2 Ocak 2020

Bitcoin'deki Durgunluk, Kripto Para Değerlendirmesi ve Türkiye'deki Sanal Para Borsaları

Bitcoin'deki Durgunluk, Kripto Para Değerlendirmesi ve Türkiye'deki Sanal Para Borsaları

Bitcoin başta olmak üzere en çok değer gören sanal paralarda birkaç aydır durgunluk var. Bitcoin özellikle 7000 Dolar (42.000 TL) civarlarında gidip geliyor uzun süredir. Buradan bir sıçrayış yapacakmı hep birlekte göreceğiz.

Son zamanların dikkat çeken kripto parası ise Tether olup piyasa değeri bakımından 4. kripto para oldu. Tether'in değeri her zaman 1 dolara karşılık ve sabit olup gerçek para geçmeyen sanal borsa yani Exchange sitelerden kripto para almanıza aracılık eder.

Tezos, Stellar ve Monero gibi yükselme potansiyeli olan kripto paralarıda takip etmenizi öneririm. Son olarak Türkiye'deki Sanal Borsalar üzerine konuşacak olursak; Banka destekli Aktif Bank'ın iştiraki olan Attivo Bilişim firmasının kurduğu Bitmatrix borsası kapandı.

Bu gelişmeden sonra direk bir banka kendi mobil uygulamasından Dolar alım-satım gibi Bitcoin alım-satım özelliği çıkarmadıkça iştirak olarak açacağı hiçbir sanal borsayı artık önermiyorum. Çünkü istenilen işlem hacmi oluşmuyor ve firmayı kapatıyorlar. Bu durumdan yatırımcıda mağdur oluyor. Birçok açılıp sonrasında kapanan Türkiye'deki sanal para borsa girişimlerini aşağıda güncel tutmaya çalışacağım.

Özellikle ben Türkiye'de geçmişte problem yaşayan firmaları bir daha tercih etmiyorum. Örneğin; BTCTurk, Bitmatrix gibi. Şuan Türkiye'de işlem yapacaksanız sadece Paribu'yu öneririm. Bunun dışında Binance gibi global sitelerden alım ve satım yapmanız sizin için daha yararlı olacaktır.

* Paribu (paribu.com): Türkiye'de ikinci en çok işlem hacmine sahip sanal borsa ve aracı kurumdur. Mobil uygulaması da vardır. Türkiye'de şimdilik önerdiğim tek kripto sanal para borsasıdır. Birçok sanal para alımı ve satım seçeneği mevcuttur. Piyasaya ilk girecekler için buradan başlamalarını tavsiye ederim.

* Binance (binance.com): Dünya'nın en büyük kripto para borsasıdır. Türkiye'den de kullanan yatırımcı çoktur. Mobil uygulaması vardır. Tarafımca kullanıldı fakat para transferi ve ülke farklılığından dolayı bıraktım. Türkiye şubesi açılırsa tutar.

BTCTurk (pro.btcturk.com): Btcturk veya yeni adı ile Btcturk Pro 2013 yılında kurulan Türkiye'nin Türk Lirası tabanlı ilk kripto para alım satım platformudur. Zamanında siber saldırıdan dolayı bir süre kapalı kalmıştır. Bir süre site cevap veremediği için burayı pek tavsiye etmiyorum. Pro versiyonu ile kendini yenilese bile kripto para hacmi bakımından Türkiye'de birincidir.

BitMatrix (Aktif Bank-Attivo Bilişim): Kapandı. Türkiye'deki banka destekli ilk sanal para borsası idi. İşlem hacmi düşük olduğu için aracı kurum kapatılmıştır.

Icrypex Crypto Exchange: Merkezi İstanbul/Sarıyer'de bulunan sanal para borsası aracı kurumudur. Piyasada şu an ücretsiz olarak kripto para yatırım danışmanlığı veren ilk kurumlardan biridir. Piyasaları hiç bilmeyen yatırımcılar başlangıç olarak bu firmayı araştırıp deneyebilirler.

* Bitexen (Bitexen Teknoloji A.Ş. - bitexen[dot]com): Yeni kurulan Türk Kripto borsası ve aracı kurumudur. Çok işlem hacmine sahip değildir ve kendi EXEN Coin'lerini kurmuşlardır fakat uluslararası kripto paralar arasında olmadığı için çok da güvenilir değildir bu yüzden bu aracı kurumu pek tavsiye etmiyorum.

Türkiye'de Kurulan ve Bazıları Kapanmış Olan Kripto Borsaları: Dpara (Dpara Teknoloji A.Ş.), Bitci, CoinXTR, Robicoin, Netkripto, Cryptosa, Kriptomat, BitTurk, Barimeks, Koinim, Borsabit, Bitexen, Sistemkoin, BitHesap, Bitlo, Gobaba, Btcbit, Vebitcoin, Koineks, Thodex.

Güncel Kripto Borsası Aracı Kurumu Hacimleri;

1. Binance: https://coinmarketcap.com/tr/exchanges/binance

2. Paribu: https://coinmarketcap.com/tr/exchanges/paribu

3. BtcTurk Pro: https://coinmarketcap.com/tr/exchanges/btcturk-pro

Burak AVCI - Update: 13.01.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.