplama konusuna değineceğim ve son olarak Honda Civic aracım için aldığım USB araç çakmaklık şarj cihazını sizlerle paylaşacağım.

1) İkinci El Araç Satarken Kullanılan İfadeler ve Araçta Değer Kaybı Sebepleri

İkinci el ve temiz bakılmış olan sıfır niteliğinde hatasız araçlara yazılan ibareler genelde Boyasız, Çiziksiz, Parça Değişensiz, Tramer Kaydı Olmayan, Şasi Hasar Sorgusu Tertemiz Araçtır gibi ibarelerdir.

İlk olarak Tramer’den başlayalım. Aracın Plaka veya Şasi sorgusu sonucu araçta bir hasar varsa bu hasarın maddi karşılığı Tramer olarak ifade edilir. Kısacası araç zarar görmüş ve sigorta tarafından hasar karşılanmıştır. Bu karşılanan hasar bedeli de Tramer bilgisi olarak piyasada aracı satarken söylenmektedir. Araçta Tramer olması araca değer kaybettirir. Ağır Hasar, Bedelsiz Hasar, Mini Onarım veya Normal Hasar gibi satarken zararın ciddiyeti kategorilere ayrılabilir.

Araç da Değişen var demek genel anlamda araç kaza yapmış demektir. Bu kazada oluşan parça kaporta düzeltme ile düzelemeyecek şekilde ise o bölge komple değişir. Bu değişim tabii araca hasar kaydı olarak yansır. Bundan dolayı araçta değişen bir parça varsa bu değer kaybına sebep olur. Zaten değişen parçası olan araçların çoğunda Tramer kaydı da vardır, sigortadan bu hasarı karşılamışlardır.

Araç da Boya veya Lokal Boya işlemi Türkiye’de değer kaybettirir. Boya derken benim daha önceki makalelerimde anlattığım Rötuş Boya, Pasta ve Cila ile çizik giderme işlemleri değildir. Bu tip ufak işlemler araca değer kaybettirmez. Boyama işlemi aracın parçasına komple yapılır bu yüzden sizin ufak bir kaporta ezilme veya çiziğiniz olsa bile o bölge komple boyandığı için araç değer kaybına sebep olur. Eğer çok ufak çizik veya kaporta düzeltme sonrası ufak rötuş ile halledilecek bir işlemse aracın o bölgesini asla boyatmayınız çünkü araç değer kaybına sebep olur.

Boyama işlemi ise örneğin, Ön-Arka Çamurluk, Kapı, Kaput, Tavan gibi bölgenin komple fabrikasyon boya ile boyanması işlemidir. Bunu siz sanayide yaptırabilirsiniz fakat ikinci el aracı alacak kişi ekspere gittiği zaman o kısmın boyalı olduğunu görünce çarpma olduğuna da inanabilir ve illaki araç değer kaybedecektir. Zaten Eksper raporlarında kaporta üzerinde boyalı, lokal boyalı, değişen, orijinal gibi ibareler yazar ama rötüş yapılmış kısma bir ibare yazılmaz bu yüzden mecbur kalmadıkça bütün parça boyaması yaptırmayınız.

İkinci El Araç Satarken Kullanılan İfadeler, Seramik Kaplama ve USB Araç Çakmaklık Şarj Cihazı

2) Seramik Kaplama

Seramik işlemi aslında araç üzerine vernik ve benzeri kimyasal maddelerin uygulanması işlemidir. Seramik yapılan arabaya iyi bakılması lazım yoksa pul pul atmalar, güneş yanığı lekesi gibi problemler ile karşılaşılabilir. Siz sıfır fabrikasyon araç aldığınızda aslında bu işlemler ve gerekli boya koruması zaten yapılıyor.

Seramik sürtme ve çiziklere karşı koruma sağlamaz. Genelde mıcırlı yolda giderken gelecek ufak taşların sebep olduğu kılcal çizik veya kuş pisliği gibi durumlardan aracınızı en fazla korur, bir de aracı parlak gösterir özellikle Siyah renk aracınız varsa. Fakat sıfır bir aracı iyi bir yıkama işlemi yaptığınız zaman zaten o da aynı seramik parlaklığını verecektir. Seramik sonrası araca bakım çok önemlidir çünkü her ürün veya yıkama şekli ile kafanıza göre aracı yıkayamazsınız. Bir de seramik maksimum 1-2 sene gitmektedir hatta aracı her ay yıkatıyorsanız 1 yıl bile seramik dayanmayabilir. Ömür boyu giden var diyen olabilir fakat aracın üzerine vernik işlemi olduğu için siz aracı her ay yıkatsanız emin olun o seramik ürünleri yavaş yavaş araçtan gidecektir.

Seramik yerine araçta oluşan çizik ve benzeri durumlar için Pasta ve Cila işlemi daha çok önerilir. Benim tanıdığım biri siyah renk 2005 kasa Mercedes için araç biraz daha iyi görünsün diye seramik yaptırmıştı ama 7-8 ay sonra çok da fark edilir bir durum yoktu ortada. Sıfır alınan siyah renkte bir aracın orijinal boyası üzerine uyguladığınız vernik işlemlerini ise ustalar pek önermiyor. İyi bakılmadığı taktirde seramik araca zarar verebilir.

Piyasada Seramik Kaplama olarak bilinen işlemler bütününü sıralayacak olursak: Demir Tozu Temizliği, Kil Temizliği, Lokal Pasta-Cila İşlemleri, İnce ve Kalın Pasta İşlemeleri, Hare Giderme ve Cila ve en son Seramik Kaplama İşlemi araca uygulanır. Bu işlemler araca göre değişiklik gösterip toplamda 1000 - 4000 TL arası piyasada yapılabilmektedir.

Eğer aracınız 1 ile 5 yaş arasında ise ufak ve orta derece çizik ve sürtme işlemlerine karşı Pasta ve Cila işlemi uygulamanızı, iyi bir yıkamacıda iş ve dış yıkama yaptırmanızı öneririm. İleri yaşta olan 8-10 senelik bir aracı daha diri göstermek için Seramik Kaplama belki yapılabilir. İkinci el aldığınız 1 veya 2 yaşındaki araba için şimdilik Pasta ve Cila koruma ve bakım seti yaptırabilirsiniz.

İkinci El Araç Satarken Kullanılan İfadeler, Seramik Kaplama ve USB Araç Çakmaklık Şarj Cihazı

3) Ugreen 36W Quick USB Car Charger (USB Araç Çakmaklık Şarj Cihazı)

Honda Civic aracım için aldığım Ugreen marka 36W Quick USB Car Charger cihazından biraz size bahsedeceğim. Yurt dışından vergiler dahil 110 TL'ye aldığım cihazın iki adet USB girişi olup 5, 9 ve 12 Volt şarj edebilme özelliği vardır. Aynı markanın Type-C girişli olanı da mevcuttur.

Honda Civic'ler de Power Outlet 12V-180W Max girişli çakmaklık yerine cihazı takarak kullanabilirsiniz. Oldukça kalite malzemeden yapılmıştır, tavsiye ederim. Daha önceki yazımda bahsettiğim Xiaomi 70Mai Kablosuz Şarj Özellikli Araç İçi Telefon Tutacağı cihazının enerji alabilmesi için oldukça ideal bir üründür.

İkinci El Araç Satarken Kullanılan İfadeler, Seramik Kaplama ve USB Araç Çakmaklık Şarj Cihazı

İkinci El Araç Satarken Kullanılan İfadeler, Seramik Kaplama ve USB Araç Çakmaklık Şarj Cihazı

İkinci El Araç Satarken Kullanılan İfadeler, Seramik Kaplama ve USB Araç Çakmaklık Şarj Cihazı

4) Sonax Jant Temizleyicisi 500ML

Sonax Jant Temizleyicisi (Rim Cleaner Gel) Almanya menşeli Sonax'ın yoğun jant temizleyici ürünüdür. 76 TL'ye satın aldığım ürün çelik ve alüminyum jant yüzeylerini ağır kir, leke, demir balata ve lastik tozlarından, ağır yağ ve yanık maddelerden ciddi şekilde temizler.

İkinci El Araç Satarken Kullanılan İfadeler, Seramik Kaplama, USB Araç Çakmaklık Şarj Cihazı ve Sonax Jant Temizleyicisi

Ürünü kullanırken Jant yüzeyinin her yerine püskürtün ve 3-5 dakika bekledikten sonra ürün jant yüzeyi kırmızı renk aldığında mikrofiber bez veya sünger ile Jantı temizleyip tazyikli su tutarak jantı komple durulayınız. Dört jant içinde bu temizliği yapabilirsiniz. İki ayda bir defa yapsanız yeterli olacaktır.

Burak AVCI - Update: 05.10.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.