30 Ekim 2016

Android Telefonların Yavaş Gelişimi ve Markaların Birbirini Taklit Etmesi

Android Telefonların Yavaş Gelişimi ve Markaların Birbirini Taklit Etmesi

Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlar denildiğinde 4 ana marka üzerinde durulmaktadır; Samsung, LG, Sony ve HTC. Bu markalar Android akıllı telefon pazarının önemli bir bölümüne yol vermektedir. Diğer markalar ise telefondaki birçok özelliği kısarak birkaç özelliği iyileştirip Fiyat/Performans dengesini yakalayarak pazar içinde satışını sürdürmektedir. Örnekle batarya kapasitesi konusunda Lenovo ve Asus markaları pazarda yarışmaktadır.

Bu makalemde 4 ana marka üzerinde duracağım ve akıllı telefon alırken işlemci, grafik kartı gibi teknik özelliklerin Benchmark sıralamasını nereden öğrenebileceğinizi göstereceğim.

5.5 inç ve Batarya Kabusu
Yukarıda bahsettiğim 4 marka halen telefon ile tabletin ayrımını henüz tam yapamadı. En azından zıt kardeşleri olan Apple markasını biraz örnek alabilirler. Apple kullanıcıları için iki seçenek her zaman sunuyor. Apple iPhone 7 Plus (5.5 İnç) ve Apple iPhone 7 (4.7 İnç) olarak her sene hiç şaşmadan raflarda yerini alıyor. Gerçi Apple'da batarya sorunsalını henüz aşamadı. 1960 mAh çok düşünülmüş bir pil kapasitesi olsa gerek. Apple, Şuan kullanıcılarına yazılım güncellemeleri ile birlikte gelen optimizasyon hizmeti sunarak pil tüketimini gün içinde yavaşlatıyoruz diyor ama bu masal iPhone kaça kadar devam eder bilmiyorum.

Android akıllı telefonlar tasarım ve cihaz boyutları konusunda Apple markasını örnek alabilirler. Hem tasarım/boyut konusunda başarısızlar hemde pil tüketim konusunda. En son Samsung Galaxy Note7 faciasından sonra iyice güvensizlik arttı. Pazarı oluşturan dört marka bir türlü istenilen akıllı telefon üretemedi. Veya üretemedi demeyelim de işte telefon budur dedirten bir cihazla henüz karşımıza çıkamadılar. Markaların birbirini taklit etmesi ve hepsinin standart özelliklerde her senenin sonunda benzer ürünü çıkartması da çeşitliliği ve gelişimi azaltıyor.

Peki Nasıl bir Telefon Olmalı?
Bu kadar anlatımdan sonra gelelim teknik özelliği artık olması gereken, çıksa da alsak dediğimiz bir akıllı telefonda olması gereken özellikler;

Ekran Boyutu: 5.0 İnç (Kriter)
Dahili Depolama: 64 - 128 - 256 GB (Kriter)
Bellek (RAM): 4 GB - 6 GB LPDDR4
Batarya Kapasitesi: 4000 - 4800 mAh (Kriter)
Ekran Çözünürlüğü: 1440x2560 (QHD)
Kamera Çözünürlüğü: 16 - 23 MP
Ekran Dayanıklılığı: Corning Gorilla Glass 4
İşlemci(CPU): Qualcomm Snapdragon 820 MSM8996
Grafik İşlemcisi (GPU): Qualcomm Adreno 530
En/Boy Tasarımı: 69-71 mm/136-138 mm (Kriter)
Suya veya Toza Dayanıklılık: Olmalı (Kriter)

Yukarıdaki özellikler minimum bir telefonda olup Kriter olarak bahsettiğim özellikler kesin olmalıdır ve telefon üretiminde Basic(5.0 İnç ve altı telefonlar içindir) seviye olmalıdır artık.

Akıllı telefonlar da işlemci(CPU) ve ekran kartı(GPU) sıralamalarına baktığımızda zirveyi ikisinde de Apple koruyor;
Apple A9X (Processor CPU)
Apple A9X/PowerVR Series 7XT (Graphics Cards GPU)

Akıllı telefon alırken teknik olarak yararlandığım siteler ise aşağıdadır. AnTuTu Benchmark gibi uygulamalar cihaz hakkında size bilgi verir ama nokta atışı yapmaz. Gerçek bilgiye ulaşmak için aşağıdaki siteleri incelemenizi tavsiye ederim. Zamanla bu adresleri güncel tutacağım.

1) Akıllı Telefonlar İşlemci Sıralaması: Smartphone Processors Benchmark List (CPU)

2) Akıllı Telefonlar Grafik(Ekran) Kartı İşlemci Sıralaması: Smartphone Graphics Cards Benchmark List (GPU)

3) Akıllı telefonları teknik ve tüm özelliklerine göre karşılaştırabileceğiniz ve Türkçe hizmet veren Epey sitesini inceleyebilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 16.01.2022