27 Ekim 2015

Android Cihazlarda Temizlik için Yapılması Gerekenler ve Ön Bellek Cache Araçları

Android Telefonlar ön bellek cache temizlik, link2sd, clean master

Android, sürekli temizliğe ihtiyaç duymayacak kadar gelişmiş bir işletim sistemi olsa da arada temizlik yapmamız hem sistemde yer açar hemde performanstan kazanmış oluruz. Google Play'deki birçok uygulama genelde arayüz ve grafik ağırlıklı olup tek yaptığı iş ön bellek temizleme işlemidir. Bu yüzden telefona birden fazla temizlik aracı yüklemek aslında gereksiz bellek tüketimine sebep olacaktır. Doğru bir şekilde telefonu kullanıp ve fazla bellek tüketmeyen araçlarla bu işlemleri yapmamız mümkün.

En çok kullanılan Clean Master uygulamasında ise telefon hızlandırma, uygulama yöneticisi ve gereksiz dosyalar(Ön Bellek Cache Temizlik) dışında ekstra bir fonksiyonu yok. Uygulama daha çok grafik üzerine yoğunlaşıp kendisi sistemde fazlasıyla bellek tüketmektedir. Bu yüzden ben kullanılmasından pek yana değilim.

1) Link2SD Detaylı Kullanımı

Link2SD ve birkaç Widget ile tüm temizlik işlerinizi yapmanız mümkün. Link2SD ile gereksiz uygulamaları kaldırmak veya dondurmak mümkün. Genelde bu işlemler için kullandım hep. Fakat uygulamaya gelen yeni özellikler ile Android temizlik araçlarını artık kullanmaya pek te gerek kalmadı.

Uygulamada Ön Bellek Temizlik ve Dalvik-Cache Dizini temizlik seçenekleri var. Ön bellek temizlik tüm Android araçlarının yaptığı gereksiz dosyalar temizliğidir. Tek tuşla Link2SD'de bunu yapmanız mümkün.

Dalvik-Cache ise /data/dalvik-cache dizininde yer alır ve kurulan uygulamaların dex dosyaları üzerinde değişiklikler yaparak bunu ön belleğe atar. Bu sayede uygulama sonraki yüklemede hızla yüklenir. Dalvik-cache dizinini temizlerseniz bir sonraki uygulama başlatma süreniz biraz uzar ve yeniden cache oluşturulur, bunun hiç bir sakıncası yoktur.

Android Telefonlar ön bellek cache temizlik, link2sd, clean master

Link2SD uygulamasını kurduktan sonra 1. kısım olan ana menüye gelerek belli aralıklarda (2-3 günde bir) Ön Bellek Temizlik ve Dalvik-Cache Dizini temizlik yapabilirsiniz. Aynı zamanda cihazı yeniden başlatarak yenileyebilirsiniz.

Android Telefonlar ön bellek cache temizlik, link2sd, clean master

Uygulama menüsündeki 2. kısımda ise sistemdeki tüm uygulamalar sıralanır. Fakat biz uygulama kaldırma ve dondurma işlemlerini daha önce yaptığımız için artık tüm uygulamaları görmemize gerek yoktur. Bu yüzden 2. butona basıp Kullanıcı seçeneğini seçerek yüklü uygulamaları sıralarız.

Android Telefonlar ön bellek cache temizlik, link2sd, clean master

Burada listelenen uygulamalar bizim günlük kullandığımız uygulamalar olup Facebook Messenger, Instagram, Facebook, Twitter gibi uygulamaların üzerine basılı tutup Verileri Temizle diyerek o uygulamaları sıfırdan başlatabiliriz. Bu sayede eski verilerden kurtulmuş oluruz. Özellikle Facebook Messenger uygulamasında çıkış olmadığı farklı bir hesaptan girmek istediğinizde için bunu yapmanız gerekmektedir. Kaldırmak istediğimiz uygulamanın üzerine basılı tutup Kaldır diyerek de telefondan tamamen kaldırabiliriz. Link2SD bu özellik ile gelişmiş uygulama yönetici arayüzü sunmuş oluyor bize. Başka uygulama kullanmamıza pek gerek kalmıyor.

2) Ram Bellek Temizliği (Task Killer)


Android Telefonlar ön bellek cache temizlik, link2sd, clean master

Arka planda çalışan uygulamaları kapatmak ve Ram bellekte yer açmak için Android telefonların kendi Etkin Uygulamalar Widget'i ile Home veya Task Killer tuşlarını kullanabilirsiniz. Etkin uygulamlar eklentisini aktif etmek için masa üstüne gelip ekrana basılı tutarak Widget ekle sekmesine gelin. Etkin uygulamaları buradan ekleyebilirsiniz. Tüm Samsung cihazlarında bu özellik vardır.

Android Telefonlar ön bellek cache temizlik, link2sd, clean master

Android Telefonlar ön bellek cache temizlik, link2sd, clean master

Widget'i açtığınızda Etkin uygulamalardan tümünü sonlandır diyebilirsiniz. Ram bellekte yer açmak için Ram kısmına gelip belleği sil demeniz yeterli. Arka plandaki uygulamaları kapatmak için Home tuşuna basılı tutmanız veya Home tuşunun solundaki arka plan tuşuna basarak açık uygulamaların hepsini kapatabilirsiniz.

Android Telefonlar ön bellek cache temizlik, link2sd, clean master

3) Diğer Uygulamalar ve Özellikler

Gereksiz APK dosyaları ve sisteminizdeki indirilenler, sistem dosyaları ve buna benzer birçok dizine ulaşabilmeniz için ES Dosya Yöneticisi uygulamasını kullanabilirsiniz. Sildiğiniz uygulama artıklarını silmeniz için sizi otomatik olarak ES Dosya yöneticisi uyaracaktır.

Manüel olarak Arama kaydınızı, tüm arama geçmişini temizleyin. Ara ara bunu yapmanız yararlı olacaktır. Bunun için ekstra bir uygulama kullanmayın, kendiniz arama kayıtlarınızın tümünü sil diyerek yapabilirsiniz.

Aynı şekilde Mesaj kutusuna gelerek Gelen ve Gönderilen mesajlarınızın tümünü temizleyin. Bu işlemi uygulama ile yapmanızı tavsiye etmiyorum. Manüel olarak yapın ve sizin için önemli mesajları işaretlemeyin, önemsizleri temizleyin.

Uygulamalar
Link2SD
Link2SD Plus
ES Dosya Yöneticisi

Yazan: Burak Avcıoğlu