15 Temmuz 2020

Commandos 2: HD Remaster ve Commandos Serisi

Commandos 2: HD Remaster ve Commandos Serisi

Commandos serisi 1998 yılında ilk defa yayınlanmış olup zamanın en iyi grafiklerine sahip iki boyutlu ve izometrik olarak bilinen bir strateji oyunudur. RTT(Real Time Tactics) olarak bilinen oyun mekan ve hikaye olarak ikinci dünya savaşını konu almaktadır. Gizlilik içinde komandoları yöneterek size verilen görevleri yerine getiriyorsunuz. Serinin son oyunu olan Commandos: Strike Force ise 2006 yılında çıkmış olup sevenleri üzen bir oyundur. Çünkü oyunun son versiyonu iki boyutlu değil de direkt üç boyutlu FPS olarak yayınlandığı için oyun tutmadı ve seride sonlanmış oldu.

Bu yıl içerisinde Ocak 2020 itibarıyla Pyro Studios ve Yippee Entertainment firmaları tarafından oyunun ikinci versiyonu olan Commandos 2: Men of Courage tekrardan düzenlenerek HD formatında Commandos 2: HD Remaster adıyla piyasaya sürüldü. Yayıncı firma ise Kalypso Media olup oyunu şu an Steam üzerinden 39 TL'ye satın alabilirsiniz. Yıllar sonra bölümler aynı bile olsa Windows 10'da oyunu HD bir biçimde oynamak halen keyifli. Aynı zamanda yeni çıkan güncellemeler ile oyun için bazı Bug'lar da çözülmüştür. Umarım bölümlerin devamı DLC olarak gelir veya Commandos 3 için hem HD hem de yeni bölümler yayınlama gibi düşünceleri olur.

Commandos serisi bildiğiniz gibi Pyro Studios ve Eidos Interactive firmaları tarafından gelştirilmiştir. 1998 yılında çıkan ilk oyundan itibaren bugune kadar yayınlanan oyunları sıralayacak olursak;

Commandos 2: HD Remaster ve Commandos Serisi

* Commandos: Behind Enemy Lines (Release: 1998)

* Commandos: Beyond To Call Of Duty (Release: 1999)

* Commandos 2: Men of Courage (Release: 2001)

* Commandos 3: Destination Berlin (Release: 2003): Serinin en iyi oyunudur fakat Windows 10'da çalışırken problem çıkmaktadır.

* Commandos: Strike Force (Release: 2006): Serinin Son Oyunudur. FPS versiyon olup oldukça kötüdür.

* Commandos 2 - HD Remaster (Release: 2020) Güncel Steam Versiyon: 1.13 olup birçok hata giderilmiştir.

Bende bu yeni HD versiyonu ile birlikte her bölüm hakkında hem bilgi verici detaylardan bahsedeceğim hemde oyun için bazı ipuçları sizlerle yeni makalelerimde paylaşacağım. Commandos 2: HD Remaster oyununda yine bildiğimiz komandolar olup isimlerini paylaşacak olursak;

Commandos 2: HD Remaster ve Commandos Serisi

The Green Beret: Ekipteki en yapılı kişidir ve eski boksördür.

The Sniper: Keskin Nişancı.

The Driver: Ben kendisine Albay diyorum. Her türlü tuzak ve benzeri işlemleri yapan kişidir.

The Sapper: Bombacı. Her türlü saatli, uzaktan patlayıcıyı kurabilme ve patlatabilme yeteneği vardır. El bombası ve benzeri birçok patlayıcı maddeyi de kullanabilir.

The Diver: Deniz komandosudur. Her türlü deniz silahını kullanabilme özelliği olan, bot sürme, zıpkın kullanma, deniz dibine tüple dalma gibi becerileri vardır. Aynı zamanda Kasatura fırlatabilme özelliği vardır.

The Spy: Casus, Almanca ve Fransızca'yı çok iyi bilip karşı düşman askerin veya komutanların giysilerini giyerek onlar gibi görünebilir ve düşman askerleri kandırabilir. En bilindik silahı yeşil zehirli iğne olup üç defa kullanarak düşmanı öldürebilir.

The Thief: Hırsız. Her türlü kilitli kasa ve dolabı açabilir, hızlı koşar ve sürünür ayrıca birçok yere tırmanma ve geçebilme özeliğine sahiptir. Genelde çok gizlilik içeren ve gece görevlerinde etkilidir.

The Seductress: Natasha Nikochevski, ekipteki tek bayan komando olup ruju sayesinde askerlerin dikkatini dağıtıp oyalar.

The Dog: Whiskey adındaki komando köpeğimiz dikkat dağıtma konusunda uzmandır.

İnternet üzerinde en çok araştırılan başka bir konu ise Commandos Serisi dışında bu oyuna benzer RTT ve izometrik oyunların hangisi olduğudur. Bana göre Commandos'un keyfini vermesede ona benzer oyunları aşağıda listeledim.

Commandos 2: HD Remaster ve Commandos Serisi

1) Shadow Tactics: Blades of the Shogun
Mimimi Games tarafından geliştirilen ve 2016 yılında piyasaya çıkan oyundur. Commandos dışında oynanabilecek en iyi izometrik yani iki boyutlu strateji oyunudur. Japon tarihini ve karakterlerini konu alır. Aynı zamanda Steam'de birkaç DLC paketi vardır fakat oyun bölümleri değildir gereksiz DLC paketleridir. Grafikler ve oyun oynanışı daha çok Robin Hood: The Legend of Sherwood oyununa benzeyip biraz çizgifilmsi diyebiliriz. Japon tarihi ve samuray komandoları konu almaktadır, grafikler ve oynanış fena olmasa da tam bir Commandos tadı vermemektedir. Oyun bir seri değildir ve devamı gelmemiştir. Japon savaşçıları konu alır ve oyunda ateşli silahtan çok samuray mantığı kılıç ve benzeri silahlar kullanılır.
Developer: Mimimi Productions
Publisher: Daedalic Entertainment ve Kalypso Media
Engine: Unity
Release: 2016
DLC: Artbook & Strategy Guide

2) Desperados Serisi
*Desperados: Wanted Dead or Alive (2001)
*Desperados 2: Cooper's Revenge (2006)
*Helldorado (2007)
*Desperados III (2020): Mimimi Games tarafından geliştirilen ve 2020 yılında çıkan Desperados serisinin yeni oyunudur.

3) Robin Hood: The Legend of Sherwood
2002 yılında çıkmıştır. Windows 10 uyumsuzluğu vardır ve eski bir strateji ve gizlilik oyunudur. Spellbound Entertainment firması tarafından geliştirilmiştir.

4) Star Trek: Away Team
2001 yılında çıkan çok eski bir strateji oyunudur. Reflexive Entertainment firması tarafından geliştirilmiştir. Grafikleri çok kötüdür.

Son olarak Commandos serisi hakkında daha detaylı bilgi edinmek için commandos.fandom.com veya www.commandoshq.net sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Birçok envanter ve karakter hakkında detaylı bilgi ve görsel bu adreslerde mevcuttur.

Burak AVCI - Update: 12.010.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.